Tęsknicie za jabłkami z ogródka swojej babci? Poszukaj starych odmian, niektóre szkółki już je oferują ponownie. W ostatnich latach można zaobserwować znaczny renesans tradycyjnych odmian jabłek w szkółkach, na targowiskach i w sadach.
Te starsze odmiany, niegdyś przyćmione przez nowoczesne, odnoszące większe sukcesy komercyjne odmiany jabłek, obecnie powracają do łask dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi, wartości historycznej i odporności.
Dlaczego tradycyjne jabłka zniknęły?
W latach 80 popularność tradycyjnych odmian jabłek zaczęła spadaćponieważ w zbiorach dominowały gatunki bardziej standaryzowane. Powodów tej zmiany było kilka.
- Nowo wprowadzone odmiany były na ogół prostsze do uprawy ze względu na odporność na choroby i zdolność przystosowywania się do mniejszych podkładek. Zmiana ta została przyjęta z zadowoleniem zarówno przez sadowników, jak i ogrodników, zwłaszcza tych z ograniczoną przestrzenią, ponieważ mogli efektywniej uprawiać nowe drzewa.
- Kolejnym kluczowym czynnikiem był popyt na jabłka o jednolitym wyglądzie i dłuższą trwałość. Właściwości te były korzystniejsze przy dystrybucji na dużą skalę i sprzedaży w supermarketach. Niestety, korzyści estetyczne i trwałość tych nowszych odmian często odbywały się kosztem smaku i różnorodności, co prowadziło do stopniowego ograniczania uprawy starszych, historycznych gatunków jabłek.
Zdjęcie: Pixabay
Rosnąca atrakcyjność odmian jabłek wysokiej jakości
Pomimo tego, że tradycyjne odmiany jabłek niemal zniknęły, w ostatnich latach można zaobserwować odrodzenie zainteresowania nimi. Ponowna pasja do tych tradycyjnych odmian wynika z kilku czynników:
- Różnorodność smaków: W odróżnieniu od nowoczesnych odmian jabłek, które charakteryzują się uniwersalnym, często mdłym smakiem, jabłka tradycyjne oferują znacznie szersze spektrum smaków.
- Historia i tradycje: Wiele osób uprawia je również dlatego, że oferują namacalne połączenie z przeszłością. Jabłka te uprawiane są od pokoleń, a wielu pamięta je np. z ogródka swojej babci.
Przedszkola przywracają tradycję
Wiele szkółek odpowiedziało również na zapotrzebowanie konsumentów. Ich oferta wciąż się rozwija, ale te piątkę znów można kupić w miarę regularnie:
- Matki: Matčino słynie ze swojego charakterystycznego słodkiego smaku i nadaje się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do pieczenia.
- Sprzątanie delikatesów: Prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych, to jabłko słynie ze swojego zrównoważonego smaku – ani za słodkiego, ani za gorzkiego. Idealnie nadaje się zarówno do spożycia na świeżo, jak i do produkcji cydru.
- Spartański: Jabłko Spartan zostało pierwotnie wyhodowane w Kanadzie. Ma chrupiącą konsystencję i przyjemny słodko-kwaśny smak. Stał się ulubieńcem miłośników jabłek ze względu na swoją wszechstronność.
- Boskoopské (Koženáč): Jabłko to słynie z rdzawej skórki i ostrego, pikantnego smaku, dzięki czemu idealnie nadaje się do pieczenia i gotowania. Jej pełny smak nadaje się również do produkcji cydru.
- Idared: Powszechnie znana odmiana, która łączy w sobie zwartą strukturę ze słodkim, lecz lekko gorzkim smakiem. Jest to uniwersalna odmiana, która świetnie nadaje się do spożycia na świeżo i do gotowania.
Źródło: https://www.ovocnaskolka.cz/ovocnestromky/eshop/31-1-JABLONE/46-2-Stare-odrudy, https://www.stareodrudy.org/jablone-stare-odrudy/
Zdjęcie podglądu: Utworzono za pomocą czatu GPT
Od dziecka wmawiano mi, że mam zielone palce. A że pod nimi wciąż coś rośnie, to nie mogę zachować dla siebie ciekawostek i dobrych rad 🙂