Skorupki jaj w ogrodzie, wiele korzyści dla Twoich roślin: wykorzystaj je w ten sposób

Następnym razem, gdy będziesz przygotowywać przepis, nie wyrzucaj skorupek jajek, możesz je wykorzystać do uprawy roślin. Jeśli użyjesz ich w ten sposób, możesz pomóc im lepiej rosnąć.

Ogrodnictwo stało się w ostatnich latach bardzo lubianym zajęciem, przede wszystkim dzięki temu, że można nim dzielić się z najmłodszymi, a także dlatego, że przybliża nas do natury, jednocześnie dając nam możliwość oderwania się od zgiełku współczesnego życia. Opieka nad małym ogrodem lub grządką warzywną to przyjazny dla środowiska i użyteczny sposób na uprawę w 100% organicznych ziół i warzyw. Co więcej, ogrodnictwo pomaga środowisku, ponieważ daje nam taką możliwość poddawaj recyklingowi mokre odpady powstałe w kuchni jako nawóz i nie tylko. Na przykład skorupki jaj można wykorzystać w szczególności do uprawy roślin. Oto jak to zrobić.

Nie wyrzucaj skorupek jaj, wykorzystaj je w ogrodzie

Jajka to jeden z tych składników, który zawsze znajduje się w każdej spiżarni. Niezależnie od tego, czy są używane do słodkich, czy pikantnych przepisów, jajka są naprawdę wszechstronne. Ale kiedy ich użyjesz, nie wyrzucaj pustych muszli, są cennym zasobem dla Twojego ogrodu i sadzonek. Oprócz tego, że jest bogata w wapń i inne składniki odżywcze niezbędne do wzrostu roślin, pojedyncza łupina może zawierać 96% węglanu wapnia. Oprócz piłki nożnej, skorupka jajka Dostarcza potasu i magnezu, które stymulują tworzenie i wzrost komórek również u roślin. Wapń może regulować pH gleby, zwłaszcza jeśli jest kwaśna.

Po wbiciu w ziemię pokruszone muszle działają jak barierę przed owadami, zapewniając w ten sposób naturalną obronę roślin. Oprócz tworzenia bariery przed owadami, skorupki jaj powoli rozkładają się, uwalniając z czasem składniki odżywcze niezbędne do wzrostu. Do innych odpadów spożywczych zawsze możemy dodać skorupki jaj, co sprawi, że kompost będzie jeszcze bardziej nawozowy. Nie ma znaczenia, czy Twoje rośliny znajdują się w doniczkach, czy w ziemi w ogrodzieskorupki jaj doskonale nadają się do nawożenia wszystkich rodzajów roślin, począwszy od tych wytwarzających kwiaty, poprzez warzywa i warzywa. Skorupki jaj, oprócz wbicia w ziemię, można wykorzystać także w inny sposób.

Napar ze skorupek jaj, po użyciu nie poznasz swoich roślin

Oprócz zastosowania muszli bezpośrednio w ziemi, innowacyjny sposób aby wykorzystać wszystkie jego zalety, wystarczy napar. Polega na podlewaniu roślin wodą wzbogaconą skorupkami jaj, wystarczy włożyć je do wody pozostawionej na kilka dni, a skorupki uwolnią do wody wszystkie swoje właściwości. Gdy już zdobędziesz tę wodę, możesz ją regularnie podlewać rośliny, ale tylko w określonych okresach. Na przykład wiosna, kiedy rośliny są w fazie aktywnego wzrostu, to idealny czas, aby z niej skorzystać i skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw, jakie niesie ze sobą.

Napar ten ma wiele zalet, takich jak utworzenie bariery przed ślimakami, wzmocnienie systemu korzeniowego i ochrona przed stresem termicznym typowym w połowie sezonu, wynikającym z zakresu temperatur pomiędzy dniem i nocą. Widzieliśmy zatem, jak zwykły odpad z naszej kuchni może stać się cennym i podstawowym zasobem dla bujnego ogrodu pełnego życia. Następnym razem, gdy będziesz używać jajek w kuchni, nie wyrzucaj skorupek, rozgniataj je i umieszczaj w wazonach lub ogrodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *