Indianie używali kiedyś ostrej papryki jako broni. Podpalali naprawdę ostre kawałki i swoim dymem odpędzali lub znieczulali wroga. Czy wiesz, jak ostra jest papryka? Przestudiuj wykres.
Palność mierzona jest od ponad 90 lat. (SHU – jednostka ciepła Scoville’a = jednostka ciepła Scoville’a). Zmierzył gorąco, rozcieńczając wodą roztwór chili, alkoholu i cukru, aż przestanie się palić. Na przykład, gdy Habanero rozcieńcza się wodą trzysta tysięcy razy, oznacza to 300 000 SHU. Papryki słodkiej nie trzeba rozcieńczać, nie pali się, dlatego ma zero jednostek SHU.
Znane nam „ostre papryczki” mają około 1000 jednostek SHU, popularne Jalapeño aż 8000 SHU, tabasco aż 50 000 SHU, a całkowicie czysta kapsaicyna aż 16 000 000 SHU!
Kapsaicyna
Głównym źródłem ostrej papryki są przedstawiciele grupy substancji zwanych y. Kapsaicyna jest białą, rozpuszczalną w tłuszczach, pozbawioną smaku i zapachu krystaliczną substancją.
Zawartość kapsaicyny w papryce zależy od odmiany, intensywności nasłonecznienia, warunków uprawy, wieku owoców i ich umiejscowienia na roślinie. Najwięcej kapsaicyny znajduje się w częściach, w których nasiona łączą się z miąższem.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Wykres ostrości papryki
Pieprz |
SHU |
---|---|
Słodka papryka |
0 |
Pimento, Pepperoncini |
100-500 |
Santa Fe Grande |
500–1000 |
Poblano/Ancho |
1000-1500 |
Rocotillo |
1500-2500 |
Papryczka jalapeno |
2500-5000 |
Chipotle |
5 000–10 000 |
Serrano/Manzano/De Arbol |
10 000-30 000 |
Piquin / Chiltepin |
50 000-100 000 |
Habanero/Scotch Bonnet/Ptasie oko |
100 000-350 000 |
Czerwona Savina Habanero |
50 000-600 000 |
Naga Jolokia |
800 000–1 000 000 |
Dane w tabeli zawierają przybliżoną wartość ostrości papryki.