Żurawina leczy drogi moczowe i wzmacnia odporność. Jak najlepiej przetwarzać owoce i liście

Żurawina, czerwone drobne owoce i ciemnozielone, błyszczące liście żurawiny są najbardziej znanymi i najskuteczniejszymi naturalnymi pomocnikami w leczeniu wszelkich problemów dróg moczowych, ale także wzmacniają odporność i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się. Żurawinę kwaśną i gorzką można suszyć, zamrażać lub konserwować.

, ogólnie żurawina, szczaw, kalinka, żurawina, borówka czerwona, to niski krzew pełzający dorastający do wysokości około 20 cm. Na zielonych gałązkach wyrastają małe, jajowate liście. Odporna żurawina żurawinowa rośnie na glebach kwaśnych, ubogich, na zboczach lasów iglastych, na wrzosowiskach i torfowiskach.

Żurawina żurawinowa kwitnie od maja do lipca kwiatami białymi lub różowymi. Okrągłe owoce są najpierw zielone, potem białe, a na końcu czerwone, wielkości około 6 mm i dojrzewają stopniowo od sierpnia do października. Kwaśnej i gorzkiej żurawiny nie je się na świeżo!

Jak przetwarzać żurawinę

Zbierane są owoce o kolorze głębokiej czerwieni, twarde w dotyku. Po zerwaniu żurawina nie dojrzewa dalej. Zaleca się przetworzenie ich w ciągu dwóch dni, ponieważ szybko się psują.

Żurawiny są suszone, mrożone i konserwowane:

  1. Dojrzałą żurawinę rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w suszarce tak, aby się nie stykały. Suszymy w temperaturze od 45 do 55°C. Po wysuszeniu żurawina musi być miękka, ale nie może puszczać soku. Suszone owoce włóż do szczelnego pojemnika i przechowuj w suchym, ciemnym miejscu. Nie może zamoknąć.

  2. Do celów leczniczych możemy zakonserwować żurawinę we własnym soku. Zdrową i dojrzałą żurawinę oczyszczamy, przekładamy do słoików i sterylizujemy w temperaturze 80°C przez około 30 minut. Dżem może trwać kilka lat; nie psuje się, ponieważ naturalnym konserwantem zawartym w owocach jest kwas benzoesowy.

  3. Aby zamrozić, należy je rozłożyć jedną warstwą w torebce lub odpowiednim pojemniku i włożyć do zamrażarki, gdzie wytrzymają około pół roku.

Liście żurawiny

  • Liście zbiera się od końca lata aż do pierwszych przymrozków.

  • Suszymy je w cieniu rozłożonym w jednej warstwie na płytkach suszących.

  • Prawidłowo wysuszone liście są świeże, ciemnozielone, mają słaby zapach i gorzki, cierpki smak.

  • Suszone owoce przechowuj w dobrze zamkniętym pojemniku, w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, najlepiej w ciemności.

Żurawina Efekty żurawiny

  • Liście żurawiny zawierają glikozydy, garbniki, flawonoidy, sole mineralne i kwasy organiczne.

  • Kwaśne, gorzkie owoce zawierają cukier, kwas cytrynowy, jabłkowy, szczawiowy i benzoesowy, a także witaminy A, B, C, flawonoidy, garbniki, glikozydy, antocyjany, pektyny i wiele minerałów (żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, selen , cynk, miedź, sód, mangan).

  • Rzadko kwiat żurawiny stosowany jest także w medycynie ludowej na choroby reumatyczne.

Po co jeść żurawinę

Żurawina Żurawina należy do najważniejszych przeciwutleniaczy roślinnych, jej działanie jest porównywalne z działaniem jeżyn czy czosnku.

„Pomaga zmniejszyć prawdopodobieństwo chorób serca i układu krążenia, zwiększa odporność, tłumi zmęczenie i stanowi udowodnioną profilaktykę przedwczesnego starzenia się” mówi zielarz Martin Kolár i dodaje: „Przede wszystkim dlatego, że przyczynia się do wydalania kwasu moczowego i mocznika. Zalecam stosowanie żurawiny głównie w profilaktyce nawracających infekcji dróg moczowych, samoistnego wycieku moczu czy problemów z prostatą. Stosuje się je przy problemach z jelitami, nerkami i pęcherzykiem żółciowym.” Jako środek wspomagający żurawina może być stosowana w leczeniu cukrzycy, przyczynia się do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Pomagają także zapobiegać próchnicy zębów.

Skutki uboczne żurawiny

„Stosowanie żurawiny należy ograniczyć do okresu dwóch miesięcy, maksymalnie dwa razy w roku. Nie wolno go stosować w przypadku ciężkich schorzeń wątroby i nerek.” ostrzega zielarz.

Herbata żurawinowa na zdrowe drogi moczowe

Składniki

  • 2-3 łyżki suszonych lub 4-5 łyżek świeżych liści żurawiny

  • 500 ml wrzącej wody

Przygotowanie

Liście żurawiny zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić do zaparzenia na około 15 minut. Odpływ.

Używać

Tę ilość herbaty pijemy łykami w ciągu dnia jako trzytygodniową kurację. Powtarzamy dwa razy w roku.

Lek na pęcherz i prostatę

Składniki

  • 15 do 20 g drobno posiekanych świeżych liści żurawiny

  • 500 ml wody

  • 15 ml

Przygotowanie

Zioło zalać zimną wodą i octem jabłkowym, przykryć i pozostawić do maceracji na 8 do 12 godzin w temperaturze pokojowej. Odpływ.

Używać

Napój należy pić w ciągu dnia, najlepiej w pięciu dawkach po około 100 ml każda. Jako kurację profilaktyczną stosujemy go przez miesiąc.

Sok żurawinowy na wzmocnienie odporności

Składniki

  • 5 łyżek rozgniecionej żurawiny

  • 1 łyżka cukru lub miodu

Przygotowanie

Wymieszaj pokruszone żurawiny z cukrem lub miodem. Przykryj i przechowuj w lodówce przez 6 do 8 godzin. Następnie przecedzić przez sito.

Używać

Sok żurawinowy doskonale wzmacnia mechanizmy obronne organizmu podczas grypy i przeziębienia oraz zapobiega i leczy infekcje dróg moczowych. Soku wypijamy maksymalnie 100 ml dziennie popijając wodą, najlepiej w dwóch-trzech dawkach.

Jak uprawiać żurawinę

  1. nie jest trudne w uprawie. Dobrze rośnie zarówno w rabatach, jak i w donicach.

  2. Można ją sadzić przez cały sezon, ale najlepiej sprawdza się wiosna i jesień.

  3. Roślina lubi półcień, nie gardzi jednak miejscem nasłonecznionym, należy jednak zadbać o odpowiednią wilgotność gleby.

  4. Uprawiając w pojemnikach musimy uważać na przelanie i zadbać o to, aby nie stała zbyt długo w wodzie. Umrze, gdy się przeleje.

  5. Żurawina żurawinowa potrzebuje gleby kwaśnej, najlepiej podłoża torfowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *