Transformator między grillami? Multi Master gotuje udka, drób, steki, szaszłyki i pizzę

Korpus Corten, palenisko pozycjonujące, uchylny rożen automatyczny, płyta grillowa i piec do pizzy. Dodaj do tego dobrze rozwiązaną kolekcję jesionu, podstawę z miejscem na drewno, stylowe składane drzwi wejściowe i masz rozwiązanie typu „wszystko w jednym”. Prawdziwy transformator grillowy, który nie boi się żadnego zadania.

Duże zainteresowanie wzbudziła ciekawa nowość firmy Kovářství Diviš, wystawiona na kwietniowych targach For Garden 2024 w praskich Letňanach. Grill Corten waży 260 kg łącznie z podstawą, nadaje się do restauracji, hoteli i pensjonatów, ale jeśli masz większą rodzinę lub wielu przyjaciół, może pojawić się również w Twoim ogrodzie.

Grille i kominki Corten firmy Kovářství Diviš

Ale Multi Master nie był jedynym produktem tego producenta na wystawie. Dział produkcji kominków z Kovářství Diviš produkuje kominki, grille i meble ogrodowe z cortenu. Ich celem jest pokrycie całej gamy mebli ogrodowych wykonanych z tej stali, specjalizując się w paleniskach i grillach. Projektuje i produkuje grille w sensie paleniska z płytą grillową, aby były estetyczne i atrakcyjne dla różnych klientów.

Grille KEDAR

Grille okrągłe są jednopowłokowe, natomiast grille kwadratowe posiadają podwójną skorupę, gdzie w korpusie z cortenu umieszczona jest dodatkowo wkładka ze stali kotłowej, która zwiększa wytrzymałość grilla i chroni go przed długotrwałym działaniem wysokiej temperatury.

Grille KEDAR posiadają opatentowany system wychwytywania i usuwania popiołu oraz dopływ powietrza. Popiół opada do pojemnika zbiorczego, wokół którego znajdują się otwory w kasecie, przez które zasysane jest powietrze, wspomagające palenie ogniska. Popielniczkę można łatwo wyjąć i opróżnić.

Masywna płyta grillowa wokół kominka pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła. W środkowej części w pobliżu paleniska nagrzewa się do około 300 stopni, w kierunku krawędzi temperatura spada do 200 stopni Celsjusza. W przypadku okrągłych grillów temperatura jest wyrównana, kwadratowe grille w rogach zapewniają chłodniejsze miejsca do umieszczenia mięsa.

Grille jednopłaszczowe mają skorupę o grubości trzech milimetrów, a ich żywotność sięga nawet 20 lat. Grille z podwójną powłoką mają podwójną żywotność wynoszącą około 40 lat. Corten jest ogólnie bardzo trwałym materiałem. Jeśli nie zostanie wystawiony na działanie wody i ciepła, jak ma to miejsce w przypadku kominków, to w przypadku mebli wypoczynkowych, stolarki i innych elementów stacjonarnych może przetrwać setki lat.

Oczywiście produkty Kovářství Diviš różnią się wielkością, przeznaczeniem i ceną, za mniejsze palenisko klient zapłaci kilka tysięcy koron, za duży grill, wędzarnię czy wielofunkcyjny grill Multi Master, który jest tegoroczną nowością .

Wygodne grillowanie nawet dla większej firmy

Zaletą grilli jest to, że nie zużywają dużo drewna. Do podgrzania wystarczy kilka polan, grill nagrzeje się w ciągu około 20 do 30 minut. Następnie możesz gotować i po prostu podtrzymać ogień, dodając więcej polan. Z komunikatu sprzedawcy wynika, że ​​grilla zrobisz w 20 minut i nie będziesz potrzebować więcej drewna.

Do przygotowania posiłku możesz wykorzystać ruszt, który umieścisz nad kominkiem, a następnie postawić na nim patelnię WOK lub czajnik. Z rusztem lub bez rusztu można również podgrzewać płytę grillową, na której przygotowuje się jedzenie. Grill ten budzi zazdrość, apetyt i jedyne, czego żałujemy, to to, że grilla nie było na zewnątrz i nie można było na nim nic przyrządzić. Może następnym razem…

Gulasz z grilla? Na przykład wystarczy ta specjalna lorna

Ciekawy pojemnik z centralnym kominem i pokrywą z regulacją wydobywającego się dymu. Tak wygląda lorna, którą można wykorzystać na grillu do przygotowania różnego rodzaju mięs i warzyw. Dowiedzieliśmy się, że doskonale łączy techniki grillowania, duszenia, wędzenia i pieczenia.

Na grillu nad gorącym ogniem lub tlącymi się węglami możesz przygotować np. kolano, gulasz, brzuch czy łopatkę. Nie musisz się martwić o gotowanie zup, one również nabiorą wyjątkowego smaku. Nadaje się również do przechowywania już przygotowanego mięsa z grilla. Dzięki temu będzie mu cały czas ciepło. Na wystawie For Garden dowiedzieliśmy się od producenta, że ​​wyposażony jest w masywne, warstwowe dno do przechowywania, co eliminuje możliwość przypalenia. Jednak należy go używać tylko na małym ogniu.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *