Jednym z najlepszych źródeł materii organicznej w ogrodzie są jesienne liście, z których można zrobić własną ściółkę. Niekończące się grabienie opadłych liści zwiastuje słodko-gorzki koniec sezonu ogrodniczego. Dzięki tej metodzie możesz i przetwarzaj.
Przygotowanie ściółki zajmuje co najmniej rok
Liście są pełne pierwiastków śladowych i minerałów, które drzewa i inne rośliny czerpią głęboko z gleby. Grzechem byłoby nie wykorzystać ich wartości i po prostu je wyrzucić lub spalić. Liście pełnią w ogrodzie kilka funkcji. Oprócz ściółki czy liści, zdrowe liście można wykorzystać także jako materiał chroniący rośliny przed mrozem lub jako schronienie na zimę dla małych zwierząt.
Zakopane liście wystarczy umieścić na stosie (najlepiej w przewiewnej, drewnianej obudowie przeznaczonej do tego celu), a przy pomocy naturalnych grzybów ulegną rozkładowi po roku do trzech lat. W zależności od wieku rozpoznajemy liść młody lub stary. Im młodszy jest bardziej kwaśny, a im starszy, tym mniej kwaśny. Ale starszy ma mniej składników odżywczych niż młodszy. Lepszym i szybszym sposobem przygotowania ściółki jest posiekanie liści lub przepuszczenie ich przez kosiarkę i rozdrobnienie na mniejsze kawałki, ponieważ szybciej się rozpadną.
Na jakość ściółki wpływa także rodzaj zastosowanych liści. Niektóre rodzaje liści nie nadają się do przygotowania, a inne są doskonałe. Najlepszej jakości są liście buku, a następnie dębu, ale odpowiednie są także liście leszczyny lub lipy. Liście orzecha włoskiego nie nadają się do produkcji, gdyż utrudniają wzrost roślin.
Jesień to świetna pora na ściółkowanie. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne wykonanie ściółki z liści, możesz ją wykorzystać w ciągu roku jako zamiennik torfu lub jako bardziej kwaśny nawóz do borówek, azalii czy hortensji.
Śledź naszego Instagrama