Czasy świeżych jabłek i gruszek z ogrodu już dawno minęły. Teraz musimy znaleźć inny owoc, który będzie tego wart i dostarczy nam wystarczającej ilości odpowiednich witamin. Obecnie w różnych supermarketach na szczęście znajdziemy mnóstwo zagranicznych owoców, których przynajmniej warto spróbować. Doskonałym wyborem jest niewątpliwie persimmon, zwana czasem jabłkiem zimowym. Wybór w sklepie idealnie dojrzałego i wysokiej jakości może nie być łatwy. Dlatego w poniższych wierszach przyjrzymy się niektórym wskazówkom.
Owoce pomarańczowe pełne smaku
Na półkach supermarketów owoc ten pojawia się zawsze pod koniec jesieni i na początku zimy. W dużej mierze przypomina jabłko, ale swoim kształtem może również przypominać pomidora. Ale na pewno nie kolorem, jest głęboko pomarańczowy. Po rozcięciu ma charakterystyczny kształt gwiazdy. W smaku owoc ten przypomina połączenie brzoskwini, śliwki i jabłka. Ale możesz rozpoznać w nim inne smaki. Persimmonę uprawia się głównie w Azji, ale kilka plantacji znajduje się także we Włoszech.
Khaki: Zdjęcie autorstwa Pixabay
Jak kupić idealne khaki?
Przede wszystkim spójrz na konkretny owoc i jego kolor. Jeśli jest ciemnopomarańczowy i błyszczy, jesteś w pewnym sensie zwycięzcą. Upewnij się, że sama skórka jest napięta. Wszelkie oznaki krabowania są niedopuszczalne. Zwróć także uwagę na zmiany koloru. Jeśli persimmon ma na powierzchni plamy przypominające siniaki, nie bierz go. Nie traktowano go ostrożnie i jest posiniaczony. Na pewno ich nie potrzebujesz.
Test dotyku i inne wskazówki
Wybierając konkretny kolor khaki, można wykonać tzw. test dotykowy. Dobrze jest spróbować lekko wycisnąć kaki. Jeśli ci się to uda, nie bierz kawałka, jest przejrzały. Nie jest dobrym pomysłem wkładanie do lodówki owoców zakupionych w supermarkecie, gdyż szybko dojrzewają. W ten sposób spowalniasz proces. Zielone owoce natomiast warto przechowywać razem z jabłkami, szybciej dojrzewają.
Khaki: zdjęcie podglądowe Pixabay