Skosztuj smakołyków z owoców leśnych. Z jagód, jeżyn i malin można przygotować sos, dżem i zapiekaną herbatę

Spacerując po letnim lesie, dzikie owoce nie powinny umknąć naszej uwadze. Dzikie borówki, maliny czy jeżyny może nie wyglądają tak ładnie jak te z ogrodu, ale dzięki naturalnemu wzrostowi są zdrowsze. Z owoców leśnych można przygotować wspaniałe lemoniady, dżemy, słodkie sosy i pieczone herbaty

Bezpośrednio z krzaków możemy zbierać dzikie borówki, maliny czy jeżyny, one są najbardziej pachnące i najsmaczniejsze! Może nie wyglądają tak pięknie i nie są tak duże jak te uprawiane, ale dzięki naturalnemu wzrostowi są bogatsze w minerały i witaminy, a co za tym idzie, mają wyraźniejszy korzystny wpływ na zdrowie.

Jeżyny leśne

między innymi neutralizują wolne rodniki w organizmie, zwiększają ogólną odporność organizmu, wzmacniają układ nerwowy oraz mogą zmniejszać niekorzystne skutki stresu i nadmiernego wyczerpania psychicznego. Działają przeciwnowotworowo, dlatego stanowią naturalną profilaktykę nowotworów, szczególnie jelita grubego i męskich narządów płciowych. Zapobiegają chorobom serca i korzystnie wpływają na jakość skóry i włosów. Szczególnie mężczyzn może zainteresować informacja, że ​​jeżyny rzekomo wzmacniają męską potencję.

Dzikie maliny

między innymi działają jako świetny antyoksydant, zwiększają siły obronne organizmu. Stanowią naturalną profilaktykę chorób serca, stosowane w celu obniżenia ciśnienia krwi. Maliny poprawiają trawienie, są jednym z najlepszych owocowych źródeł błonnika. Mają zdolność zwalczania wirusów i bakterii, pomagają obniżyć gorączkę i inne objawy przeziębienia. Zapobiegają także zapaleniu stawów.

Dzikie jagody

są m.in. skutecznym antyoksydantem, przeciwdziałają starzeniu się komórek organizmu. Wspomagają pracę mózgu, chronią przed stresem i spowalniają spadek zdolności umysłowych, chronią przed demencją starczą. Poprawiają krążenie, chronią oczy i skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Działają przy problemach jelitowych, działają odkażająco, wspomagają produkcję kolagenu i świetnie wpływają na skórę.

Domowa lemoniada z owoców leśnych

Składniki

  • 8 łyżek owoców leśnych

  • 1 litr wody

  • 1 łyżka miodu lub cukru

  • sok z połowy cytryny

  • lub cytryna do dekoracji

metoda

Oczyść i opłucz owoce. Skropić miodem lub posypać cukrem, wymieszać i odstawić na około 40 minut. Następnie dodać świeżo wyciśnięty sok, dodać wodę i ostudzić. Domową lemoniadę podaje się schłodzoną, ewentualnie z lodem, udekorowaną miętą lub melisą i kawałkiem cytryny.

Super dżem z owoców leśnych

Składniki

  • 1 kg owoców leśnych (mieszanka borówek, malin, jeżyn…)

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Bourbon

  • 1 opakowanie Gelfixu 3:1

  • 350 g cukru

metoda

Weź dziki owoc, umyj go i drobno posiekaj. Do dużego garnka włóż owoce i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować dokładnie przez co najmniej 5 minut. Na talerz posyp 1-2 łyżeczkami ugotowanego dżemu. Jeśli po wystygnięciu nie jest sztywne, można dodać do mieszanki 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego, chwilę zagotować i powtórzyć próbę. Zbierz pianę i napełnij przygotowane szklanki (6 szklanek po 200 ml) po brzegi. Dokładnie zamknij słoiki, odwróć je do góry dnem i odstaw na około 5 minut.

Herbata palona w lesie

Składniki

metoda

W naczyniu do pieczenia wymieszaj oczyszczone, umyte i suszone owoce z cynamonem, goździkami i cytryną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Po 10 minutach do naczynia do pieczenia równomiernie dodać cukier i rum. Piec około 20 minut, aż owoce puszczą sok. Mieszamy od czasu do czasu. Jeszcze gorące rozlać do szklanek, przykryć i obrócić pokrywką w dół. Studzimy i przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu. Do kubka wsyp 2-3 łyżeczki palonej herbaty i zalej wrzącą wodą.

Sos z owoców leśnych

Składniki

  • 500 g owoców leśnych

  • 4 łyżki cukru

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki soku pomarańczowego

  • około 2 łyżek wody

  • 2 łyżki lub inny likier owocowy

metoda

Oczyszczone i umyte owoce leśne włóż do dużego garnka. Dodać sok z pomarańczy i cytryny oraz cukier. Powoli doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, w razie potrzeby dodać wodę i gotować przez 3 do 4 minut. Wyjmij i ostudź. Możemy to wymieszać. Podawane do lodów, deserów, ciastek, klusek owocowych lub naleśników i placków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *