Zachowaj piękno hortensji na zimę. Wysusz je w wazonie, również używając gliceryny

Hortensje należą do jednych z najpopularniejszych roślin. Ich piękno i zmienność kolorów kwiatów jest absolutnie urzekająca. Nic więc dziwnego, że chcemy je zatrzymać jak najdłużej. Doradzimy, jak wykorzystać kwiaty hortensji w letnich aranżacjach, jak je wysuszyć, zakonserwować gliceryną czy jak wykonać ich kopie z papieru.

Najpiękniejsze są świeże kwiaty hortensji. Można z nich stworzyć piękne aranżacje, które przetrwają długi czas.

Hortensje są bardzo łatwe do wysuszenia, trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość. Kwiaty wystarczająco dojrzałe najlepiej suszyć, a ze względu na czas ich kwitnienia zajmuje to dość dużo czasu. Poczekaj, aż pęknie kolejna kapsułka pylnika pośrodku każdego kwiatostanu w kwiatostanie. Możesz także oszacować odpowiedni moment, w którym kwiaty zaczną zmieniać swój pierwotny kolor. Przeważnie na płatkach zaczynają pojawiać się zielone plamy.

Suszenie powietrzem

Większość kwiatów hortensji może pozostać na krzaku i tam wyschnąć, ponieważ hortensje nie zrzucają płatków. Suche kwiatostany ozdabiają w ten sposób rośliny przez całą zimę, po prostu nabierają rdzawobrązowego koloru.

Można jednak również po dojrzeniu odciąć kwiatostan, usunąć zielone liście i powiesić kwiatostan w dół, w suchym miejscu, chronionym przed bezpośrednim nasłonecznieniem.

Suszenie w wazonie z wodą

Można też stopniowo suszyć stałe kwiatostany w wazonie, podlewając je niewielką ilością wody. Należy jednak często sprawdzać, czy na łodygi nie wpływa pleśń.

Konserwacja gliceryny

Suszenie kwiatów hortensji jest łatwe, trzeba tylko wziąć pod uwagę, że suche kwiaty mogą łatwo pęknąć podczas późniejszej obróbki. Jeśli chcesz zachować elastyczność, spróbuj konserwować gliceryną.

Glicerynę można kupić w dowolnej aptece i rozcieńczyć ją domowym sposobem w proporcji 1:2. W powstałym roztworze umieszczamy łodygi hortensji z dojrzałymi kwiatami i pozostawiamy w pojemniku na co najmniej 5-10 dni. Kwiaty zmienią kolor na brązowy, ale pozostaną giętkie i elastyczne, jak świeże.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *