Spacerując po letnim lesie, dzikie owoce nie powinny umknąć naszej uwadze. Dzikie borówki, maliny czy jeżyny może nie wyglądają tak ładnie jak te z ogrodu, ale dzięki naturalnemu wzrostowi są zdrowsze. Z owoców leśnych można przygotować wspaniałe lemoniady, dżemy, słodkie sosy i pieczone herbaty
Bezpośrednio z krzaków możemy zbierać dzikie borówki, maliny czy jeżyny, one są najbardziej pachnące i najsmaczniejsze! Może nie wyglądają tak pięknie i nie są tak duże jak te uprawiane, ale dzięki naturalnemu wzrostowi są bogatsze w minerały i witaminy, a co za tym idzie, mają wyraźniejszy korzystny wpływ na zdrowie.
Jeżyny leśne
między innymi neutralizują wolne rodniki w organizmie, zwiększają ogólną odporność organizmu, wzmacniają układ nerwowy oraz mogą zmniejszać niekorzystne skutki stresu i nadmiernego wyczerpania psychicznego. Działają przeciwnowotworowo, dlatego stanowią naturalną profilaktykę nowotworów, szczególnie jelita grubego i męskich narządów płciowych. Zapobiegają chorobom serca i korzystnie wpływają na jakość skóry i włosów. Szczególnie mężczyzn może zainteresować informacja, że jeżyny rzekomo wzmacniają męską potencję.
Dzikie maliny
między innymi działają jako świetny antyoksydant, zwiększają siły obronne organizmu. Stanowią naturalną profilaktykę chorób serca, stosowane w celu obniżenia ciśnienia krwi. Maliny poprawiają trawienie, są jednym z najlepszych owocowych źródeł błonnika. Mają zdolność zwalczania wirusów i bakterii, pomagają obniżyć gorączkę i inne objawy przeziębienia. Zapobiegają także zapaleniu stawów.
Dzikie jagody
są m.in. skutecznym antyoksydantem, przeciwdziałają starzeniu się komórek organizmu. Wspomagają pracę mózgu, chronią przed stresem i spowalniają spadek zdolności umysłowych, chronią przed demencją starczą. Poprawiają krążenie, chronią oczy i skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Działają przy problemach jelitowych, działają odkażająco, wspomagają produkcję kolagenu i świetnie wpływają na skórę.
Domowa lemoniada z owoców leśnych
Składniki
-
8 łyżek owoców leśnych
-
1 litr wody
-
1 łyżka miodu lub cukru
-
sok z połowy cytryny
-
lub cytryna do dekoracji
metoda
Oczyść i opłucz owoce. Skropić miodem lub posypać cukrem, wymieszać i odstawić na około 40 minut. Następnie dodać świeżo wyciśnięty sok, dodać wodę i ostudzić. Domową lemoniadę podaje się schłodzoną, ewentualnie z lodem, udekorowaną miętą lub melisą i kawałkiem cytryny.
Super dżem z owoców leśnych
Składniki
-
1 kg owoców leśnych (mieszanka borówek, malin, jeżyn…)
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Bourbon
-
1 opakowanie Gelfixu 3:1
-
350 g cukru
metoda
Weź dziki owoc, umyj go i drobno posiekaj. Do dużego garnka włóż owoce i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia i gotować dokładnie przez co najmniej 5 minut. Na talerz posyp 1-2 łyżeczkami ugotowanego dżemu. Jeśli po wystygnięciu nie jest sztywne, można dodać do mieszanki 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego, chwilę zagotować i powtórzyć próbę. Zbierz pianę i napełnij przygotowane szklanki (6 szklanek po 200 ml) po brzegi. Dokładnie zamknij słoiki, odwróć je do góry dnem i odstaw na około 5 minut.
Herbata palona w lesie
Składniki
metoda
W naczyniu do pieczenia wymieszaj oczyszczone, umyte i suszone owoce z cynamonem, goździkami i cytryną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Po 10 minutach do naczynia do pieczenia równomiernie dodać cukier i rum. Piec około 20 minut, aż owoce puszczą sok. Mieszamy od czasu do czasu. Jeszcze gorące rozlać do szklanek, przykryć i obrócić pokrywką w dół. Studzimy i przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu. Do kubka wsyp 2-3 łyżeczki palonej herbaty i zalej wrzącą wodą.
Sos z owoców leśnych
Składniki
-
500 g owoców leśnych
-
4 łyżki cukru
-
2 łyżki soku z cytryny
-
2 łyżki soku pomarańczowego
-
około 2 łyżek wody
-
2 łyżki lub inny likier owocowy
metoda
Oczyszczone i umyte owoce leśne włóż do dużego garnka. Dodać sok z pomarańczy i cytryny oraz cukier. Powoli doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, w razie potrzeby dodać wodę i gotować przez 3 do 4 minut. Wyjmij i ostudź. Możemy to wymieszać. Podawane do lodów, deserów, ciastek, klusek owocowych lub naleśników i placków.