Sztuczka mojej babci dotycząca przechowywania orzechów: pozostają smaczne przez kilka lat

Orzechy to zdrowy i pożywny przysmak, którym możemy delektować się przez cały rok. Można je spożywać jako zdrową przekąskę, ale często stanowią także dodatek do wielu dań i słodkich wypieków. Jeśli chcesz, aby orzechy były świeże i pełne smaku, ważne jest, aby je odpowiednio przechowywać. Nasze babcie wiedziały, jak to zrobić! Ich sprawdzona metoda jest prosta i przede wszystkim skuteczna. Właściwe przechowywanie orzechów pozwoli zachować nie tylko ich smak, ale także wartości odżywcze.

Źródło: YouTube

Jakie orzechy zebrać

Jeśli chcesz zachować w domu orzechy w doskonałej jakości, zawsze zbieraj tylko te owoce, które same opadną z drzewa lub upuszczaj je, delikatnie potrząsając haczykami. Jeśli upuścisz orzechy na siłę, niedojrzałe kawałki również odpadną.

Najpierw usuń zieloną skórkę, spod której zawsze powinna wystawać ciemnobrązowa skorupa. Jeśli natkniesz się na muszlę, która jest nadal zabarwiona na czerwono, jądro nie jest w pełni dojrzałe. Dojrzały owoc można rozpoznać po tym, że po rozbiciu łupiny orzech wypada niemal samoczynnie. Wierzch nakrętki powinien być zawsze zaokrąglony, a łupina powinna być całkowicie nienaruszona.

Tylko czyste i osuszone orzechy

Następnie dokładnie oczyść poszczególne nakrętki, rozłóż je i pozostaw do całkowitego wyschnięcia na kilka dni. Łupiny orzechów powinny być całkowicie suche przed przechowywaniem, aby uniknąć pleśni i gnicia. Podczas suszenia obracaj nakrętki w sposób ciągły, aby wyschły ze wszystkich stron.

Leczenie w zamrażarce

Na tym etapie możesz przechowywać orzechy, ale jeśli chcesz mieć pewność, że żadne niepożądane szkodniki ani robaki nie zaatakują Twoich orzechów, włóż je do zamrażarki na 2 dni. To wyeliminuje wszelkie szkodniki.

Zawsze przechowuj orzechy w łupinach

Jeśli chcesz przechowywać orzechy przez dłuższy czas, zawsze zostawiaj je w łupinie. Po wyjęciu ich z zamrażarki poczekaj, aż ponownie wyschną. Następnie przechowuj je w dobrze zamkniętych pojemnikach bez dostępu powietrza.

Uważaj na dużą wilgotność

Do przechowywania należy również wybrać pomieszczenie o najniższej możliwej wilgotności. Orzechy wytrzymują maksymalnie 65% wilgoci, po czym mają tendencję do pleśni.

Ciemno i zimno

Miejsce przechowywania orzechów powinno być ciemne i chłodne. Ważną rolę odgrywa także temperatura przechowywania. Wartości wybranej lokalizacji nie powinny przekraczać 20 stopni Celsjusza. Ze względu na wyższą zawartość tłuszczu orzechy mają tendencję do jełczenia w wyższych temperaturach. Jeśli nie masz innego wyjścia, przechowuj je w wyższych temperaturach w oddychających torbach tekstylnych.

Powiązane artykuły

www.nasdum.cz, www.homeincube.cz, www.apetitonline.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *