Uprawiaj warzywa o wysokiej zawartości witaminy C, przeziębienie nie będzie miało szans

Czy zauważyłeś, że wraz z początkiem sezonu grypowego i przeziębieniowego wszyscy zwracamy się ku cytrynom z nadzieją jako wybawieniem, zapominając o zwykłych warzywach, które mogą zapewnić nam znacznie większą dawkę witaminy C. Sadź paprykę, brokuły w ogrodzie czas oraz natkę pietruszki, kapustę i cebulę, dzięki czemu będziesz gotowy na sezon, w którym z pewnością docenisz wysoką zawartość witaminy C.

Kiedy nasze zdrowie zaczyna wymagać zwiększonej podaży witaminy C, większość z nas udaje się do sklepu po cytryny. A jednocześnie ten kwaśny cytrus zawiera zwykle zaledwie 49 mg witaminy C w 100 g miąższu. To niewiele w porównaniu ze zwykłymi owocami dzikiej róży, które w naszej naturze możemy zbierać za darmo. Róże zawierają aż 800 mg witaminy C w 100 g miąższu. I nawet zwykłe warzywa z ogrodu wcale nie są złe! Zawartość witaminy C jest oczywiście podana w surowych warzywach, jak wiadomo, witamina C ulega zniszczeniu podczas gotowania.

Warto też wiedzieć, że nasz organizm bezlitośnie eliminuje nadmiar witaminy C, nie potrafi jej magazynować. Dlatego musimy dostarczać go do organizmu stopniowo i regularnie. Podana ilość witaminy C jest jedynie przybliżona, zależy od dojrzałości, świeżości i jakości przechowywania warzyw. Najzdrowsze kawałki warzyw będą oczywiście te świeżo zebrane z własnego ogródka.

Pieprz

W przypadku papryki ważna jest nie tylko świeżość i jakość, ale także kolor owoców. , następnie żółty i najmniej zielony. Co nie jest takie złe, jeśli weźmiemy pod uwagę, że nawet osoby z bardziej wrażliwym układem trawiennym zwykle twierdzą, że czerwona i żółta papryka są dla nich najlepiej trawione, ale twierdzą, że zielona papryka jest zbyt ciężka dla ich żołądków.

Świeża pietruszka

Z tego małego magazynu witaminy C możesz korzystać codziennie i nie musisz nawet być właścicielem ogródka warzywnego. Pietruszkę, czy to klasyczną kędzierzawą, czy płaskolistną, można uprawiać w doniczce na balkonie i używać jej regularnie, nie tylko do zupy. Nie zapominaj, że wysoka temperatura niezawodnie niszczy witaminę C. Dlatego nie gotuj pietruszki razem z zupą, a nałóż ją na talerze dopiero podczas serwowania.

brokuły

To tajemnica, ale w każdym razie szkoda, ponieważ ma dla nas wiele korzyści zdrowotnych.

Kapusta

Kapusta nie jest wcale lepsza, jeśli chodzi o popularność. A przy okazji na przykład zasmażana kapusta lub inne tego typu wspaniałe dania. I tak naprawdę nie ma znaczenia, czy jesz brukselkę czy brukselkę, ale niektóre tabele wskazują, że brukselka zawiera nieco więcej witaminy C.

Szczypiorek

Wielu z nas delektuje się wspaniałym szczypiorkiem w zupie, na gotowanych ziemniakach czy na chlebie z masłem i jest bardzo dobry. Ma świetny smak, a zawartość witaminy C też nie jest bez znaczenia. A najlepsze na końcu. Każdy uprawia je sam, nawet na parapecie.

Cebula

Być może jest to dość zaskakujące, ale cebula zawiera całkiem sporo witaminy C w porównaniu do poprzednich warzyw. Ale to wciąż znacząca kwota! I prawdą jest, że dość często możemy cieszyć się nim na świeżo. W większości przypadków nie może go zabraknąć w sałatkach czy jako dodatek do mięs, a wręcz jest częścią każdego dobrego hamburgera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *