Wstępna uprawa papryczek chili: Istota polega na wyborze odmiany i zapewnieniu odpowiednich warunków do kiełkowania

Chcesz urozmaicić swoją sztukę kulinarną w kuchni? Jak dodać pikanterii daniu? Spróbuj wyhodować własne papryczki chili. Jaką odmianę wybrać? Jakie warunki zapewnić kiełkowanie nasion?

Wybór właściwej odmiany

Konieczne jest wybranie odpowiedniego gatunku do uprawy w domu. Jeśli jesteś początkujący lub po prostu cierpliwość nie jest Twoją mocną stroną i nie chcesz długo czekać, aż zobaczysz pierwsze drobne owoce, to odpowiednie będą dla Ciebie odmiany takie jak Capsicum chinenses lub Capsicum Anuum. Są to odmiany, które rosną dość szybko i nie są wymagające.

Warunki pomyślnego kiełkowania

Nasiona chili potrzebują odpowiednich warunków do pomyślnego kiełkowania. Można to osiągnąć na kilka sposobów. Z jednej strony nasiona można umieścić w kiełkujących tabletkach torfowych, na wacie, jak między dwoma zwilżonymi kawałkami papieru kuchennego, odpowiednie są ręczniki papierowe kuchenne. Przygotowane w ten sposób nasiona należy umieścić w zamykanej plastikowej torbie, która zatrzyma wilgoć przez cały okres kiełkowania.

Zamiast plastikowej torby możesz także użyć zamkniętego plastikowego pojemnika. Torbę lub plastikowy pojemnik należy umieścić w ciepłym miejscu. Nasiona należy regularnie sprawdzać. Ta metoda zapewni nasionom wystarczającą ilość ciepła i wilgoci, co przyspieszy proces kiełkowania. W ciągu 3 do 10 dni nasiona powinny zacząć kiełkować.

papryka

Zdjęcie: Pixabay

Pielęgnacja papryki po wykiełkowaniu

Na pewno nie kończy się to na pomyślnym kiełkowaniu. Gdy nasiona wykiełkują i zobaczysz pierwsze liście, pierwszy rząd nazywa się liśćmi nasiennymi, następny rząd to pierwszy prawdziwy rząd liści. Gdy tylko sadzonka utworzy te liście, jest to konieczne przesadzić do większego pojemnika, aby rośliny miały wystarczająco dużo miejsca do wzrostu. Z biegiem czasu korzenie papryczek chili rosną. Przy braku miejsca można uzyskać niewielkie zbiory. Jeśli użyłbyś doniczki o pojemności 5 litrów, wyhodowałbyś maksymalnie 2 papryki. Najlepiej wybrać garnek o pojemności 11 litrów lub większej. Zawsze przeszczepiaj całą bryłę korzeniową. Zachowaj ostrożność i staraj się nie ciągnąć za korzenie, aby uniknąć uszkodzeń.

Należy zapewnić światło. Niektórzy zagorzali hodowcy papryczki chili rozwiązują ten problem, kupując skrzynki do uprawy umieszczane na parapecie po stronie, z której wpada najwięcej światła do domu. Światło jest ważne dla pomyślnego wzrostu roślin. W przypadku jego braku otrzymalibyśmy jedynie rośliny o wydłużonych i słabych łodygach. Pod koniec maja można przenieść chilli na słoneczny balkon. Uważaj jednak na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Można je także przesadzić bezpośrednio do gruntu. Zaleca się jednak stopniowe utwardzanie roślin, kilka godzin dziennie. Pozwala im to oswoić się z nowym środowiskiem, a także różnicą temperatur i warunkami środowiskowymi.

Jak polewa?

W początkowej fazie wzrostu zaleca się podlewanie co 2-3 dni lub jeśli gleba wygląda na przesuszoną. Kiedy latem temperatury rosną, można łatwo podlewać je codziennie. W upalne dni, uprawiając w szklarni, można podlewać dwa razy dziennie.

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *