Rukiew wodna to cudowna roślina. Skutecznie wspomaga pracę dróg moczowych, działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność. Zrób z niego leczniczą nalewkę ziołową.
Czy wyhodowałeś rzeżuchę tak jak nasza na balkonie lub w kwietniku i teraz nie wiesz, co z nią zrobić? Najłatwiej jest zjeść go w całości – wszystkie jego części są jadalne. Ale można z niego też zrobić efektowny. Wzmocni Twoją odporność przez cały rok i uratuje Cię, dzięki czemu poczujesz, że „coś się po Tobie pełza”.
Składniki
- jedna część rzeżuchy (łodygi, liście, kwiaty)
- cztery części wódki gatunkowej
- ciemna butelka
Procedura
Rukiew wodną zalej wódką, wstrząśnij i odstaw na trzy tygodnie w ciemnej butelce, aby macerowała. Od czasu do czasu ponownie wstrząśnij mieszaniną. Następnie odcedź roztwór i przechowuj w ciemnym miejscu. Użyj w razie potrzeby. W okresie, gdy potrzebujesz wzmocnienia, przyjmuj 20 kropli trzy razy dziennie przez co najmniej miesiąc.
Wskazówka: Możesz także zmieszać liście rzeżuchy z wodą w stosunku 1:4, odcedzić i spożywać jedną łyżkę tego świeżego soku dziennie. Sok nie ma jednak długiego terminu przydatności do spożycia, lepiej przygotowywać go na świeżo codziennie lub co drugi dzień, aby nie stracił swoich właściwości. Można go także stosować jako odżywkę do włosów – wspomaga porost włosów i korzystnie wpływa na skórę głowy.