Znacie ją z dekoracji świątecznych. Holly stała się symbolem Bożego Narodzenia sto lat temu

Podobnie jak popularna poinsecja, ostrokrzew łączy w sobie głęboką czerwień z ciemnozieloną, co czyni go idealnym połączeniem na Boże Narodzenie. Wytnij gałązkę z czerwonymi jagodami w swoim ogrodzie. Można go umieścić w wazonie, na wieńcu adwentowym lub zawiesić na żyrandolu. Holly będzie dobrze wyglądać wszędzie.

kaktus bożonarodzeniowy, jemioła, to kwiaty, które nieodłącznie kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Od początku XX wieku dołączyła do nich także ostrokrzew. Jej bardzo sztywne, błyszczące i rzeźbione liście z ostrymi końcami są wraz z czerwonymi jagodami częstym motywem świąt Bożego Narodzenia nie tylko w USA i Anglii, ale także w naszym kraju. Ponadto roślina ta jest wspaniałą ozdobą każdego ogrodu.

Gdzie rosną ostrokrzew

Malwy (Ilex) to bardzo efektowne, dekoracyjne i wiecznie zielone drzewa. Osiągają wysokość do 6 metrów. Liście są skórzaste i błyszczące. Kwiaty drobne i niepozorne mają jasnożółty kolor. Owocem są jagody czerwone do fioletowych.

Rosną naturalnie w lasach bukowych, dębowych i jodłowych Europy. Różne, często różnorodne odmiany uprawia się w parkach, ogrodach i w większych pojemnikach. Sadzonki rozmnaża się w lipcu i sierpniu. Młode rośliny muszą zimować w nieogrzewanej szklarni lub szklarni.

Jak uprawiać ostrokrzew

Holly to bardzo efektowne i atrakcyjne rośliny do różnorodnych zastosowań w ogrodzie. Powszechnie uprawiane są tylko gatunki zimozielone, w tym najpopularniejszym jest ostrokrzew karbowany (Ilex crenata). Nadaje się do podszycia drzew lub jako krzew na zimozielone żywopłoty. Wymaga Gleba neutralna do lekko kwaśnej. Innym ciekawym ostrokrzewem jest hybryda Ilex meserveae. Jest to krzew bardzo odporny na zimę. Ileks wodonośny ponadto bardzo dobrze znosi głęboki cień.

Generalnie można tak powiedzieć Ostrokrzew to drzewa półcieniste lub zacienione, wymagające średnio do ciężkiej, wilgotnej, pożywnej i próchnicznej gleby. Nie tolerują mrozu i suszy. Podstawowym warunkiem udanej uprawy jest wyższa wilgotność powietrza. Dlatego też nie sadzimy ostrokrzewów w miejscach suchych i nasłonecznionych oraz w pobliżu nawierzchni utwardzonych, z których latem wydobywa się gorące powietrze. Rośliny te jednak dobrze tolerują wszelkie zapylenie środowiska. Optymalne siedliska to miejsca osłonięte, szczególnie osłonięte przed wysuszającymi wiatrami.

Holly to roślina męska lub żeńska

Holly jest gatunkiem dwupiennym, co oznacza, że ​​niektóre odmiany wytwarzają wyłącznie kwiaty żeńskie, inne zaś kwiaty męskie. Aby uzyskać bogaty zbiór owoców, należy sadzić odmiany obu płci razem. Jeśli chcemy mieć więcej krzewów np. wokół domu, wystarczy mniej roślin męskich.

A skąd wiesz, który krzew jest męski, a który żeński? Pomocne są same nazwy odmianktóre często wskazują płeć rośliny. Samce to na przykład „Blue Prince” lub „Blue Boy”’, samica (hodowla) 'Blue Princess’ lub 'Blue Angel’.

Wyjątkiem są odmiany „Alaska”, „JCvan Tol” i „Pyramidalis”. Te na jednej roślinie tworzą kwiaty obu płci, więc nawet jeśli mamy tylko jedną roślinę, przyniesie ona nam piękne, ozdobne owoce.

Holly jest trująca

Uwaga! Owoce i liście ostrokrzewu są trujące! Zatrucie objawia się nudnościami, wymiotami, biegunką, sennością, może również wystąpić uszkodzenie nerek i zapalenie żołądka. Już 20-30 zjedzonych owoców może być śmiertelną dawką dla osoby dorosłej, znacznie mniejszą dla dziecka. W przypadku połknięcia zawsze zaleca się monitorowanie czynności nerek.

Mate jest wykonane z ostrokrzewu

W Ameryce Środkowej i Południowej często pija się napój zwany mate. Przygotowuje się go z ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis), których liście zawierają kofeinę. Głównie w Meksyku i Argentynie postrzegana jest jako napój narodowy o co najmniej takim samym znaczeniu jak kawa, a jej spożycie szacuje się na 8 kg na osobę rocznie.

Legenda głosi, że lud Guaraní, rdzenne plemię z lasów deszczowych Paragwaju, otrzymało od swojego boga Pa’i Shumy wspaniały dar, jakim była sztuka zbierania i przygotowywania napoju bogów z liści i łodyg yerba mate. lub ostrokrzew paragwajski. Maté stało się napojem kulturowym i leczniczym w całej Ameryce Południowej.

Napój ma gorzki taninowy smak i niezwykły dymny aromat. Przygotowuje się go zalewając łyżeczkę miąższu gorącą wodą i od razu popijając przez specjalną słomkę zwaną bombillą, która na końcu posiada grube sitko. Maté powoduje klarowność i przyspieszenie procesów myślowych oraz uzupełnia energię, redukuje nadwagę i poprawia trawienie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *