Sałatka z pieczonych ziemniaków. Niezwykła, ale cudowna opcja

Sałatka z pieczonych ziemniaków. Niezwykła, ale cudowna opcja. Świąteczna sałatka ziemniaczana przygotowywana jest raz w roku i każda rodzina ma swój sekretny przepis. Czasem jest to też przyczyną wielu drobnych sprzeczek pomiędzy poszczególnymi członkami, gdy każdemu podoba się coś innego, zwłaszcza gdy spotyka się dalsza rodzina. Jeśli przygotowujesz sałatkę ziemniaczaną w inne dni w roku lub chcesz spróbować czegoś nowego na Boże Narodzenie, sałatka z pieczonych ziemniaków będzie wspaniałą opcją. Świetnie komponuje się nie tylko ze smażonym karpiem, sznyclem czy kiełbasą, ale także z grillowanym mięsem czy rybą. Wypróbuj i wzbogacaj swoje menu o coś nowego i niezwykłego.

Najpierw upiecz

Weź około 1 kg ładnych ziemniaków tej samej wielkości. Umyj je i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je olejem i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około godziny, w zależności od wielkości ziemniaków. Sprawdź gotowość za pomocą metalowej igły lub zaostrzonego szpikulca. Jeśli wchodzi i wychodzi płynnie, gotowe. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i poczekaj, aż częściowo ostygną. Następnie obierz je (lub nie) i pokrój w kostkę lub na większe kawałki, które również wyglądają interesująco. Umieść je w misce i delikatnie skrop octem jabłkowym.

Zdjęcie: Pixabay

Zrób polewę

W misce wymieszaj 1,5 szklanki (szklanka to 225-250 ml) kwaśnej śmietany, 0,5 szklanki majonezu, dodaj sól i pieprz do smaku, możesz dodać soli do gotowej sałatki, zbyt duża ilość soli pogorszy sytuację.

Pokrój i zetrzyj

  • 150 g boczku
  • 1 duża cebula, najlepiej czerwona
  • 150-200 g sera cheddar

Drobno posiekaj boczek, cebulę pokrój drobno w drobną kostkę lub cienkie półokrągłe kawałki, na grubej tarce zetrzyj ser cheddar (lub inny mocny ser).

Zamieszać

Teraz polej dressingiem lekko letnie ziemniaki, dodaj boczek, cebulę i ser (można zostawić po trochu do dekoracji). Sałatkę dokładnie, ale dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i octem. Po przestygnięciu spróbuj ponownie i w razie potrzeby dopraw ponownie. Można podawać na zielonej sałatce, udekorowanej pozostałym boczkiem, serem i cebulą.

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *