Do naszych sklepów trafiło wiele egzotycznych owoców o dziwnych kształtach, kolorowych i pachnących, ale przeważnie unikamy ich zakupu, bo nie wiemy, jakie są smaczne i dobre. Oto lista najpopularniejszych owoców egzotycznych dostępnych w handlu, dzięki czemu możesz je łatwo rozróżnić i spróbować jeden po drugim.
Odkryj zalety i właściwości najpopularniejszych egzotycznych owoców, ale także kilku najdziwniejszych owoców, wziętych niczym z powieści science-fiction. Dowiedz się, jak wyglądają, jak smakują, jakie mają właściwości zdrowotne, a więcej szczegółów na ich temat przeczytasz w dedykowanych artykułach.
Słodkie i smaczne owoce egzotyczne
Marakuja
To pyszny, słodko-kwaśny owoc, wielkości mniej więcej śliwki, z miękką skórką, gdy jest dojrzały, oraz pachnącym i pysznym żółtym rdzeniem. lub marakuja jest owocem niektórych gatunków roślin z rodzaju passiflory. To owoc bogaty w witaminy i przeciwutleniacze, o wielu dobroczynnych właściwościach, stosowany zarówno w dżemach, ciastach i tartach czy w naturalnych sokach owocowych, jak i w preparatach kosmetycznych.
Papaja
Nazywany „owocem aniołów” jest jednym z najbardziej pachnących owoców egzotycznych, jakie możemy dziś znaleźć w naszych sklepach. Posiada wysokie stężenie przeciwutleniaczy, dlatego jest szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym i jest ceniony ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne, pielęgnacyjne i pielęgnacyjne. Papaja jest również niskokaloryczna, ma niską zawartość cukru i zawiera dużo beta-karotenu, który nadaje jej bardzo apetyczny pomarańczowy kolor.
Ananas
Jest tyle samo słodkie, co zdrowe, chociaż niesie ze sobą pewne ryzyko. Jest to owoc soczysty, o miąższu pełnym błonnika, nieco twardy, ale bardzo smaczny, jeśli jest dobrze dojrzały. Ananas zawiera enzymy korzystne dla układu odpornościowego, zawiera witaminę C i magnez oraz wysoki procent witamin B6 i B1, witamin dających organizmowi energię. Ananas to zdrowy i dobry owoc, jednak nie należy go spożywać w nadmiarze i pod żadnym pozorem nie spożywać na surowo, gdyż powoduje silny ból trawienny.
Gujawa
Jest to wyjątkowo smaczny owoc o żółtawo-zielonej skórce, ale z różowawym i soczystym rdzeniem przypominającym arbuz. Smak guawy wydaje się być połączeniem arbuza, truskawki i banana. jest bogaty w witaminy A, B2, B3 i C. Jednocześnie zawiera także substancje mineralne, takie jak żelazo, wapń, potas i fosfor. Regularne spożywanie gujawy pomaga na serce, nerki i trawienie, często jest zalecana na zaparcia.
mangostan
Owoc o białym i słodkim miąższu ma niewiele kalorii, ale dzięki zawartym w nim witaminom i dobroczynnym kwasom stanowi prawdziwy magazyn energii. Liście, kora i owoce mangostanu były używane od tysięcy lat w leczeniu różnych dolegliwości, bólu i stanów zapalnych. Jest również korzystny dla osób cierpiących na napięcie i problemy z sercem.
Liczi
Mały różowy owoc przypominający zabawkę kryje w sobie słodki i pikantny biały rdzeń, ale toksyczne nasiona. Liczi są uwielbiane przez dzieci i dodawane są do wszelkiego rodzaju sałatek i słodyczy. Są to owoce bogate w witaminę C, fosfor, potas, magnez i wapń, a także ryboflawinę, która odgrywa ważną rolę w metabolizmie.
Pęcherzyca
Drobne pomarańczowe owoce o wyglądzie idealnie okrągłych i błyszczących cukierków są apetyczne i mają słodki, aromatyczny i orzeźwiający smak. Jest to owoc bogaty w witaminy z grupy B, przy czym witamina B12 jest rzadko spotykana w innych warzywach. Zawiera także witaminę P znaną ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwutleniających i przeciwwirusowych. Owoce te zawierają również witaminę A, a ilość witaminy C jest dwukrotnie większa niż w cytrynie.
Słodko-kwaśne owoce egzotyczne
Mango
Mango występuje w różnych kolorach, od zielonego po żółty i czerwony, jest pachnące i ma pyszny, soczysty miąższ, gdy jest dobrze dojrzałe. ma wysokie stężenie beta-karotenu, podobnie jak owoce papai, jest bogaty w błonnik, który wspomaga trawienie i cały układ trawienny, reguluje poziom glukozy we krwi, stymuluje produkcję kolagenu niezbędnego dla stawów i normalizuje ciśnienie krwi.
granat
Dzięki wysokiej zawartości potasu i przeciwutleniaczy granaty są prawdziwymi owocami młodości. Ich czerwony sok, bogaty w witaminę C i kwas foliowy, polecany jest szczególnie kobietom, zwłaszcza od 25. roku życia, kiedy potrzebują energii i płodności. Jest szczególnie ceniony nie tylko ze względu na zapach i słodko-kwaśny smak, ale także ze względu na dobroczynne właściwości dla skóry, oczu i serca.
Karambola lub owoc gwiazdowy
Kawałek tego małego owocu ma kształt gwiazdy, a jego złoty kolor nadaje mu szczególnie apetyczny wygląd. Karambola ma słodko-kwaśny smak i konsystencję żółtych jagód winogron. Owoce gwiaździste są bogate w witaminę C i przeciwutleniacze, dzięki czemu korzystnie wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego i zapobiegają przeziębieniom. Zawiera także witaminę E, witaminę B, wapń, żelazo, potas, fosfor, cynk, magnez.
kiwi
Owoce , z soczystym zielonym miąższem i małymi, chrupiącymi nasionami, są pyszne, gdy są dobrze dojrzałe. Mają słodki, ale i kwaśny smak ze względu na wysoką zawartość witaminy C, wyższą niż pomarańcze. Oprócz witaminy C kiwi zawiera także kwas foliowy, beta-karoten, flawonoidy, witaminę K, luteinę, magnez, miedź, fosfor, błonnik i tyle samo potasu co banany.
Słodki
Owoc ten to połączenie pomelo i grejpfruta, tylko dużo mniejszy i słodszy. Skórka owocu jest zwykle zielona, ale miąższ jest żółty i soczysty. ma więcej kalorii niż pomarańcza, jest słodszy, ale jest owocem bogatym w witaminę C, potas, fosfor, magnez i przeciwutleniacze, które zapobiegają stanom zapalnym i nowotworom.
Kumkwaty
Kumkwat, mały pomarańczowy owoc wielkości orzecha włoskiego o błyszczącej skórce, jest najmniejszym członkiem rodziny cytrusów. Podobnie jak jego więksi bracia, maluch jest bogaty w witaminę C i beta-karoten, a także błonnik, który pomaga w trawieniu. Z drugiej strony zawiera przeciwutleniacze, flawonoidy i olejki eteryczne, które są aromatyczne i korzystne dla zdrowia.
Awokado
To obfity owoc o miąższu o konsystencji masła, bardzo smaczny, ale o specyficznym smaku, który nie przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie są przyzwyczajeni do egzotycznych owoców. Największą zaletą owocu jest wysoki procent tłuszczów jednonasyconych, szczególnie odżywczych i korzystnych dla serca. Oprócz tłuszczów jednonasyconych awokado jest bogate w witaminy A, C, D, E, K, witaminę B6, witaminę B12, kwas foliowy, potas, luteinę i przeciwutleniacze.
Dziwne i mało znane owoce egzotyczne
Opuntia
Owoce różowego kaktusa są popularne na przykład w Meksyku, gdzie gotuje się je w postaci dżemu, marmolady lub na sok. Owoce kaktusa uznawane są za superfood i słusznie. Zawiera wysoki poziom witaminy C, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, miedzi, błonnika i przeciwutleniaczy.
Rambutan
Nazwa owocu pochodzi od słowa rambut, które w języku malajskim oznacza „pokryty włosami”. Rzeczywiście rambutan ma nieco nieapetyczny wygląd, pokryty brązowymi włoskami przypominającymi futerko, ale wnętrze owocu jest warte spróbowania. Jedzenie rambutanu pomaga zapobiegać nowotworom, obniża poziom cholesterolu i chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Żelazo odgrywa ważną rolę w zapobieganiu anemii, a błonnik poprawia trawienie.
Duriana
Najdziwniejszy owoc z tej serii egzotycznych owoców to ten, który śmierdzi tak brzydko, że powoduje odrazę. Jednak w Azji jest wielu ludzi, którzy jedzą duriana, pomimo zapachu nieumytych stóp. Choć jest brzydki i odrażający, jest również zdrowy, ponieważ durian ma wiele zalet zdrowotnych. Ma działanie przeciwzapalne i antybiotyczne, jest bogata w witaminę C i jest szczególnie ceniona za udowodnioną naukowo zdolność do poprawy libido i jakości nasienia.
Pitaja, smoczy owoc
Bardzo popularny w Ameryce, ten mały różowy owoc z dużymi łuskami, stąd jego nazwa, ma słodki miąższ i liczne małe czarne nasiona, podobne do maku. to owoc, który zawiera niemal wszystkie niezbędne witaminy, a zwłaszcza witaminy z grupy B, ale także kwasy tłuszczowe, takie jak Omega 3 i Omega 6. Jego kremowy i słodki miąższ jest pachnący i je się go łyżką.
Kiwano lub afrykański ogórek rogaty
Jest to dziwnie wyglądający owoc, który należy zbierać w rękawiczkach ze względu na twarde kolce. W naszym kraju znany jest również jako melon kolczasty lub melon rogaty. Niektórzy uważają go za owoc, inni za warzywo. Jego smak jest równie dziwny jak jego wygląd: coś pomiędzy ogórkiem, cytryną i bananem. jest bogaty w białko, witaminy: C, B2, B5, B6 i witaminę E, a skórka jest bogata w beta-karoten. Owoc zawiera również sód, potas, magnez, mangan i jest bogaty w przeciwutleniacze.
Chlebowiec różnolistny
jest to największy owoc na świecie, a wiele okazów osiąga wagę 1-2-letniego dziecka. Waga tego ogromnego owocu waha się od 5 do 45 kilogramów, w zależności od warunków, w jakich jest uprawiany. Drzewo, które wydaje te owoce, jest spokrewnione z drzewem figowym. Duże owoce kroi się na duże kawałki i zjada się nasiona, które po ugotowaniu nabierają smaku wieprzowego. Jest to tak sycący owoc, że jeśli zjesz 7-8 jagód lub nasion, nie będziesz potrzebować jedzenia przez pół dnia.
Przeczytaj także: