Liście malin i jeżyn można zbierać i suszyć o każdej porze od wiosny do jesieni. Najlepiej jednak zrobić to w czerwcu, czyli przed pełnym rozkwitem krzewów, gdyż wtedy ich liście zawierają najwięcej substancji aktywnych. Jeśli w kolejnych dniach podczas spacerów na łonie natury natkniesz się na krzaki malin i jeżyn, nie wahaj się i zacznij je wyrywać.
Nie musisz się martwić, że nie znajdziesz maliny ani jeżyny, te kolczaste krzewy rosną tu naprawdę obficie, rosną głównie w miejscach nasłonecznionych, znajdziemy je np. na leśnych polanach lub przy wiejskich drogach. Większość z nas oblega je głównie w okresie dojrzewania ich pysznych owoców, czyli malin i jeżyn – doskonałych m.in. na przetwory czy desery. Czerwiec to jednak idealny czas na zbieranie liści malin i jeżyn, susząc je uzyskamy wspomagające leczenie przeziębień, chorób biegunkowych czy stanów zapalnych jamy ustnej na cały kolejny rok. W przeszłości powszechnie pijano napar ze sfermentowanych liści jako substytut chińskiej herbaty. Nawet dzisiaj niektóre przyszłe matki czerpią inspirację z rad starej babci i regularnie piją herbatę z liści malin przed porodem jako naturalny środek, który powinien przygotować organizm na spokojny poród.
Pamiętajcie, że w czerwcu możecie zbierać także inne zioła:
-
Bez czarnego – kwiatu
-
Rumianek – kwiat
-
Babka lancetowata – liść
-
Lipowe serce – kwiat
-
Kwiat maku
Bądź selektywny podczas zbierania raczej młodsze, świeże, zielone liście malin i jeżyn. Zrywaj je bez szypułek, później lepiej wyschną. Powoli susz maliny i jeżyny, jest idealny w cieniu (na zewnątrz lub w dobrze wentylowanym pomieszczeniu) cienkimi warstwami. Można przyspieszyć suszenie wystawiając je na słońce, ale tylko na krótki czas. Podczas suszenia w suszarce lub piekarniku należy unikać temperatur powyżej 50°C. Przed przechowywaniem leku należy przetworzyć i wyrzucić zrumienione liście. Najlepiej przechowywać w papierowych torebkach, w suchym i chłodniejszym miejscu. Jeśli lubisz herbatki ziołowe, zbierz i wysusz liście truskawek i dodaj do smaku maliny i jeżyny. Jeśli skusiłeś się i masz zamiar zbierać pachnące liście lecznicze, możesz także wypróbować jeden z poniższych przepisów.
Herbata na przeziębienie
Łyżeczkę suszonych liści jeżyny, maliny i ewentualnie truskawki zalać ćwierć litra wrzącej wody i odstawić na pięć minut. Następnie odcedzić, dodać cytrynę i słodzik i pić trzy razy dziennie.
Herbata na problemy jelitowe
Łyżkę suszonych liści jeżyn gotuj pod pokrywką przez dziesięć minut w ćwierć litrze wody. Wywar pić niesłodzony trzy razy dziennie.
Płukać gardło
Do zimnej wody wsyp łyżkę suszonych liści malin i jeżyn, zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez około dziesięć minut. Następnie odcedzić i ostudzić. Stosować kilka razy w ciągu dnia jako płukankę przy bólach gardła lub do płukania jamy ustnej.