Na jakie warzywa jest sezon w listopadzie? Pytanie, na które odpowiedź pozwala odżywiać się zgodnie z cyklem pór roku i dzięki temu móc w pełni korzystać z właściwości i dobrodziejstw tego, co kryje się w naturze.
Jeść podążając za porami roku to główny sposób, aby zawsze mieć najlepsze jedzenie. Bo jeśli jesz owoce i warzywa w sezonie, oznacza to, że jesz owoce i warzywa dojrzał naturalnie i który dzięki temu zawiera najwyższy procent wszystkich składników odżywczych, które są dobre dla organizmu.
Globalizacja doprowadziła nas do myślenia, że wszystkie owoce i warzywa są zawsze dostępne, a to oprócz posiadania szkodliwy wpływ na środowisko które obecnie widzimy na co dzień, nie jest dobre dla organizmu, ponieważ jedzenie poza sezonem oznacza jedzenie owoców i warzyw, które wymuszone zostały do wzrostu i dlatego w najlepszym wypadku nie mają smaku. Jeśli chcesz to zrobić koszt to jest dobre dla Ciebie, dla środowiska, a także dla portfel, ponieważ sezonowe warzywa i owoce kosztują najmniej, oto co musisz kupić.
Jakie są warzywa listopada?
Listopad to miesiąc, w którym oficjalnie zaczynamy mieć Freddo ale to także miesiąc, w którym chętniej wracamy do włączania piekarnik. Jednak obok klasycznego dania mięsnego jest ich trochę warzywa które dobrze rosną od października do listopada i które można wykorzystać do bardzo smacznych wypieków. Na przykład ja kalafior, the brokuły Hej Brukselki. Wszystkie warzywa, na które w listopadzie przypada idealny sezon i które dzięki temu znajdziesz w dużych ilościach, zachowując cały swój smak. Mało kalorii i dużo błonnik a także witaminy, kalafior (), brokuły i wszyscy zimowi przedstawiciele kapustowatychsą doskonałymi towarzyszami gotowania.
Jeśli jednak nie zachwyca Was zapach, jaki być może kalafior wydziela od czasu do czasu, w zależności od tego, jak jest faktycznie ugotowany, radzimy zaopatrzyć się w escarole, cykoria, boćwina. To jest o warzywa o długich liściach które rosną bardzo dobrze nawet w najsurowszym klimacie i dlatego można je znaleźć w dużych ilościach na rynkach i supermarketach przez cały listopad. Nawet z escarolą czy cykorią można stworzyć przede wszystkim wyjątkowo smaczne dania na patelni gdzie te warzywa, po prostu zmieszane z odrobiną wody i kroplą oleju, uwalniają cały swój specyficzny smak. To dotyczy warzyw, nie zapominając, że listopad wciąż trwa. Co jednak kupić, jeśli chcesz połączyć sezonowe warzywa z owocami?
…a co by było, gdybym też miała ochotę na owoce?
Kiedy jest zimno, wydaje się, że owoce nie dotrą na miejsce, ale tak nie jest. Jesienią, a nawet do zimy można znaleźć wiele słodkich i smacznych okazów. Na przykład listopad jest nadal miesiącem, w którym się znajduje winogrona stołowe i w którym owoce cytrusowe zima jak ja mandarynki. Wtedy też przyjeżdżają pierwsi jabłka, the granaty, the kiwi Hej persymony. Na koniec warto pamiętać, że listopad to także okres, w którym przybywają nowicjusze kasztany. Jeśli włączyłeś piekarnik, możesz wykorzystać ciepło piekarnika na przykład do pieczenia prażonych kasztanów lub do ładnego szarlotka lub ciasto śliwkowe z winogronami.