Wyhoduj szlachetny laur. Liść laurowy to cudowna przyprawa o wielu właściwościach leczniczych

Wawrzyn szlachetny, zwany także liściem laurowym lub liściem laurowym, to ozdobny, zimozielony krzew, który będzie świetnie prezentował się w mieszkaniu, na balkonie czy w ogrodzie. A co więcej, zawsze będziemy mieć pod ręką cudowną przyprawę o wielu właściwościach leczniczych, na przykład pomaga przy grypie i przeziębieniu, poprawia trawienie i zmniejsza obrzęki. Liść laurowy to tradycyjna przyprawa kuchni czeskiej, nie może go zabraknąć w polędwicy, marynowanych warzywach czy roślinach strączkowych.

. Zużywamy go głównie jako wyrazistej przyprawy, ale ma także wiele właściwości leczniczych. Zawiera białka, błonnik, olejki eteryczne, gorycz, glikozydy, garbniki, witaminy A, B, C lub kwas foliowy oraz minerały wapń, selen, miedź, cynk, żelazo, magnez i potas.

Efekty liścia laurowego

„ma głównie działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antyseptyczne i przeciwgrzybicze. Jako zioło lecznicze może pomóc na kilku frontach, w tradycyjnej medycynie ludowej sprawdziła się zwłaszcza przy cukrzycy i przeziębieniach, rozwiązuje problemy z trawieniem, działa jako łagodny środek uspokajający, ale przede wszystkim korzystnie wpływa na stawy. mówi zielarz Martin Kolár.

Do czego służy liść laurowy?

  • Wspomaga trawienie, zwiększa apetyt, chroni przed wzdęciami, obniża poziom złego cholesterolu, oczyszcza wątrobę i jelita, wspomaga produkcję żółci.

  • Może obniżać poziom cukru we krwi, dlatego osoby chore na cukrzycę typu 2 powinny jak najszybciej włączyć go do swojej diety.

  • Pomaga przy bólach reumatycznych, artretyzmie i dnie moczanowej.

  • Pomaga przy grypie, przeziębieniu, kaszlu i przeziębieniu.

  • Działa korzystnie na pęcherz, zmniejsza obrzęki, służy do detoksykacji organizmu i usuwania nadmiaru soli.

  • Nadaje się również do wzmacniania pamięci i poprawy jakości snu.

  • Można go także wypróbować jako środek uspokajający na bóle głowy.

  • Napar z liści laurowych jest bardzo dobrym lekarstwem na łupież.

Niekorzystne działanie liścia laurowego

„Dzienna dawka liścia laurowego nigdy nie powinna przekraczać 3 g” ostrzega zielarza i dodaje: „Zdecydowanie nie powinny go stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią. Może powodować zaparcia, dlatego podczas przyjmowania liścia laurowego powinniśmy zwiększyć spożycie wody i błonnika. Nie należy go stosować w ostrych chorobach wątroby i nerek.

Domowy olejek laurowy

Składniki

  • 30 liści laurowych

  • 500 ml wysokiej jakości oleju roślinnego

Przygotowanie

Do przygotowania olejku laurowego potrzebujemy 30 liści liścia laurowego i 500 ml oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego, w którym pozostawiamy liście na około dwa tygodnie, a następnie odcedzamy. Trzymamy się na zimnie.

Używać

Olejek można stosować do masażu ciała lub kąpieli, łagodzi dolegliwości reumatyczne, bóle stawów i mięśni. Bóle stawów przy reumatyzmie łagodzą kompresy. Oczywiście sałatki i inne dania można aromatyzować oliwą.

Syrop laurowy na kaszel

Składniki

  • 600 ml soku z cytryny

  • 1 kg cukru

  • około 30 liści laurowych

Przygotowanie i użycie

Rozpuść cukier w soku z cytryny i dodaj 15 liści laurowych. Wymieszaj i gotuj przez około pół godziny, mieszając. Następnie dodajemy resztę przypraw i dalej dusimy, raczej pozwalamy, żeby zabulgotało, aż powstanie gęsta konsystencja przypominająca miód. Wyjąć liście laurowe, syrop przelać do zamykanych butelek i przechowywać w lodówce. Stosujemy 1 łyżeczkę dziennie, popijając wodą lub herbatą.

Rosnący liść laurowy

  • Wawrzyn szlachetny to wiecznie zielony krzew, który w naszym klimacie chętniej rośnie w pojemnikach przenośnych, gdyż zimą może zamarznąć (nie lubi temperatur poniżej -10°C).

  • Roślina ozdobna ładnie przybiera kształty i jest ozdobą mieszkania, balkonu i ogrodu. Latem wawrzyn rośnie na balkonie lub tarasie, zimą w jasnym pomieszczeniu o temperaturze 5-10°C. Zdrowe, starsze i mocne rośliny można sadzić w ogrodzie w ciepłych miejscach. Laurel kwitnie białymi lub żółtymi kwiatami.

