Trybula, naturalny środek odstraszający ślimaki: kilka ciekawostek

Mało znana roślina zielna o tysiącu korzystnych właściwościach wygląda jak zwykła pietruszka, ale nią nie jest.

Jeśli chodzi o smak naszych dań często nie zdajemy sobie sprawy, że nasze wybory nie są zbyt zróżnicowane. W rozległym wszechświecie aromatyczne zioław rzeczywistości korzystamy z najbardziej znanych klasyków, takich jak pietruszkabardzo łatwe do znalezienia i uprawy,

Nie możemy sobie wyobrazić, że istnieją inne rośliny równie zaskakujący, zdolny być równie zaskakujący smaczne i różnorodneco stanowi doskonały dodatek do wielu naszych przepisów. Jednym z nich jest trybulamniej znana niż pietruszka, ale o naprawdę niewyobrażalnych właściwościach.

Odkryjmy tajemnice trybuli i jej mało znanych dobroczynnych właściwości

The trybula to rodzaj roślin zielnych należących do rodziny Caryophyllaceae. Charakteryzuje się wyraźnymi łodygami oraz przeciwległymi, długimi i wąskimi liśćmi. Jej kwiaty, przeważnie białe lub różowe, mają pięć odrębnych płatków. Z kolei nasiona trybuli znajdują się w kapsułkach.

Te rośliny mogą być zarówno roczne, jak i wieloletnie. Rozwijają się w bardzo różnorodną odmianę siedlisko. Tak naprawdę możemy go spotkać zarówno na kamienistym terenie gór, jak i na brzegach dróg wodnych.

Jeśli się na to zdecydujemy hodować nasza trybula, tzw siew jest idealny w wiosna. Wystarczy zebrać nasiona z kapsułek, a następnie posadzić je w ziemi. Roślina ta znana jest ze swojej odporności i skłonności do bycia chwastem.

Jak wspomniano, łatwo się dostosowuje różne warunki środowiskowerozwijający się na łąkach i w górach i odporny nawet na obszarach kamienistych lub w pobliżu rzeki.

Miejscami rośnie trybula słoneczny lub częściowo zacieniony. Aby być luksusowym, potrzeba:regularne podlewanie i gleby szczególnie bogate w humus. Wzrost jest bardzo szybki, rośliny rozwijają się szybko w ciągu 2 do 3 tygodni.

Optymalny okres dla zbierać liście to jest w fazie po kwitnieniugdy są dojrzałe, ale wciąż delikatne i pachnące. Liście te można albo zachować świeżybyć może zawijając je w chłonny papier i przechowując w lodówce lub mogą tak być wysuszony w suchym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu.

Trybula oferuje również szereg korzyści zdrowotne. Jego właściwości łagodzący I trawienny wspomagają trawienie i łagodzą zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak wzdęcia i wzdęcia. Jest to naturalny lek na ból brzucha i kolkę jelitową.

Roślina ta również ma właściwości leki moczopędneprzyczynia się do eliminacji toksyn z organizmu i zapobiega zatrzymywaniu wody. Jest również przydatny w leczeniu drobnych ran i stanów zapalnych skóry, dzięki swoim właściwościom świetlnym przeciwbakteryjny I przeciwzapalny.

Także dla naszego zdrowia ogród warzywny może być bardzo cenne. Rzeczywiście Trybula należy do naturalnych środków odstraszających ślimakiczęsto szkodliwymi żywicielami naszych upraw.

W zakresie kulinarnyzamiast tego trybula jest często używany jako aromatyczna przyprawa do aromatyzowania zup, sałatek i sosów. Jego lekko gorzki smak przypomina pietruszkę lub koper.

Trzeba powiedzieć, że trybula to naprawdę jeden niezwykła roślina ale jak dotąd mało znane. Dlatego zasługuje na szczególne miejsce w kuchniach i ogrodach, nadając potrawom nie tylko niepowtarzalny, ale i cenny akcent wkład w zdrowie naszego organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *