Pod koniec września zaczynają dojrzewać owoce winorośli gruczołowej, przyciągając niemal wszystkich swoją uderzającą i niezwykłą paletą kolorów. Drobne jagody wyglądają jak koraliki w wielu odcieniach różu, fioletu i błękitu.
Należysz do grona zapalonych twórców jesiennych wianków i dekoracji z naturalnych materiałów, a jednocześnie lubisz odważne kolory? Wtedy w Twoim ogrodzie nie powinno zabraknąć pnączy gruczołowych, które staną się doskonałym źródłem materiału do Twoich kreacji.
Winorośl to wąsy liściaste pochodzące z Azji, głównie Chin, ale także Ameryki Północnej i Środkowej. W naszym kraju w ogrodach i parkach najczęściej uprawia się winorośl gruczołową (Ampelopsis gruczołowa) lub winorośl słodkolistną (Ampelopsis aconitifolia), ale żadna z nich nie pochodzi z Europy. Ampelopsis megalophylla jest czasami uprawiana w europejskich ogrodach botanicznych.
Winorośl nie jest winoroślą
Winorośl na pierwszy rzut oka przypomina winorośl, zwłaszcza z obciętymi liśćmi. Różnią się między sobą m.in. rodzajem kwiatostanu, winorośl kwitnie w wiechach, a winorośl w szczytach. Winorośl ma również gładką korę i często jest pęknięta. A przede wszystkim winorośle mają wyłącznie ozdobne owoce oraz jadalne i smaczne winorośle.
Jak uprawiać winorośl
Są to mało wymagające winorośle, które bardzo dobrze radzą sobie z niezdrowym miejskim powietrzem i nie są atakowane przez żadne choroby ani szkodniki. Nie mają specjalnych wymagań co do jakości gleby i dobrze radzą sobie zarówno w słońcu, jak i w cieniu. Najlepiej jednak nadają się na siedliska słoneczne i ciepłe, osłonięte od wiatru oraz gleby przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne.
Ampelopsis gruczołowy (Ampelopsis gruczołowy)
Roślina w pełni mrozoodporna (do -29°C) dorasta do wysokości ok. 2 m, przytwierdzając się wąsami do pergoli i krat. Kwitnie w maju drobnymi biało-zielonymi kwiatami, a pod koniec września dojrzewają na nim owoce, które stopniowo zmieniają kolor z różowego przez delikatny fiolet do niebieskiego.