Wszystko o kawie. Pochodzenie, rodzaje i sposób prażenia

Zapach świeżej kawy jest tak kuszący, że o poranku trudno się mu oprzeć! Kawa energetyzująca podbiła cały świat bez potrzeby reklamy. Wraz z wodą i herbatą stał się najczęściej spożywanym napojem na świecie.

Dobrze zaparzona, aromatyczna kawa o poranku rozbudzi wszystkie zmysły, a po południu będzie ucztą, gdy potrzebujesz zastrzyku energii. Kawa to trunek, który każdego dnia poprawia nam humor, zaspokaja nasze zapotrzebowanie na energię i oferuje wiele korzyści i korzyści zdrowotnych.

Większość konsumentów kawy uzależnia się od jej zapachu i smaku, ale przede wszystkim od uczucia odświeżenia i ujędrnienia, jakie daje im ten napój. Spożywana sama lub słodzona cukrem, mlekiem, bitą śmietaną lub lodami, kawa jest rodzajem prostego poczęstunku, który ma wiele zalet.

Wszystko o kawie. Pochodzenie gorzkich jagód

Wszystko o kawie.  Pochodzenie, rodzaje i sposób prażenia

Legenda z krajów arabskich głosi, że ziarna kawy odkrył w Jemenie pasterz, który zauważył, że jego zwierzęta zjadały je z wielką przyjemnością i zyskiwały wtedy więcej energii. Pasterz miał zanieść ziarna niektórym mnichom, którzy wpadli na pomysł, aby je upiec, a następnie przygotować gorzki i bardzo aromatyczny gulasz.

Poza legendą pewnym jest, że rośliny kawowca pochodzą z Półwyspu Arabskiego, a pierwszymi, którzy spożywali kawę gotowaną, byli mnisi sufi z Jemenu. Pierwsze wzmianki o kawie i sposobie jej palenia pojawiają się w niektórych dokumentach niektórych autorów arabskich z połowy XV wieku.

Od tego dnia kawa zaczyna rozprzestrzeniać się na cały świat. Napój spożywany zwłaszcza podczas rytuałów religijnych szybko dotarł do Persji, Turcji i Afryki Północnej. Do Europy ziarna kawy przywieźli Wenecjanie, a pierwsza kawiarnia pojawiła się w Rzymie w 1645 roku.

Holenderscy handlarze postawili na ogromny potencjał kawy i zaczęli ją uprawiać w swoich koloniach na Pacyfiku. W krótkim czasie kawa zaczyna być uprawiana w Ameryce Łacińskiej i Stanach Zjednoczonych, stając się trzecim napojem na świecie pod względem spożycia.

Rodzaje i smaki kawy

Rodzina krzewów kawy składa się z kilku członków, ale tylko dwa z nich są intensywnie uprawiane ze względu na wysokiej jakości ziarna, a mianowicie Coffea arabica i Coffea canephora. Zatem głównymi rodzajami kawy spożywanymi na całym świecie są arabica i Robusta.

Kawa Arabica pochodzi z Etiopii i jest pachnącą, lekko słodką i kwaśną odmianą, która zawiera prawie dwa razy więcej kofeiny niż Robusta, ale jest o wiele bardziej aromatyczna.

Kawa Robusta pochodzi z Afryki Środkowej, kwitnie dwa, a nawet trzy razy w roku i jest znacznie bardziej wydajna. Stanowi jedną czwartą światowej produkcji kawy. Robusta to odmiana o znacznie większej zawartości kofeiny, ale mniej aromatyczna i bardziej gorzka niż kawa Arabica.

Kawa nabiera różnorodnych aromatów i niuansów w zależności od obszarów, na których jest uprawiana, w zależności od jakości gleby, wilgotności i ciepła. Dla koneserów kawa różni się w zależności od regionu, kraju. Oto niektóre z najpopularniejszych odmian kawy na świecie.

Kawa Bourbon Arabica, pochodząca z Wysp Bourbon

Kawa Arabica Typica, intensywnie uprawiana w Ameryce Środkowej

Kawa Arabica Colombiana, pochodząca z Kolumbii

Kawa arabica Java, szczególnie ceniona za słodki zapach

Kawa Mundonovo, uprawiana w Brazylii

Wyśmienite odmiany kawy otrzymywane wyłącznie z kawy Arabica

  • Jamajska Błękitna Góra
  • Kolumbijskie supremo
  • Tarrazu
  • Antigua Gwatemalska
  • Etiopski Sidamo

Jak przygotować kawę ziarnistą

jak przygotować kawę ziarnistą

Ziarna zielonej kawy muszą zostać wypalone, aby można je było spożyć, a najbardziej aromatyczne kawy to te wypalane ręcznie, w małych ilościach, w średnich temperaturach i przez długi czas, aby wydobyć wszystkie smaki ukryte w ziarnach.

Prażenie przemysłowe odbywa się w rekordowym czasie, od kilku do maksymalnie 10 minut, w bardzo wysokich temperaturach, które niszczą smak ziaren. Przykładowo ziarna można prażyć w temperaturze od 300 do 700 stopni przez kilka minut, następnie zalać wodą i wysuszyć, ale tracą one co najmniej 60% swojego aromatu i smaku.

Rzemieślniczy wypiek odbywa się w cylindrycznym piekarniku, w którym ziarna są stale obracane, dzięki czemu wypalają się równomiernie i nie przypalają. Każdy producent ma swoją metodę, w zależności od użytego gatunku kawy, ale generalnie rzemieślnicze palenie odbywa się w temperaturze nie wyższej niż 200 stopni Celsjusza i nie dłużej niż 20 minut. Jest to powolne palenie, które pozwala ziarnom rozwinąć swój ukryty smak, nie niszcząc ich.

W przeciwieństwie do kawy palonej przemysłowo i chłodzonej wodą, ziarna palone rzemieślniczo są chłodzone powietrzem i pozostawiane na 72 godziny do stopniowego ostygnięcia. W ten sposób większość aromatów zostaje zachowana i zachęcająco ujawnia się podczas parzenia kawy w czajniku lub ekspresie.

Jak wybrać dobrą i aromatyczną kawę

Wszystko o kawie.  Pochodzenie, rodzaje i sposób prażenia

Zapamiętaj powyższe odmiany kaw i rozglądaj się za nimi w delikatesach, gdy masz ochotę na naprawdę pachnącą i dobrą kawę. Należy pamiętać, że najlepsze ziarna kawy na świecie uprawia się w Etiopii, Jemenie, Brazylii, Kolumbii, Wietnamie i Indonezji.

Wybierz odmianę kawy Arabica lub mieszankę Arabiki i Robusty, w której arabika nadal ma znaczny procent, ponieważ nadaje kawie wyjątkowy aromat.

Oprócz odmiany, stężenia arabiki i kraju pochodzenia należy zwrócić uwagę na sposób palenia ziaren. Producenci kaw wysokiej jakości zwracają uwagę na sposób palenia i kwasowość kawy.

Wskazówka: dobra kawa będzie zawsze średnio wypalona lub wypalona ręcznie, o intensywnym aromacie, ale o niskiej lub umiarkowanej kwasowości.

Właściwości odżywcze kawy

Dobra kawa, zagotowana w czajniku lub w ekspresie, bez dodatku cukru, mleka i śmietanki, jest wskazana dla zdrowia i można ją pić codziennie. Oto, co znajduje się w filiżance kawy o pojemności 200 ml.

  • 3 kalorie
  • ryboflawina (witamina B2) – 0,2 miligrama
  • niacyna – 0,5 miligrama
  • kwas pantotenowy – 0,6 miligrama
  • potas – 116 miligramów
  • mangan – 0,1 miligrama
  • magnez – 7,1 miligrama
  • kofeina – 95 miligramów

Kawa i jej główne właściwości zdrowotne

kawa i jej zalety

Ze względu na zawartość kofeiny kawa dodaje energii, jeśli jest spożywana z umiarem. Zwalcza zmęczenie i osłabienie, podnosi napięcie o poranku, przyspiesza pewne procesy w mózgu, sprzyja produkcji adrenaliny i poprawia wydolność fizyczną. Według najnowszych badań kofeina sprawia, że ​​jesteśmy bardziej dynamiczni i aktywni nawet o 12%, jeśli wypijemy rano filiżankę kawy.

Zwykła filiżanka kawy dziennie, bez mleka i innych tłustych składników, stymuluje spalanie tłuszczu, dlatego zaleca się ją w każdym schemacie odchudzania.

Kawa naturalna chroni wątrobę, zmniejsza ryzyko marskości wątroby, ale także ryzyko cukrzycy typu 2.

Kawa stymuluje mózg i zapobiega pojawianiu się chorób zwyrodnieniowych, takich jak choroba Alzheimera. Ten gorzki napój jest dobrym tonikiem na ciśnienie krwi i zapobiega udarowi.

Z drugiej strony filiżanka dobrej jakości kawy, zwłaszcza kawy palonej rzemieślniczo, jest bogatym źródłem antyoksydantów i generuje znacznie większy przepływ energii dla organizmu niż porcja owoców czy warzyw.

Działania niepożądane w przypadku spożycia kawy

Spożycie kawy powinno pozostać umiarkowane w miarę upływu czasu. Jedna lub dwie filiżanki dziennie, około 300 ml kawy, wystarczą na energię, koloryt i dobry nastrój. Wiele osób uzależnia się od kawy i im więcej pije, tym bardziej wydaje się, że nie przynosi ona żadnego efektu. W ich przypadku mogą wystąpić różne nieprzyjemne skutki uboczne.

  • Bezsenność
  • Podniecenie
  • Nerwowość
  • Lęk
  • Mdłości
  • Bóle głowy
  • ból brzucha

Przeczytaj także: Jak zachować świeżość i aromat kawy na dłużej

NA TYM SAMYM TEMACIE






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *