Zachęcamy do codziennego spożywania dyni. Hokkaido pozytywnie wpływa na zdrowie, samopoczucie i urodę

Najpopularniejszą dynią jadalną w naszym kraju jest najprawdopodobniej dynia Hokkaido. Jest pięknie wybarwiona, ma przyjemnie słodki, lekko orzechowy smak, jest odpowiedniej wielkości i nie wymaga obierania przed spożyciem. Ponadto ma działanie lecznicze, regenerujące i upiększające. Jak zatem dynia Hokkaido może wpłynąć na nasze zdrowie?

Dynia Hokkaido, znana na świecie również jako Uchiki Kuri, należy do rodziny dyni, choć waży zaledwie do 2 kg, podczas gdy jej siostry potrafią urosnąć nawet do kilkudziesięciu kilogramów. Jest popularna wśród ogrodników ze względu na łatwość uprawy, a także zwolenników zdrowego odżywiania, ponieważ jej słodki, ciemnopomarańczowy miąższ i nasiona (oraz olej z nich) korzystnie wpływają na zdrowie.

CZYTAĆ:

Co zawiera dynia hokkaido?

Dynia zawiera m.in. witaminy B, C, E, K, kwas foliowy, minerały: żelazo, magnez, sód, cynk, potas, sód. Dynia Hokkaido swój jasnopomarańczowy kolor zawdzięcza beta-karotenowi, który w organizmie przekształca się w witaminę A, przeciwutleniacz zapobiegający uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. W porównaniu do innych rodzajów jesiennych warzyw ma go znacznie więcej. Zawiera także kwas nukleinowy, który działa odmładzająco i spowalnia procesy starzenia.

Wpływ dyni na zdrowie

  • naturalnie wzmacnia układ odpornościowy

  • pomaga w profilaktyce nowotworów

  • chroni zdrowie oczu

  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca

  • korzystnie wpływa na rozkład tłuszczów

  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi

  • wspomaga prawidłową pracę trzustki i pomaga przy problemach z trawieniem

  • ma działanie moczopędne

  • odtruwa organizm

  • ogólnie regeneruje

  • pomaga na reumatyzm i dnę moczanową

  • walczy ze starzeniem się

  • łagodzi

Dynia wzmacnia odporność

Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy chroni organizm przed wirusami, prątkami i bakteriami. Dynia Hokkaido chroni nawet przed niektórymi chorobami nowotworowymi,

  • Długotrwałe i regularne spożywanie gotowanej, duszonej lub pieczonej pulpy dyniowej doskonale wspomaga mechanizmy obronne organizmu, np. w pierwszych chłodnych dniach przed wybuchem epidemii grypy.

Dynia Hokkaido chroni oczy

Regularne spożywanie dyni Hokkaido chroni zdrowie oczu, zwłaszcza przed zaćmą. Oprócz wysokiej zawartości witaminy A jest także jednym z najlepszych źródeł luteiny i zeaksantyny, substancji zmniejszających ryzyko związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.

MOŻE BYĆ ZAINTERESOWANY:

Dynia przed zawałem serca i udarem mózgu

Dynie zawierają mnóstwo cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wpływają na poziom złego cholesterolu – a co za tym idzie również ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Dynia hokkaido należy do pokarmów o najniższej zawartości tłuszczu (około 0,3 g na 100 g) i sodu, czyli substancji zagrażających prawidłowemu funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego.

Wspomaga odchudzanie i detoks

Dynia zawiera aż 90% wody i wysoki procent błonnika, łatwo nasyca i tłumi głód. W 100 gramach surowej miąższu znajduje się tylko 30 kalorii, więc może być dobrym pomocnikiem w odchudzaniu. Dynia zawiera również enzym lipolityczny, który pomaga organizmowi rozkładać tłuszcze. Tylko uważaj na słodkie przetwory z dyni, takie jak dżemy, ciasta, kompoty czy dyniowe latte! Dynia działa jako słaby środek moczopędny, pomagając usunąć szkodliwe toksyny z organizmu, a także wydalić nadmiar wody, dlatego doskonale nadaje się do detoksykacji.

  • Jesienny peeling oczyszczający z dyni: przez dwa do trzech dni jemy wyłącznie duszony miąższ dyni i pijemy w ciągu dnia 1,5 do 2 litrów czystej wody, po trzech dniach powtórzmy jeszcze raz

Hokkaido zapobiega starzeniu się skóry

Miąższ dyni świetnie sprawdza się także w pielęgnacji skóry, gdyż nawilża, odżywia i regeneruje, zapobiegając w ten sposób przedwczesnemu starzeniu się.

  • Maska dyniowa: Wymieszaj 1 łyżkę drobno startej dyni, 1 łyżkę tłustego twarogu, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę soku z cytryny. Na oczyszczoną skórę twarzy i dekoltu nałóż maskę dyniową i pozostaw na 20-30 minut. Po tym czasie zmyć letnią wodą.

Nasiona dyni

Pestki dyni zawierają dużą ilość cynku, który jest stosunkowo rzadki w innych produktach spożywczych w naszym kraju i jest zalecany przy prawie wszystkich chorobach. Cynk działa między innymi przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie się ran. Do lepszego wchłaniania cynku do organizmu potrzebna jest także witamina A, która zawiera rokitnik w jego naturalnej postaci. Pestki dyni są również pełne magnezu, który jest doskonałym pokarmem dla mózgu i doskonałym lekiem przeciwdepresyjnym. Oprócz cynku i magnezu zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, fosfor, wapń, lecytynę i witaminy z grupy B. Pestki dyni pomagają przy stanach zapalnych pęcherza i nerek, u mężczyzn z problemami z przerostem prostaty oraz u kobiet w okresie menopauzy.

  • Profilaktycznie stosujemy około łyżki nasion dostosowanych do smaku, są skuteczne zarówno świeże, jak i prażone, 2-3 razy w tygodniu. W celach leczniczych zjadamy garść nasion dziennie i powinniśmy poczuć się lepiej w ciągu dwóch tygodni.

Olej dyniowy

Olej tłoczony na zimno z pestek dyni dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, pozytywnie wpływa na trawienie oraz wspomaga pracę serca i nerek. Olej dyniowy zapobiega zawałowi serca i stwardnieniu naczyń krwionośnych, pomaga w leczeniu chorób skóry, zalecany jest przy łuszczycy, trądziku i egzemie. Okład z olejku dyniowego pomaga zniszczonym włosom.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *