Stare grzyby nie nadają się do koszyka. Jak je rozpoznać najszybciej jak to możliwe

Kiedy znajdziesz dużego grzyba, oczywiście jesteś szczęśliwy. Naturalna reakcja. Zdecydowanie warto złowić gigantyczny połów. W końcu podobnie jest z rybami, tyle że te gigantyczne są automatycznie wypuszczane z powrotem do rzeki lub stawu. W przypadku zbieraczy grzybów nie jest to takie automatyczne. Niektórzy chcą pochwalić się swoimi łowiskami i zabrać je ze sobą do domu. Ostatecznie i tak ich nie wykorzystują, a grzyby niepotrzebnie opuszczają las. Przyjrzyjmy się zatem, jak rozpoznać stare grzyby i kiedy nie należy ich zbierać.

Gnicie lub pleśń są wyraźnymi wskaźnikami

Jeśli zauważysz, że grzyb jest choć trochę spleśniały, to na pewno nie nadaje się do kosza. Pleśń jest często niewielka i pleśń często chowa się na rurach. Są one tradycyjnie żółte i mogą zmienić się w bielsze odcienie, częściowo z powodu pleśni. Jeśli chodzi o zgniliznę, możemy ją rozpoznać także po tym, że grzyb jest nienormalnie miękki. Często jest wręcz lepki i nawet suszenie takiego owocnika jest zupełnie niepotrzebne.

Stare pudełko do owocowania borowików

Stara skrzynka owocnikowa grzyba dębowego: Fot. Radek Štěpán

Robactwo można zobaczyć i posmakować

Większość starszych owocników grzybów jest robakowata i widać to już na pierwszy rzut oka. Ślady robaków widoczne są także na czubku kapelusza. Wyróżniają się szczególnie, jeśli grzyb jest atakowany również przez ślimaki. Białe plamy są charakterystyczne dla wyglądu ciemnych ścieżek. Niektóre starsze grzyby wystarczy wycisnąć w obszarze łodygi. Często jest tak miękki, że można go złamać. Powodem jest wyraźne, całkowite pełzanie robaka. Jeśli młodsze owocniki zostaną zaatakowane przez ślimaka, nadal można je skonsumować. Zobacz zdjęcie.

Grzyb kowalski ze ślimaka

Owocnik grzyba kowalskiego zaatakowany przez ślimaka: Fot. Radek Štěpán

Rozmoczone grzyby nie nadają się do koszyka

Uważaj też na grzyby dosłownie namoczone w wodzie. Wiele starszych drzew owocowych może pomieścić więcej niż wystarczającą ilość wody. Nie suszy się ich, a ponadto całkowicie zagotują się w jedzeniu i w zasadzie je zepsują. Zwróć także uwagę na ekstremalne zabrudzenie grzybów. Niektórych praktycznie nie da się wyczyścić, a potrawy z grzybami z nimi się nieprzyjemnie chrupią.

Źródła informacji: Autor

Borowik stary Borowik: Zdjęcie poglądowe autorstwa Radka Štěpána

Radek Stepan

Ogród to moje hobby, mam duże doświadczenie i chcę się nim dzielić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *