Chcesz, aby Twoje uprawiane owoce i warzywa jak najdłużej zachowały świeżość i jak najwięcej składników odżywczych? Należy wtedy przestrzegać kilku zasad, dzięki którym Twoje owoce nie zepsują się szybko i zachowają swoje wartości odżywcze. Jak zatem prawidłowo przechowywać warzywa i owoce?
Przechowywanie rozpoczyna się już w momencie zbiorów
Aby uzyskać zdrowe owoce i warzywa, które chcą zachować świeżość, należy zwrócić uwagę na czas dojrzewania i delikatnie obchodzić się z poszczególnymi kawałkami. W przypadku zmiażdżonych lub naruszonych produktów można spodziewać się szybkiego pojawienia się zgnilizny i pleśni. Wyrzucaj owoce i warzywa zaatakowane przez choroby i szkodniki, kawałki ze zniekształceniami, stłuczeniami lub plamami zgnilizny. Uszkodzone pąki nie tylko się zepsują, ale szybko zainfekują inne części, przez co możesz stracić cały przechowywany zbiór. Do przechowywania i przechowywania wybieraj odmiany odporne i uprawy sezonowe, które mają zazwyczaj najdłuższy okres przydatności do spożycia.
Miejsca do przechowywania są niezwykle ważne
Sposobów przechowywania owoców czy warzyw jest wiele i od Ciebie zależy, czy wybierzesz właściwy dla każdego rodzaju produktu. Możesz wybierać pomiędzy obszarami suchymi, zimnymi, mrożącymi lub chłodzonymi. Przechowywanie na sucho oznacza umieszczanie owoców lub warzyw w pomieszczeniu o niskiej wilgotności i temperaturze pokojowej. Można go tu przechowywać tylko przez krótki czas, owoce i warzywa nie wytrzymują tu długo. W takim środowisku należy umieszczać żywność przeznaczoną do szybkiego spożycia lub w postaci suszu. W chłodni, w której najczęściej przechowuje się owoce i warzywa, temperatura jest niższa, około 12 stopni. Utrzymuje się tu również wyższa wilgotność i jest minimalna ilość światła. Takim pomieszczeniem jest najczęściej piwnica lub podziemna komora. W każdej lodówce znajdziesz komorę chłodniczą i zamrażarkę. Nie zapominaj, że schłodzone owoce i warzywa należy szybko spożyć i że ten sposób przechowywania nie jest odpowiedni dla wszystkich rodzajów żywności.
Jeśli w tym roku zebrałeś duże zbiory śliwek, zdecydowanie polecamy zrobić świetną, domową śliwkę.
Czystość to podstawa
Niezależnie od tego, którą opcję przechowywania wybierzesz, czystość zawsze będzie kluczem do sukcesu. Kieruj się tą zasadą już podczas zbioru, używane narzędzia oraz kosze czy pojemniki, w których umieszczasz kiełki, muszą być czyste i gładkie, aby nie uszkodzić ani nie zainfekować produktów przeznaczonych do przechowywania. Konieczne jest także oczyszczenie i zdezynfekowanie pomieszczeń, które będą pełnić funkcję magazynową, a także pojemników do umieszczania pojedynczych kawałków owoców i warzyw. Sam magazyn powinien być lekko wentylowany, ale z możliwością całkowitego uszczelnienia, tak aby można go było zabezpieczyć np. przed mrozem czy wnikaniem szkodników.
W czym przechowywać owoce i warzywa?
Najczęściej używanymi pojemnikami do przechowywania są tradycyjnie skrzynki, pudła i skrzynie wykonane z różnych materiałów. Mogą być drewniane lub plastikowe, ale nie zamknięte i dobrze wentylowane. W pudełkach papierowych istnieje ryzyko nadmiernej wilgoci i szybkiego zepsucia przechowywanej żywności. Obowiązuje tu zasada: nie składuj pojedynczych skrzynek lub skrzynek jedna na drugiej i nie układaj pojedynczych sztuk składowanych produktów jedna na drugiej. Do zamrożenia owoce i warzywa należy przygotować do spożycia i zapakować w worki lub plastikowe pojemniki. Po rozmrożeniu żywności należy ją jeszcze podgrzać.
Owoce potrzebują własnej przestrzeni i regularnej kontroli
Owoce należy przechowywać z dala od innych produktów, gdyż pochłaniają obce zapachy i łatwo ulegają zakażeniu pleśnią. Przede wszystkim jabłka i gruszki przechowywane są osobno, najczęściej w przewiewnych skrzyniach w piwnicach. Przechowywane owoce wymagają regularnej kontroli, najlepiej raz w tygodniu. Owoce gnijące lub w inny sposób zaatakowane należy bez wahania usunąć. Owoce pestkowe, maliny, borówki czy truskawki najlepiej myć, suszyć i zamrażać. Banany nie korzystają z zimna, wręcz przeciwnie, owoce cytrusowe dłużej przechowują się w lodówce.
Nawet przechowywanie warzyw ma swoje własne zasady
Chociaż przechowywanie warzyw jest nieco łatwiejsze niż przechowywanie owoców, nadal istnieje kilka zasad, których należy przestrzegać. Większość warzyw wymaga suchego środowiska i niższej temperatury, najlepiej minimalnej ilości światła. Marchew, pietruszka, seler, krótko mówiąc, warzywa korzeniowe z radością przyjmą przechowywanie w skrzyni z piaskiem lub torfem i wystarczą na całą zimę. Jeśli chcesz przechowywać go przez zimę, przed przechowywaniem musisz go dokładnie wysuszyć. Następnie przechowuj czosnek w suchym i wentylowanym miejscu, w pojemniku PCV z zamykaną pokrywką.
Niektóre rodzaje warzyw przeżywają zimę w ogrodzie. Na przykład brukselka, pasternak czy por mogą przetrwać do przymrozków, a po przymrozkach smaczniejsza jest na przykład kapusta kędzierzawa i inne jej rodzaje. Każde warzywo ma nieco inne wymagania, ale jeśli będziesz przestrzegać podstawowych zasad, możesz cieszyć się świeżymi owocami i warzywami przez całą zimę.
Przeczytaj także artykuł dot.