Smaczny boćwina: Przetrwa zimę niemal bez naszej pomocy i łatwo ją przechowywać w domu

Boćwina to smaczny rodzaj sałatki, który przekonuje swoją niewymagającą uprawą i bezproblemowym zimowaniem. Łatwe do przechowywania. Po co uprawiać boćwinę? Jak efektywnie wykorzystać i przetworzyć go w kuchni?

Magia boćwiny

Smaczna sałatka, której największy urok tkwi w nieprzerwanym zbiorze przez ponad rok. Jest to roślina dwuletnia, która kwitnie w drugim roku. Zbiera się go od wiosny roku, w którym się go posiało, aż do wiosny następnego roku, kiedy zaczyna kwitnąć. Jeśli łodygi kwiatowe zostaną usunięte na czas, zbiory wydłużą się jeszcze bardziej, często aż do lata.

Sałatę zbieraj przez cały sezon

Najlepszy smak mają młode liście, tj. do długości ok. 25 cm. Boćwinę zbiera się poprzez usuwanie liści z ogonkami pojedynczo, zawsze z zewnętrznego obwodu. Liście najlepiej wycinać ostrym nożem lub nożyczkami. Jeśli chcesz zebrać większą ilość do przechowywania, odetnij całą roślinę na raz. Jednak zawsze co najmniej 5 cm nad ziemią, aby zachować serce rośliny. Dzięki temu sałatka znów będzie obraźliwa.

Przetwarzanie w kuchni w stanie świeżym i podgrzanym

Boćwinę można jeść na surowo. Posłuży jako dodatek do mięs, makaronów, ryżu, ale jest też świetnym składnikiem sałatek warzywnych. Mięso można też zawinąć w liście boćwiny, wymieszać z gotowanymi ziemniakami, dodać do zupy, omletów jajecznych. Liście doskonale smakują duszone na maśle z odrobiną czosnku. Grube łodygi boćwiny można stosować osobno. Są bardzo smaczne duszone, smażone i gotowane na parze. Jednocześnie ma również bardzo dekoracyjny efekt w naczyniach. Boćwinę można również przygotować podobnie jak szpinak. W takim przypadku należy przed użyciem usunąć ogonki.

Sałatka

Zdjęcie: Pixabay

Zimuje boćwina bez pomocy

Boćwina może zimować bez naszej pomocy. Wystarczy przykryć go białą włókniną. Na lądzie też nie jest wcale wymagający. Jeśli gleba nie jest zbyt żyzna, wystarczy ją wzbogacić 5 cm warstwą dobrze dojrzałego kompostu.

Bezproblemowe przechowywanie

Docenisz także boćwinę za jej łatwe przechowywanie. Wytrzymuje dość długo w lodówce. Jeśli nie masz ogrodu przy domu i nie docierasz do niego na co dzień, to po prostu musisz zaopatrzyć się w liście na cały tydzień. Zamrażanie tego typu sałatek, które trzeba najpierw krótko ugotować i posiekać, nie ma sobie równych. Dzięki temu przetrwają w Twojej zamrażarce przez całą zimę.

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *