Suszone pomidory możesz przygotować w piekarniku. Dodaj czosnek i bazylię i masz bazę do różnorodnych przepisów

Czy wyhodowałeś więcej pomidorów, niż możesz zjeść na raz? Wykorzystaj je, aby stworzyć wspaniałą bazę do sałatek, spaghetti, ale także do mięs. Pomidorów nie trzeba w żaden sposób konserwować, wykorzystasz je, zanim zdążą się zepsuć.

Czego potrzebujesz do suszonych pomidorów

  • (można użyć pomidorów balkonowych, truskawkowych lub daktylowych, ale zawsze bardzo dojrzałych)

  • papier do pieczenia

  • Oliwa z oliwek

  • 5 ząbków czosnku

  • sól

  • pieprz

  • trochę octu do smaku

Jak postępować podczas przygotowywania suszonych pomidorów

  • Pomidory umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół.

  • Pokrojone pomidory układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120°C.

  • W zależności od wielkości i ilości soku pomidory suszą się przez około 2-4 godziny.

  • Podczas suszenia należy zwracać uwagę, aby pomidory nie wyschły, a skórka nie zrobiła się chrupiąca.

  • Pomidory muszą pozostać miękkie i lekko soczyste.

  • Obierz około 5 ząbków czosnku.

  • Pokrój je w cienkie plasterki.

  • Na talerzu wymieszaj czosnek z suszonymi pomidorami.

  • Drobno posiekaj liście bazylii.

  • Wymieszaj je z pomidorami i czosnkiem.

  • Suszone pomidory zmieszane z czosnkiem i bazylią, solą i pieprzem.

  • Umieścić w umytej szklance, zalać oliwą i szczelnie zamknąć.

Suszone pomidory w oleju pomieszczą Cię w lodówce przez kilka tygodni. Oczywiście pod warunkiem, że nie zjesz ich dużo wcześniej! Są naprawdę cudowni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *