Zbieraj je zimą, a wiosną rozrzucaj po ogrodzie. Rośliny będą Ci wdzięczne

Styczeń to czas, kiedy nie trzeba jeszcze zajmować się ogrodem, ale to dobry moment, aby rozpocząć przygotowania do kolejnego sezonu. Zimą nie zapomnij zebrać jak najwięcej skorupek jaj, aby wiosną móc je rozrzucić po grządkach. Twoje warzywa i kwiaty odwdzięczą Ci się bujnym wzrostem i obfitymi owocami.

Foto: Archiwum prywatne

Zimą niewielu Słowaków myśli o uprawie warzyw, owoców i kwiatów w kwietnikach, a to ogromny błąd. Choć przerwa w pracy w ogrodzie jest normą, przygotowania do kolejnego sezonu należy rozpocząć już w styczniu. Jak najszybciej zacznij zbierać skorupki jaj i naucz się je prawidłowo przechowywać, a wiosną możesz wykorzystać je jako skuteczny nawóz dla swoich roślin.

Po co wyrzucać skorupki jaj do ogrodu? Jest naturalną pożywką dla warzyw i kwiatów

Jeśli zimą zbierzesz dużą ilość skorupek jaj, a wiosną rozrzucisz je na grządkach, z pewnością pomogą one w uprawie warzyw i kwiatów. Aż 90% skorupek jaj to węglan wapnia, który zakwasza glebę zawiera minerały m.in

  • wapń
  • potas
  • fosfor
  • magnez
  • żelazo

Aby jednak skorupki jaj nadawały się do użytku na wiosnę, należy je do tego czasu odpowiednio przechowywać, aby w domu nie śmierdziały. Należy je dokładnie wysuszyć, wkładając je do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni Celsjusza na 10 minut. To dokładnie je zdezynfekuje i zwiększy ich chrupkość. To z kolei ułatwi ci zmielenie skorupek jaj na proszek, w postaci, w której najwygodniej będzie ci później posypać kwietniki.

Te rośliny będą Ci wdzięczne, jeśli wiosną rozrzucisz w ogrodzie skorupki jaj

Nie wiesz, które grządki najlepiej nawozić mielonymi skorupkami jaj? Nawóz ten z pewnością będzie miał pozytywny wpływ na pomidory i ogórki. Należy je także nawozić papryka, cebula, cukinia, sałatka coleslaw lub fasola. W przypadku owoców o godz winogrona, gruszki, brzoskwinie i jabłoniea jeśli chodzi o rośliny ozdobne, ożywają skorupki jaj lawenda, piwonia, liliowy lub różany.

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Wkładam skorupki jaj do formy i czekam, aż stwardnieją. Nie uwierzysz, do czego można go wykorzystać

Czy to najlepszy sposób na obieranie jajka? Wielu tak uważa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *