Cukinia to nowoczesne i coraz bardziej popularne warzywo. Zawiera dużo błonnika i witamin, a jedynie 20 kcal w 100 gramach, co czyni go zdrowym, niskokalorycznym pokarmem. Zielona cukinia to klasyka, świetnie sprawdzi się także słodkożółta, jasnozielona okrągła lub delikatna cukinia młoda. Powiemy Ci, jak z sukcesem uprawiać cukinię i jakie przysmaki z niej przyrządzić.
zawiera aż 90% wody, błonnika, wielu witamin i minerałów. Dostarcza nam przede wszystkim witamin A, E i niektórych witamin z grupy B, magnezu, wapnia, fosforu, potasu, żelaza, miedzi i cynku.
Do czego służy cukinia?
„Zawarty w nim potas pomaga wyeliminować toksyny i nadmiar wody z organizmu. Dlatego dania z cukinii są tak odpowiednie dla osób cierpiących na dnę moczanową, reumatyzm, cukrzycę, otyłość i bóle stawów. Owoce cukinii pomagają przy zaparciach i innych problemach trawiennych, korzystnie wpływają na pracę nerek. Cukini nie należy obierać, ponieważ skórka zawiera karoteny syntetyzowane przez organizm w witaminę A, protektora zdrowia błon śluzowych, niezbędną w metabolizmie, chroni nasz wzrok i korzystnie wpływa na ogólną witalność fizyczną i psychiczną .” mówi hodowca Jan Prášil. Witamina ta jest rozpuszczalna w tłuszczach, więc nie zapomnij dodać kropli oleju do cukinii.
Uprawa cukinii
-
Cukinia najlepiej rośnie na glebach średnio ciężkich i zasobnych w próchnicę. Jeśli to możliwe, umieszczamy je w pierwszym torze, czyli na dobrze nawożonym grządce.
-
Wymagają stanowisk słonecznych i osłoniętych od silnych wiatrów.
-
Cukinia ma się dobrze
-
Cukinia jest bardzo tolerancyjna w stosunku do innych warzyw i być może nie czuje się najlepiej w pobliżu groszku. Najbardziej na to wskazuje sąsiedztwo z czosnkiem, cebulą, kukurydzą i fasolką szparagową.
-
Najlepiej nadaje się do łóżka ogrodowego od połowy maja. Wysiewamy od 2 do 3 nasion w gniazdach na głębokość około 6 cm w odległości 40 do 50 cm. Po wschodach pozostawiamy w gnieździe jedną lub dwie rośliny. Cukinia kocha ciepło, dlatego wolimy ją początkowo chronić czarną włókniną, która pomaga ogrzać glebę.
-
Możliwe jest wstępne wyhodowanie sadzonek w pojemnikach o średnicy co najmniej 15 cm. Nasiona wykiełkują za pięć do dziesięciu dni, a sadzonki sadzi się w ogrodzie tylko wtedy, gdy mają trzy prawdziwe liście. Sadzi się je na zewnątrz dopiero w drugiej połowie maja, sadzenie należy poprzedzić stopniowym utwardzaniem. Udowodniono sadzenie w czarnej włókninie.
- „Jeśli namoczymy je w naparze z pokrzywy lub mniszka lekarskiego na 24 godziny przed siewem, ułatwimy ich kiełkowanie, a dodatkowo wspomożemy obronę i zdrowy wzrost roślin. 2-3 łyżki wybranego zioła zalać 250 ml wrzącej wody do kąpieli ziołowej, pozostawić na 6-8 godzin, a następnie odcedzić. Podlewamy nasiona tak, aby były całkowicie zanurzone. Przed wysiewem nasion do kwietnika tylko je lekko suszymy, aby było łatwiej z nimi pracować, ale nigdy nie pozwalamy, aby całkowicie wyschły. zalecane przez hodowcę.
-
Cukinie na grządce możemy łączyć na różne sposoby – np. zieloną i żółtą, lub jedno gniazdo cukinii i jedno gniazdo cukinii (uprawia się je w ten sam sposób).
-
W przypadku suszy cukinię należy obficie podlać i raz na dwa tygodnie nawozić. Wskazane jest podparcie rosnących owoców słomą, trocinami, deskami, dachówkami itp., aby nie zaczęły pleśnieć na wilgotnym podłożu.
Zbiór cukinii
Nie pozwalamy cukinii rosnąć! Regularnie zbieramy młode owoce. Duże owoce tworzące nasiona utrudniają zawiązywanie innych nasion, wysychają i obumierają. Ponadto najsmaczniejsze, najmiększe i najbardziej kruche są młode owoce o wielkości do 15–25 cm.
Jak prawidłowo zbierać cukinię? Ponieważ nie mają długich szypułek, owoce są ściśle przylegające do rośliny, a łodygi są mięsiste, więc można je łatwo zerwać. Nie zbieraj owoców cukinii, przecinając je nożem lub sekatorami, ale poprzez przekręcenie trzonka. Grzyby i inne choroby mogą być przenoszone z rośliny na roślinę poprzez sok przyklejony do noża.
Problemy w uprawie cukinii
Deformacja owoców i liści z żółtymi mapami
Młode owoce nie rozwijają się i nie gniją
Kiedy duże, dojrzewające owoce pozostają na roślinie, małe stają się skarłowaciałe i stopniowo gniją. Dzieje się tak, ponieważ cukinia skupia swoją uwagę na odżywianiu nasion dojrzewających owoców i nie jest już w stanie odżywiać innych. Ale jeśli zerwiemy stare, duże owoce, w ciągu około dwóch tygodni zdrowa cukinia znów będzie w stanie przywrócić płodność.
Szary nalot na liściach
Przy gorącej i suchej pogodzie (głównie w sierpniu) cukinia może zostać zaatakowana przez mączniaka prawdziwego. Rośliny słabo rosną, a na liściach pojawia się pudrowy nalot. „Zapobieganie to regularne podlewanie i ogólna dobra kondycja roślin. Na czas usuwamy zaatakowane liście i wypróbowujemy naturalny spray ze skrzypu polnego, który zawiera saponinę, która jest toksyczna dla grzybów.” hodowca podaje i dodaje przepis: Suszone ziele (250 g) zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia, odcedzić i rozcieńczyć wodą w stosunku 1:4. Opryskiwać porażone rośliny rano lub wieczorem co 3 dni przez około 3 tygodnie.
Popularne odmiany do uprawy cukinii
- Żółta cukinia: Cukinie żółte mają bardziej miękkie i kruche owoce w porównaniu do klasycznych cukinii ciemnozielonych. Kolor to nie jedyna rzecz, która je wyróżnia. Owoce cylindryczne odmiany Złota linia F1 mają wyższą zawartość beta-karotenu i są też smaczniejsze. Zbiera się młode owoce o wielkości 15–20 cm. Kolejna żółta cukinia to odmiana Pasek słoneczny F1. Krzaczasta roślina ma jasnożółte owoce ze złocistym połyskiem, które zachowują swój smukły kształt nawet po zarośnięciu. Młode owoce zbiera się do grillowania i pieczenia, dojrzałe owoce można przetwarzać jak zwykłą cukinię.
- Okrągła cukinia: Różnorodność Trend w F1 to nowoczesna cukinia partenokarpiczna, która do rozwoju owoców nie potrzebuje nawożenia. Pyszne, praktycznie pozbawione pestek owoce są okrągłe, bladobiało-zielone, o jędrniejszym miąższu, który mięknie wolniej w miarę dojrzewania. Najsmaczniejsze są młode owoce o średnicy od 8 do 10 cm. Odmiana ta ma bardziej rozłożyste krzewy niż klasyczne cukinie i najlepiej rośnie w klipsie o wymiarach 120 x 80 cm.
- Mała Cukinia: Różnorodność Bush Baby F1 przeznaczona jest głównie do zbioru tzw. młodych owoców. Owoce są jasnozielone z kremowozielonymi paskami. Szczególnie nadają się do pieczenia i grillowania przekrojonych na pół owoców; jeśli zarosną, można je przetwarzać jak zwykłą cukinię. Dzięki regularnemu zbieraniu młodych owoców roślina tworzy coraz więcej nowych owoców.
Co zrobić z cukinii
można je przetwarzać na wiele sposobów, można z nich tworzyć dania na słodko i na słono. Możemy cieszyć się także kwiatami cukinii.
Do bezpośredniego spożycia najlepiej nadają się młode, kruche owoce o średnicy do 25 cm, których nie trzeba obierać. Duże owoce można poddawać obróbce cieplnej na różne sposoby. Cukinia dobrze przyjmuje smak innych składników, dlatego zaleca się mocniejsze i bardziej treściwe przyprawienie.
Cukinia, ponieważ ma delikatny smak, można ją dodawać do wszystkich potraw, nadaje się również jako nadzienie, można z niej przygotować pyszne dania. Świetne są też i . Cukinię można piec, smażyć, dusić i grillować. Bardzo często przyrządza się go w formie placków ziemniaczanych lub świetnie komponuje się z risotto, gulaszami i kotletami mielonymi, jest wyśmienity. Możemy nawet spróbować