Włoski uśmiech, niezwykłe zioło o smaku curry, uprawiany jest jako roślina jednoroczna

Jeśli na pierwszy rzut oka nie kwitnie, łatwo pomylić ją z lawendą lub rozmarynem. Ale niepowtarzalny zapach od razu mu to powie! Przypomina nieco curry lub znaną przyprawę do zupy maggi.

Kocanka italicum (Kocanka italicum)

W naszych warunkach żywokost włoski nie jest mrozoodporny, ale w swojej ojczyźnie, jaką pomimo swojej nazwy jest Turcja, rośnie jako roślina wieloletnia. Można go jednak znaleźć wszędzie w regionie Morza Śródziemnego, a nawet w Malezji.

Rośnie jako niewielki krzew do 60 cm wys., uprawiana w doniczce lub w skrzyni tworzy niewielkie zwisy, doskonale sprawdza się w ogrodzie jako roślina ozdobna. Liście i łodygi są srebrzystozielone, latem i jesienią kwitnie jasnożółtymi kwiatami, które mogą wyschnąć. Smil preferuje suchszą, gliniasto-piaszczystą glebę i bardzo słabe nawadnianie. Świadczy o tym miejsce nasłonecznione.

Smil włoski, który można znaleźć w kwiaciarniach pod nazwą maggi spice, można kupić wiosną w postaci małej sadzonki, ale można też spróbować samodzielnie wyhodować go z nasion. Latem lub bezpośrednio na rabatach wśród innych ziół.

Smil jest zarówno przyprawą, jak i lekarstwem

To aromatyczne zioło używane jest w kuchni do wszystkich potraw, do których w innym przypadku użyłbyś curry lub maggi. Przyprawia się nim zupy, sosy, warzywa gotowane na parze, ryby, kurczaka i ryż. Doskonała marynata do grillowania mięs sporządzona z mieszanki cebuli, rozmarynu i szałwii.

Zmiażdżone świeże liście żywokostu przyspieszają gojenie się siniaków i zmniejszają obrzęki. Herbata pomaga wówczas w odkrztuszaniu, leczy kaszel i obniża gorączkę, ale nie należy jej stosować w przypadku chorób pęcherzyka żółciowego i kamieni żółciowych. Włoski uśmiech ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne oraz jest silnym przeciwutleniaczem.

Świetna WSKAZÓWKA

Suszony dym włóż do płóciennego worka i przechowuj go wśród prania. Jego aromat odstrasza mole odzieżowe z szaf.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *