Kiedy znajdziesz dużego grzyba, oczywiście jesteś szczęśliwy. Naturalna reakcja. Zdecydowanie warto złowić gigantyczny połów. W końcu podobnie jest z rybami, tyle że te gigantyczne są automatycznie wypuszczane z powrotem do rzeki lub stawu. W przypadku zbieraczy grzybów nie jest to takie automatyczne. Niektórzy chcą pochwalić się swoimi łowiskami i zabrać je ze sobą do domu. Ostatecznie i tak ich nie wykorzystują, a grzyby niepotrzebnie opuszczają las. Przyjrzyjmy się zatem, jak rozpoznać stare grzyby i kiedy nie należy ich zbierać.
Gnicie lub pleśń są wyraźnymi wskaźnikami
Jeśli zauważysz, że grzyb jest choć trochę spleśniały, to na pewno nie nadaje się do kosza. Pleśń jest często niewielka i pleśń często chowa się na rurach. Są one tradycyjnie żółte i mogą zmienić się w bielsze odcienie, częściowo z powodu pleśni. Jeśli chodzi o zgniliznę, możemy ją rozpoznać także po tym, że grzyb jest nienormalnie miękki. Często jest wręcz lepki i nawet suszenie takiego owocnika jest zupełnie niepotrzebne.
Stara skrzynka owocnikowa grzyba dębowego: Fot. Radek Štěpán
Robactwo można zobaczyć i posmakować
Większość starszych owocników grzybów jest robakowata i widać to już na pierwszy rzut oka. Ślady robaków widoczne są także na czubku kapelusza. Wyróżniają się szczególnie, jeśli grzyb jest atakowany również przez ślimaki. Białe plamy są charakterystyczne dla wyglądu ciemnych ścieżek. Niektóre starsze grzyby wystarczy wycisnąć w obszarze łodygi. Często jest tak miękki, że można go złamać. Powodem jest wyraźne, całkowite pełzanie robaka. Jeśli młodsze owocniki zostaną zaatakowane przez ślimaka, nadal można je skonsumować. Zobacz zdjęcie.
Owocnik grzyba kowalskiego zaatakowany przez ślimaka: Fot. Radek Štěpán
Rozmoczone grzyby nie nadają się do koszyka
Uważaj też na grzyby dosłownie namoczone w wodzie. Wiele starszych drzew owocowych może pomieścić więcej niż wystarczającą ilość wody. Nie suszy się ich, a ponadto całkowicie zagotują się w jedzeniu i w zasadzie je zepsują. Zwróć także uwagę na ekstremalne zabrudzenie grzybów. Niektórych praktycznie nie da się wyczyścić, a potrawy z grzybami z nimi się nieprzyjemnie chrupią.
Źródła informacji: Autor
Borowik stary Borowik: Zdjęcie poglądowe autorstwa Radka Štěpána
Ogród to moje hobby, mam duże doświadczenie i chcę się nim dzielić.