Przygotuj drzewa owocowe na zimę. Jak je przyciąć i chronić zające przed mrozem

Najwyższy czas przygotować drzewa owocowe na sezon zimowy. Przed przystąpieniem do zimowania ogrodu warto dokonać ostatecznych poprawek, aby przetrwały zimę bez uszkodzeń i nabrały sił na kolejny sezon. Doradzimy jak zabezpieczyć drzewa owocowe na zimę, co zrobić, aby zabezpieczyć je przed mrozem, wiatrem, śniegiem i zającami, jakie drzewa i jak je przycinać lub przycinać jesienią.

Zimowanie drzew owocowych

Koniecznie należy chronić korzenie, gdyż są one zazwyczaj mniej odporne na niskie temperatury niż części nadziemne. Chociaż są chronione przez glebę, ich odporność jest znacznie zmniejszona przez zwietrzałą glebę, brak wilgoci i narażenie. Dlatego tak ważne jest zabezpieczenie gleby pod drzewami ściółką.

  • Przed dodaniem ściółki do korzeni dobrze spulchnij ziemię wokół drzew i posyp trochę kompostu. Następnie obficie podlewamy drzewa, podlewamy je także w okresie spoczynku, kiedy zima jest ciepła i sucha.

Opadłe liście jako ściółka

Jako ochrona korzeni drzew owocowych np. tworząc pokrywę glebową. Ogranicza także parowanie wody i rozkłada się w okresie zimowym, tworząc naturalny nawóz. Możemy wykorzystać także słomę, ostatnią skoszoną trawę lub korę ściółkową, nawet warstwa śniegu dobrze chroni korzenie, dlatego zimą zasypujemy je śniegiem.

Wybielanie pni drzew jesienią

Pnie drzew zabezpieczamy przed uszkodzeniami powodowanymi przez mróz, wiatr, śnieg i słońce za pomocą sprawdzonej od pokoleń powłoki z białego wapna. Ponadto, stare, dobre wybielanie drzew wapnem pomoże zabić szkodliwe owady pod korą drzew, a także działa jako ochrona przed ukąszeniami zajęcy i innych zwierząt.

PROSZĘ PRZECZYTAJ:

Obfity opatrunek przed zimą

Nie zapominajmy o jesiennym podlewaniu drzew. Nie podlewamy bezpośrednio drzewa, ale otaczającą go glebę, tak aby wszystkie korzenie dostały się do wody. A skąd wiemy, gdzie kończą się korzenie drzewa? Jest na to proste narzędzie – rozgałęzione, wysokie i szerokie jak korona drzewa, takie same jak rozgałęzione, wysokie i szerokie korzenie.

Jesienne przycinanie drzew owocowych

Jesienią szczególnie owoce pestkowe – wiśnie, wiśnie, śliwki, brzoskwinie, morele, aby były lepiej oświetlone, miały lepszy dostęp powietrza i dobrze owocowały w przyszłym roku. Rośliny rdzeniowe, ) przycina się głównie wczesną wiosną.

Cięcie i przycinanie jesienne musi być delikatne i w mniejszym stopniu niż przycinanie wiosenne. Należy pozbyć się drzew, zwłaszcza gałęzi suchych, martwych lub chorych, które niepotrzebnie je osłabiają. Zbyt radykalne cięcie może osłabić drzewa i uniemożliwić im przetrwanie mrozu.

W przypadku drzew starych, zaniedbanych możemy przyciąć nieco mocniej, aby wiosną drzewa odzyskały witalność i miały dość energii do ponownego wzrostu.

Jak wycinać drzewa jesienią

  • Drzewa owocowe przycina się w miejscu rozgałęzienia lub powyżej pąka. Cięcie wykonuje się pod kątem od 30 do 45 stopni. W przypadku cięć większych niż 1,5 cm obszar należy posmarować woskiem pszczelim, w przeciwnym razie drzewo owocowe może zostać zakażone.

  • Nigdy nie łamiemy gałęzi, po prostu używamy specjalnych narzędzi ogrodniczych. Przycinamy piłami i tniemy nożyczkami, wielkość dobieramy odpowiednio do gałęzi. Zdecydowanie nie używamy pił łańcuchowych ani innych maszyn do jesiennego przycinania drzew, które powodowałyby zbyt głębokie cięcia pod niewłaściwym kątem.

  • Cięcia powinny być możliwie czyste, gałęzie nie powinny być zmiażdżone. Dlatego dbamy o to, aby narzędzia były dobrze naostrzone.

  • Wycinki można kompostować lub rozdrobnić w rozdrabniaczu. Za pomocą rozdrabniacza odpady zmniejszą swoją objętość, a uzyskany gruz będzie można wykorzystać ponownie, czy to w ogrodzie podczas ściółkowania, czy też być może w kominku.

Możesz być zainteresowanym także tym:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *