Zachowaj świeżość orzechów przez kilka lat: wystarczy zamrażarka, ale należy przestrzegać kilku zasad

Logiczne jest, że orzechy, które są pełne zdrowych tłuszczów, będą miały zatem tendencję do ich degradacji, a tym samym do jełczenia. Każdy z nas z pewnością choć raz w życiu przekonał się o smaku tak zdegradowanego orzecha, więc możemy sobie wyobrazić, że nie jest to przyjemne i na pewno w ogóle nie miałby ochoty na takie orzechy, ale nawet ze względów zdrowotnych nie powinniśmy tego robić. skonsumuj je. Nauczmy się je konserwować, aby ich walory nie straciły tak szybko.

Źródło: YouTube

W skorupce do Świąt

Z dzieciństwa pamiętamy skrzynki pełne niełuskanych orzechów włoskich, do których babcie wracały dopiero przed świętami Bożego Narodzenia, zanim zabrały się za pieczenie ciasteczek. Jest to oczywiście jedna z opcji, ale wymaga również przestrzegania wszystkich niezbędnych zasad i w dodatku dużej przestrzeni np. w komorze, czyli komorze suchej. Do takiego przechowywania musimy wybierać wyłącznie orzechy z nieuszkodzoną łupiną i dobrze dojrzałe. Dlatego te, które spadły lub zeskubaliśmy, gdy ich skórka jest jeszcze zielona, ​​zdecydowanie nie są odpowiednie. Nawet te, które wiszą na drzewie od dłuższego czasu, ale trzeba je zostawić przynajmniej na trzy tygodnie, a lepiej na miesiąc, rozłożyć na sicie cienką warstwą, aby mogły idealnie wyschnąć. Dopiero wtedy możemy je wsypać do skrzynek lub innych pojemników i przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w ciemnym i chłodniejszym miejscu.

Miesiąc na orzechy łuskane

Nie każdy ma możliwość przechowywania orzechów nawet w łupinach, jest to materiał dość nieporęczny. Dlatego wolimy obierać je natychmiast po zbiorze, aby zaoszczędzić miejsce. Jednak to również pozbawi nas części ich przydatności do spożycia i musimy go zastąpić innym środkiem. Jeśli wiemy, że orzechy wykorzystamy w ciągu najbliższych tygodni lub co najwyżej kolejnego miesiąca, możemy liczyć na to, że wytrzymają one nawet w normalnym lub nieco chłodniejszym otoczeniu, np. w spiżarni. Wystarczy więc zamknąć je np. w zakręcanej butelce konserwowej i umieścić w ciemniejszym kącie. Zarówno wyższa temperatura, jak i światło przyspieszają ich jełczenie.

Lodówka jest lepsza

Jeszcze lepiej i pewniej będzie umieścić obrane kule włosowe w lodówce. Również w tym przypadku wybieramy najlepsze możliwe opakowanie z możliwością wielokrotnego zamykania, ponieważ chcemy, aby orzechy pozostały suche. Poza tym są bardzo podatne na pochłanianie innych zapachów i zapachów, dlatego po kilku tygodniach możemy się zdziwić, że pachną „nieco dziwnie”, zwłaszcza jeśli zdarzy się, że znajdziemy się w pobliżu wędzonej makreli. Orzechy możemy przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy, to tylko kwestia tego, czy chcemy i potrafimy zarezerwować dla nich wystarczająco dużo miejsca na tak długi czas.

Do zamrażarki z nimi! Ale jak?

Być może chcielibyśmy zachować smak i jakość orzechów jeszcze dłużej. Ale wtedy nie będzie innego rozwiązania niż ich zamrożenie. Tutaj również będzie obowiązywać kilka zasad, które warto poznać. Po pierwsze: nawet w zamrażarce powietrze jest wilgotne, zwłaszcza jeśli regularnie wkładasz i wyjmujesz żywność. Każde otwarcie oznacza zatem pewne ryzyko. Dlatego zanim włożymy orzechy do zamrażarki, zawijamy je najpierw w mikrocienką, a następnie w specjalną grubszą torebkę, przeznaczoną specjalnie do zamrażania żywności. Obecnie dostępne są takie, które mają „zamek błyskawiczny” zapewniający hermetyczne zamknięcie. Te będą najlepsze.

Orzechowe zasady zamrażarki

Postaramy się jak najszybciej zamrozić orzechy, więc przynajmniej na początek przechowujemy je w naprawdę najzimniejszym miejscu. Niektóre zamrażarki posiadają specjalną strefę szybkiego zamrażania, która idealnie sprawdzi się w tych celach. Dalsze przechowywanie będzie takie samo jak pozostałych składników, z tą różnicą, że od czasu do czasu powinniśmy sprawdzić, czy torebka nie uległa uszkodzeniu np. podczas obchodzenia się z innymi mrożonkami.

Gdy tylko zauważymy choćby ślad szronu na orzechach, musimy działać szybko. Nie ma co czekać – niech orzechy się rozmrożą (znowu powinien to być najszybszy możliwy proces, możemy skorzystać np. z nagrzanego piekarnika, który przy okazji je wysuszy, a jeśli są w porządku, to nawet odświeży i wzbogacają ich smak. Jeśli uznasz, że ich smak lub zapach nie jest odpowiedni, nie wahaj się. Orzechy należy wyrzucić, aby uniknąć problemów trawiennych. Jednakże przy zachowaniu wszystkich zasad i środków ostrożności możemy przechowywać orzechy w zamrażarce przez do półtora roku i to jest czas, przez który na pewno go wykorzystamy.

Powiązane artykuły

Źródła: www.taste.com.au, www.tastingtable.com, www.foodandwine.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *