W sierpniu wysiewamy szpinak, koper, trybulę i kolendrę. Za kilka tygodni będziesz mieć młode liście

Choć sierpień jest typowym miesiącem żniw, to jeszcze nie jest za późno na wysiew nasion do rabatek czy doniczek na balkonie czy parapecie. Pod koniec lata można wysiać nasiona warzyw liściastych, ziół i przypraw w celu jesiennego zbioru młodych świeżych liści. Polecamy spróbować liściastego szpinaku, aromatycznego koperku, trybuli staroczeskiej czy egzotycznej kolendry.

Aromatyczny koperek

Bardzo popularna w naszym kraju, stosunkowo łatwa w uprawie. Ci, którzy nie posiadają ogrodu, z powodzeniem mogą uprawiać ją w pojemnikach na balkonie, tarasie lub w domu na parapecie.

„Koper nadaje się na gleby gliniaste, dobrze przepuszczalne i lżejsze, z wystarczającą ilością składników odżywczych. Nie toleruje gleb ciężkich, wilgotnych i kamienistych. Jest bardzo wrażliwa na nawozy zawierające chlor, jednak nie ma konieczności nawożenia kopru. lubi jasne miejsce, przeszkadza mu zbyt duża suchość, chłód i wilgoć”, wyjaśnia znany czeski hodowca i hodowca Jan Prášil i kontynuuje: „Zaczynamy siew kopru w kwietniu i kontynuujemy regularnie co dwa–trzy tygodnie aż do końca sierpnia”.

Jak uprawiać i zbierać koperek

  • Nasiona kopru wysiewamy bezpośrednio na grządkę w rzędach oddalonych od siebie o około 20 cm, gęsto na głębokość 1,5–2 cm, nasiona lekko przykrywamy i obficie podlewamy.

  • Okaże się za około trzy tygodnie. Młode rośliny sadzić w odległości 15 cm.

  • Młode zielone pędy o wysokości 15–20 cm zbiera się w pęczkach, do konserwowania i suszenia pędy można zbierać aż do okresu kwitnienia.

szpinak

to zimnolubne warzywo liściaste. Wysokie letnie temperatury i długie dni powodują, że rośliny kwitną, a roślina kwitnąca staje się sztywna i traci swój typowy smak. Dlatego najbardziej odpowiednim okresem dla ogrodu jest wiosna lub jesień. Jako kontynuację po sierpniowym siewie, szpinak zbieramy od września do października, pierwsze liście pojawiają się około sześciu tygodni po siewie.

„Podstawą udanej uprawy szpinaku jest właściwy dobór odmiany o dużej odporności na grzyby szpinakowe” podkreśla Jan Prášil i dodaje: „Do uprawy jesiennej nadaje się np. Clarinet F1, opłacalna późna odmiana hybrydowa o średnio zielonych, lekko pokrytych pęcherzami liściach, odporna na zarazę szpinaku i znacząco odporna na kwitnienie. Najbardziej odpowiednie do uprawy szpinaku są gleby gliniasto-piaszczyste, wystarczająco zatrzymujące wodę. Szpinak nie lubi suchych i kwaśnych gleb oraz wietrznych stanowisk.

Uprawa szpinaku

  • Nasiona wysiewamy w rzędach oddalonych od siebie o 15–20 cm.

  • Ze względu na krótki okres wegetacyjny i płytki system korzeniowy szpinak ma duże wymagania wodne. Na brak wilgoci reaguje spowolnieniem wzrostu, wytwarzaniem mniejszej liczby liści, a przede wszystkim przedwczesnym kwitnieniem.

  • Przed siewem wprowadzamy do gleby dojrzały kompost, szpinak wymaga gleby o większej zawartości składników odżywczych.

Liść kolendry

Na zbiór jesienny wysiewamy także formę liściastą w sierpniu. Nasiona wysiewa się gęsto w rzędach oddalonych od siebie o 20–30 cm, na głębokość od 1 do 3 cm, po 0,5 cm w rzędzie. Aby nasiona dobrze kiełkowały, potrzebują wystarczającej ilości wilgoci. „Gdy rośliny wyrosną, utrzymujemy równomiernie wilgotne grządki kolendry. Polecam odmianę Long Standing Aroma, która jest specjalnie wyhodowana do zbioru młodych liści i jest bardzo odporna na kwitnienie. wprowadzony przez J. Prášila.

Uprawa i zbiór kolendry w doniczce

  • Przygotuj pojemnik o szerokości co najmniej 45 cm i głębokości 25 cm lub średnicy co najmniej 30 cm na parapecie lub balkonie.

  • Wypełniamy dno keramzytem i wylewamy na nie podłoże do uprawy ziół.

  • Nasiona rozsypujemy równomiernie po powierzchni i przykrywamy półcentymetrową warstwą podłoża.

  • Podczas kiełkowania zwilżamy glebę opryskiwaczem.

  • W trakcie wzrostu do dolnej miski wlewamy stojącą wodę tak, aby ziele pobierało wodę od dołu.

  • Gdy łodygi kolendry osiągną 10 cm, przystąpmy do zbierania liści. Po dwóch do trzech miesiącach wzrost zatrzymuje się, a liście zaczynają więdnąć.

Trybula koniczynowa

Na działce plenerowej ostatni raz możemy powtórzyć siew w sierpniu , niewymagające rośliny, które dobrze rosną w ogrodzie, w skrzynkach na balkonie i na parapecie. „Staroczeska trybula preferuje wilgotniejsze siedliska i półcień, gdzie będzie miała wyraźniejszy aromat i smak niż trybula uprawiana na słońcu” zalecane przez Jana Prášila.

Uprawa trybuli w ogrodzie

Wysiewać w rzędach oddalonych od siebie o około 25 cm, w rzędzie co 2 cm. Trybula, którą siejemy dopiero we wrześniu, zimuje i wczesną wiosną wytwarza bogate liście.

Uprawa trybuli w doniczce

  • Wysiewamy pojedyncze nasiona do skrzynki o wymiarach około 1 x 1 cm i przykrywamy 1,5 cm warstwą gleby.

  • Nie możemy zapomnieć o wystarczającej warstwie drenażowej.

  • Utrzymujemy podłoże zawsze wilgotne. Umieść doniczkę w półcieniu.

  • Trybulkę wysiewamy w doniczce na wewnętrznym parapecie o każdej porze roku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *