Sezon na czosnek niedźwiedzi: Uważaj, co i gdzie zbierasz, ponieważ ważne jest prawidłowe przechowywanie

Wraz z nadejściem wiosny rozpoczyna się sezon na czosnek niedźwiedzi, który cieszy się coraz większą popularnością. Nic dziwnego. Możesz go uprawiać samodzielnie, a także zbierać w naturze. Na co uważać? Jak go prawidłowo przechowywać?

Każdej wiosny z niecierpliwością czekasz na sezon na dziki czosnek. Uprawiasz ją we własnym ogródku? A może należysz do tych, którzy wiosną wybierają się na łono natury? Na co zwrócić uwagę podczas zbierania? Jak prawidłowo przechowywać dziki czosnek?

Bomba witaminowa w kuchni

Czosnek niedźwiedzi rośnie wczesną wiosną, zwykle od marca do czerwca. Jednak zbieranie liści jest odpowiednie tylko do czasu, gdy roślina zacznie kwitnąć małymi białymi kwiatami. Liście zbiera się zwykle pod koniec kwietnia. Gdy dziki czosnek zacznie kwitnąć, jego liście stają się sztywniejsze.

Na co zwrócić uwagę podczas zbierania

Jeśli nie uprawiasz czosnku dzikiego we własnym ogrodzie, ale wiosną wychodzisz na naturę, aby go zebrać, musisz zachować szczególną ostrożność. Sezon zaczyna się mniej więcej na początku kwietnia. Czosnek niedźwiedzi rośnie najczęściej na terenach zalewowych i w lasach liściastych, w miejscach zacienionych i wilgotnych. Podczas zbierania liści na wolności należy zachować szczególną ostrożność. Rzecz w tym, że liście dzikiego czosnku można bardzo łatwo pomylić z młodymi liśćmi trującej konwalii. O tym też należy pamiętać zbiór dzikiego czosnku jest zabroniony w krajowych rezerwatach przyrody.

Przetwarzanie dzikiego czosnku

Oferuje różnorodne zastosowania w kuchni. Można go używać do sałatek, ale przygotować go podobnie jak szpinak, czyli parzyć na maśle. Czosnek niedźwiedzi można również wykorzystać jako przyprawę, drobno posiekany do zup, makaronów, past do smarowania czy gotowanych ziemniaków. Dużą popularnością cieszy się zupa z zielonego czosnku oraz pesto, które nadaje się do aromatyzowania sosów, zup czy mięs.

las

Zdjęcie: Pixabay

Istotą jest odpowiednie przechowywanie

Czosnek niedźwiedzi rośnie zwykle około dwóch miesięcy, czyli nadaje się do zbioru. Jeśli będziesz go zbierać i przechowywać właściwie, posłuży dłużej, jeśli nie zużyjesz go szybko. Jak to zrobić? Gdy tylko przyniesiesz do domu liście dzikiego czosnku, umyj je, osusz i zawiń w folię spożywczą lub ściereczkę. Można go także przelać do szklanki z odrobiną wody. To wystarczy Ci na tydzień.

Jeśli przywieziesz większą ilość i chcesz przechowywać ją dłużej niż tydzień, włóż liście do zamrażarki lub zalej olejem. Trwa w oleju i można go od razu używać w kuchni z olejem do przygotowania pesto, masła lub innych potraw.

Źródło: denik.cz, zena-in.cz

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *