Rabarbar to zaniedbane warzywo: jak go uprawiać i na co uważać podczas jego jedzenia

Rabarbar to jedno z zaniedbanych warzyw. Jednocześnie jest zdrowy, smaczny i oferuje różnorodne zastosowania w kuchni. Teraz jest dobry moment, aby to porzucić. Jak uprawiać rabarbar i go przetwarzać? Na co jednak należy uważać przy tym warzywie?

Rabarbar lub rabarbar to wieloletnie warzywo, które czasami mylone jest z owocem. Niegdyś nie brakowało go w żadnym ogrodzie, zasłynęła bardziej jako wszechobecny chwast. Jednym z powodów spadku popularności rabarbaru jest łagodna toksyczność liści. Ryzyko zatrucia istnieje tylko w przypadku niewłaściwego leczenia.

Jak samodzielnie wyhodować rabarbar

Jeśli chcesz rozpocząć uprawę rabarbaru we własnym ogrodzie, najlepiej poprosić ogrodnika lub osobę uprawiającą rabarbar, aby podarowała Ci trochę tej rośliny. To najłatwiejszy i najlepszy sposób. Rabarbar można jednak uprawiać również z zakupionych nasion. Jest to warzywo, które nie jest trudne w uprawie. Toleruje prawie każdą glebę, a także chłodniejszą pogodę. Najlepiej jednak rośnie na glebie próchnicznej, wapiennej. W bardziej kwaśnej glebie nie będą wytwarzać tak wysokiej jakości ogonków. Podczas sadzenia dobrze jest wymieszać obornik z ziemią i nawozić nim także jesienią.

Rabarbar sadzi się wczesną wiosną, czyli w miesiącach marcu i kwietniu. Jednak wycofanie jest możliwe również w październiku. Młodą roślinę należy chronić przed mrozem. Roślina nie cierpi na szkodniki i choroby. Rabarbar zbiera się dopiero w drugim roku po posadzeniu, mniej więcej od początku maja do połowy czerwca. Późniejszy zbiór nie jest odpowiedni, ponieważ warzywa nie są tak smaczne i przechodzą w okres kwitnienia.

Przechowywanie i przetwarzanie

Łodygi rabarbaru można przechowywać w lodówce przez około miesiąc. Istnieje możliwość ich zamrożenia, zarówno w stanie surowym, jak i po obróbce cieplnej. Z reguły rabarbar przechowywany jest w formie konfitur, soku lub kompotu. Przetwarzane są tylko mięsiste ogonki. W zależności od rodzaju rabarbaru są one zielone, różowe lub czerwone. Umyte, obrane i pozbawione włókien wystarczy je krótko zagotować, a następnie odlać wodę. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego nie używaj podczas gotowania naczyń aluminiowych.

warzywa

Zdjęcie: Pixabay

Na co uważać

Uwaga! Nigdy nie jedz rabarbaru na surowo. Podobnie nie należy spożywać go w formie nieobranej i nie spożywać go częściej niż 2 razy w tygodniu. Nigdy nie jemy liści, ponieważ zawierają kwas szczawiowy i są trujące. Rabarbar nie jest również odpowiedni dla osób cierpiących na choroby kości, dróg moczowych i reumatyzm. Podobnie należy zachować ostrożność w przypadku dzieci. Rabarbar nie jest odpowiedni dla najmłodszych.

Źródło: ostrava.rozhlas.cz, vseprorostliny.cz

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *