Kiedy rozpocząć siew sałaty? Które gatunki są odpowiednie? Powiemy Ci, jak zdobyć własny magazyn witamin i delikatnej sałatki.
Moczenie nasion, rozpoczęcie siewu, wybór odpowiedniego pojemnika
Wysiej nasiona sałaty głowiastej na 6 do 12 tygodni przed przewidywanym terminem sadzenia. Przed siewem nasiona można namoczyć w letniej wodzie na kilka godzin. To zachęci do szybszego kiełkowania. Przed siewem należy pozostawić nasiona do wyschnięcia, aby się nie sklejały. Do siewu sałaty nadają się skrzynki, małe skrzynki, a także płytkie miski i doniczki. Można też kupić tzw. okulary miniaturowe. Są to miski z pokrywką, która pomaga zachować niezbędny mikroklimat.
Podłoże, optymalna temperatura i podlewanie
Można kupić już gotowe podłoże przeznaczone bezpośrednio do siewu z mniejszą ilością składników pokarmowych. Inną opcją jest samodzielne wymieszanie go z przesianego kompostu z dodatkiem torfu ogrodowego, perlitu i piasku. Jeśli chodzi o sam wysiew, nasiona można rozłożyć równomiernie na całej powierzchni. Drugi wariant to siew w rzędach oddalonych od siebie o około 5 cm. Zalecana głębokość siewu waha się od 0,5 do 1 cm w zależności od odmiany.
Nasiona sałaty kiełkują w ciągu 3 do 7 dni, jeśli mają odpowiednie warunki. Które to są? Po pierwsze jest to temperatura, która powinna wynosić około 25°C. Kiełkowanie zmniejsza się w niższych temperaturach. Choć nasiona kiełkują już w temperaturze poniżej 5°C, potrzebują na to wielokrotnie więcej czasu. Zwróć uwagę na nadzienie. Podlewać należy bardzo ostrożnie i jeśli to możliwe, stojącą wodą. Po siewie lepiej wybrać opryskiwacz, aby nasiona nie zostały zmyte. Jednak gleba nie może wyschnąć. Gdy tylko nasiona wykiełkują, a na roślinach wyrosną 2 prawdziwe liście, możesz wbić sadzonki do pojemnika torfowego, w którym będziesz je hodować.
Zdjęcie: Pixabay
Odmiana nadająca się do przyspieszenia
Odmiany, które się do tego nadają, nadają się do przyspieszenia. Są to na przykład odmiany Neferin, Sapphire, Smaragd, Citrin, Bremex, Devín, Turquoise i Cézaros. Należy pamiętać, że nasiona sałaty nie mają długiego okresu przydatności do spożycia i tracą zdolność kiełkowania po 4–5 latach. Aby kiełkować pomyślnie, należy zawsze wysiać świeże i odpowiednio przechowywane nasiona.
Zdjęcie poglądowe: Pixabay