Są zioła, które należy przechować przez zimę. Ale są też gatunki, które przetrwają jesień i zimę w ogrodzie. O które zioła nie musisz się martwić i czy możesz je zostawić na kwietniku? A jak zimować tak zwane zioła ciepłolubne?
Odmiana rozmarynu jest odporna na mrozy
Jeśli masz w ogrodzie rozmaryn, który jest odporny na mróz, pamiętaj, że roślina powinna mieć co najmniej 3 lata, zanim wypuścisz ją na zewnątrz na zimę. Ważne jest, aby ziele miało dobrze rozwinięty system korzeniowy. Do najbardziej odpornych na zimę i mróz odmian zalicza się wyhodowaną w Niemczech odmianę Blue Winter. Powinien bez problemu wytrzymać temperatury do -22°C. W przypadku rozmarynu wybierz słoneczne miejsce, które będzie również chronione przed północnymi wiatrami.
Mało wymagająca i trwała mięta
Mięta pieprzowa to jedno z mało wymagających i wytrzymałych ziół do zimowania na świeżym powietrzu w ogrodzie. Należy jedynie zabezpieczyć system korzeniowy, na przykład obsadzając go osiką. Jeżeli jednak zdecydujemy się na uprawę w domu, bo w mieszkaniu ładnie pachnie, konieczne jest zarezerwowanie dla niej osobnej doniczki lub pudełka.
Pachnąca lawenda
Lawenda wyróżnia się nie tylko charakterystycznym zapachem, ale także mrozoodpornością. Dzięki temu można ją uprawiać na świeżym powietrzu przez cały rok. Roślina jest również mało wymagająca pod względem składników odżywczych. Można ją również uprawiać na balkonie lub tarasie, w głębokiej doniczce lub innym pojemniku, aby osłonić system korzeniowy przed mrozem.
Zdjęcie: Pixabay
Szałwia wymaga ochrony przed mrozem
Szałwia ma właściwości lecznicze, ale ma również wszechstronne zastosowanie w kuchni do gotowania. Ziele wymaga ostrożnego podlewania. Zwłaszcza wraz z nadejściem sezonu jesiennego jest dość wrażliwy na wodę, więc lepiej oszczędzać. Szałwia jest również mniej odporna na mróz, ale przetrwa zimę na zewnątrz. Wystarczy ostrożnie przykryć go igłami sosnowymi, słomą lub innym naturalnym materiałem. Po około 4 latach szałwia musi zostać przesadzona w inne miejsce, aby mogła dalej się rozwijać.
Jak zimować zioła kochające ciepło
Zioła, które nie mogą pozostać na zewnątrz przez zimę, należy przesadzić do doniczki i umieścić w innym miejscu. Idealna jest oranżeria, ale parapet również spełni swoją funkcję. Generalnie zioła nadają się do przechowywania w temperaturach od 10 do 20°C. W chłodniejszych obszarach nie będą rosły, ale ponownie staną się silniejsze. Podczas upału będą nadal rosły, a Ty będziesz mógł je zbierać w sposób ciągły. Tylko uważaj z dressingiem. Wystarczy podlewać tylko raz w tygodniu, aby gleba mogła przeschnąć. Nigdy nie zostawiaj ich stojących w wodzie.
Zdjęcie poglądowe: Pixabay