  • Jest idealny na lato. Co roku od połowy maja, gdy nie ma już zagrożenia przymrozkami, możemy wynieść wawrzyn na zewnątrz, najpierw umieszczając go na dwa tygodnie w osłoniętym półcieniu, aby stwardniał.

  • Najłatwiej jest kupić już wyhodowaną sadzonkę. Wawrzyn można rozmnażać przez nasiona, sadzonki starszych, zdrowych krzewów lub przez sadzonki – gałązki przecinamy ukośnie tak, aby miały 2-4 liście, następnie umieszczamy je w podłożu do rozmnażania. W temperaturze około 25°C sadzonki powinny zakorzenić się w ciągu 9 tygodni. Cięcie przeprowadzamy wiosną lub we wrześniu.

  • Laurel rośnie w słonecznym, zawietrznym miejscu i toleruje półcień. Potrzebuje lekkiego, obfitego podlewania i gleby bogatej w składniki odżywcze – wtedy rośnie szybko, 4-5 cm miesięcznie.

  • Liść laurowy do wzrostu potrzebuje przestronnej doniczki. Pasuje mu wysokiej jakości podłoże gliniasto-piaszczyste. Wawrzyn, zwłaszcza młodą roślinę, co roku przesadza się do większej doniczki, aby rósł jak najlepiej.

  • Liście laurowe podlewa się obficie od wiosny do jesieni, zwykle wystarczy dwa razy w tygodniu. W suche i gorące lato konieczne jest codzienne podlewanie i regularna rosa. Podłoże powinno być zawsze wilgotne, ale nie rozmoczone. Zimą przechodzi okres wegetatywnego odpoczynku, dlatego ograniczamy podlewanie, wystarczy raz lub dwa razy w miesiącu.

  • Nawozić regularnie w okresie wegetacyjnym. Zimą w ogóle nie nawozimy

Jak i kiedy przycinać laur

Wawrzyn szlachetny można formować w dowolny rozmiar i kształt. Możemy stworzyć np. efektowne drzewko. Łodygę tworzymy, skręcając ze sobą pałeczki liścia laurowego. Wcześniej z każdej gałązki usuwamy większość liści (suszymy je, przechowujemy i używamy jako przyprawy), pozostawiając na górze jedynie około 3 listki. Z biegiem czasu poszczególne pręciki będą rosły razem i utworzą pień z koroną. Przywiązujemy łodygę do podpory, aby rosła pionowo. Z liścia laurowego możemy także uformować krzew, piramidę lub kulę. Szybko odrasta, więc nawet błędy, które popełniamy przy nieprecyzyjnym cięciu, szybko się zacierają.

Kiedy zbierać laur

Liście laurowe zbierane są w sposób ciągły. Zbieramy liście do suszenia nawet z dwuletniej rośliny! Liście suszymy w pęczkach lub pojedynczo cienkimi warstwami w cieniu, aby zachować ich typowy aromat i przyjemny gorzki smak. Wysokiej jakości liść laurowy nie powinien zawierać ogonków, a liście powinny być jasnozielone, a nie szarawe lub nawet ciemnobrązowe. Kiedy liście brązowieją, tracą swój aromat. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Laurel zostaje zaatakowana przez krosty

Roślinę uprawianą w mieszkaniu mogą zaatakować mszyce, dlatego regularnie ją sprawdzamy. Występowanie mszyc, groźnego owada ssącego, można łatwo rozpoznać po typowych pęcherzach na liściach. Najpierw usuwamy widoczne pryszcze mechanicznie, a następnie przecieramy je kawałkiem waty lub tamponem kosmetycznym nasączonym alkoholem aptecznym lub czystym alkoholem (wódka, wino śliwkowe). Cały proces musimy powtórzyć kilka razy. Usuwamy uszkodzone liście, przycinamy gałązki, na szczęście laur odrasta szybko i dobrze znosi cięcie.

Liść laurowy w kuchni

Liść laurowy to tradycyjna przyprawa kuchni czeskiej, nadaje potrawom przyjemny ziemisty smak i wyraźny pieprzny aromat. Ma smak z nutą cytrusów i gałki muszkatołowej.

Liście wykorzystywane są jako przyprawa ułatwiająca trawienie, rozkładająca tłuszcze, dlatego dobrze komponuje się z tłustymi potrawami. Dodaje się go do sosów, np. pomidor czy polędwica nie miałyby odpowiedniego smaku bez liścia laurowego. Ma również swoje zastosowanie w i w, nie można się bez niego obejść. Nie powinno go zabraknąć w daniach roślinnych. Idealny nie tylko do ryb, ale także do nich. Stosuje się go przy kiszeniu warzyw, zwłaszcza ogórków, kapusty i buraków czerwonych, grzybów lub przy konserwowaniu mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *