Czy wyhodowałeś więcej pomidorów, niż możesz zjeść na raz? Wykorzystaj je, aby stworzyć wspaniałą bazę do sałatek, spaghetti, ale także do mięs. Pomidorów nie trzeba w żaden sposób konserwować, wykorzystasz je, zanim zdążą się zepsuć.
Czego potrzebujesz do suszonych pomidorów
-
(można użyć pomidorów balkonowych, truskawkowych lub daktylowych, ale zawsze bardzo dojrzałych)
-
papier do pieczenia
-
Oliwa z oliwek
-
5 ząbków czosnku
-
sól
-
pieprz
-
trochę octu do smaku
Jak postępować podczas przygotowywania suszonych pomidorów
-
Pomidory umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół.
-
Pokrojone pomidory układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120°C.
-
W zależności od wielkości i ilości soku pomidory suszą się przez około 2-4 godziny.
-
Podczas suszenia należy zwracać uwagę, aby pomidory nie wyschły, a skórka nie zrobiła się chrupiąca.
-
Pomidory muszą pozostać miękkie i lekko soczyste.
-
Obierz około 5 ząbków czosnku.
-
Pokrój je w cienkie plasterki.
-
Na talerzu wymieszaj czosnek z suszonymi pomidorami.
-
Drobno posiekaj liście bazylii.
-
Wymieszaj je z pomidorami i czosnkiem.
-
Suszone pomidory zmieszane z czosnkiem i bazylią, solą i pieprzem.
-
Umieścić w umytej szklance, zalać oliwą i szczelnie zamknąć.
Suszone pomidory w oleju pomieszczą Cię w lodówce przez kilka tygodni. Oczywiście pod warunkiem, że nie zjesz ich dużo wcześniej! Są naprawdę cudowni.