Preferuj domowe nawozy i opryski dla roślin zamiast chemicznych

W nowoczesnym ogrodzie wolimy domowe, naturalne nawozy i spraye ochronne od chemicznych, to się opłaca. Podstawowym surowcem do przygotowania zakwasów, naparów i maceratów warzywnych są powszechnie stosowane zioła lecznicze, które rosną w ogrodzie lub zbierane są na łące. Wybierając odpowiednie rośliny, możemy także wpływać na skład nawozu – niektóre wspomagają wzrost, inne wspierają odporność na choroby, jeszcze inne mogą zwalczać szkodniki.

Jak zrobić bulion, domowy nawóz płynny z ziół

W ogrodzie naturalnym najczęściej wykorzystuje się go jako naturalny płynny nawóz.

  • Na 10 litrów wody potrzebujemy około 1 kg świeżych (lub 250 g suszonych) ziół. Pokrój je na kawałki, włóż do niemetalowego pojemnika i zalej deszczówką. Zostawiamy do wyrośnięcia na kilka dni – fermentację rozpoznajemy po bąbelkach i niezbyt przyjemnym zapachu, więc bulion robimy gdzieś w kącie ogródka. Mieszając przyspieszamy proces fermentacji.

  • Sok jest gotowy, gdy nie wydzielają się już bąbelki, płyn jest ciemny i śmierdzący. Gdy jest ciepło, fermentuje przez dwa tygodnie, w chłodne dni przez około miesiąc.

  • Możemy podawać zioła

Jak zrobić napar i macerat z ziół

Odcieki i macerat stosuje się częściej jako środki ochrony roślin.

  • Napar jest szybszy i bardziej aromatyczny w trakcie przygotowania, ponieważ w przeciwieństwie do ługu nie ulega fermentacji. Zioła (ok. 250 g) zalać wrzącą wodą (ok. 1 l) i przykryć pokrywką. Pozwól mu parzyć przez 30 do 90 minut, a następnie odcedź. Stosuje się go rozcieńczony, zwykle w proporcji 1:5.

  • Macerat z wybranych ziół zalej zimną wodą źródlaną lub deszczową, przykryj i odstaw na 12 do 24 godzin. Pilnujemy, żeby macerat nie zaczął fermentować, bo robiliśmy bulion. Odpływ.

Jak wykorzystać domowy nawóz z ziół

  • Zakwas jest bardzo skoncentrowany, dlatego przed użyciem należy go rozcieńczyć. Optymalna proporcja do nawożenia raz w miesiącu to 1 część zakwasu i 10 części wody.

  • Rośliny również zyskają na regularnym, cotygodniowym nawożeniu w proporcji 1:40 do 50. Nie zaleca się nawożenia życicą w ciepły, słoneczny dzień i tuż przed deszczem, ale w czasie deszczu lub po deszczu.

  • Przy suchej pogodzie stosujemy domowe, naturalne preparaty wcześnie rano lub przed zmrokiem i zawsze obficie podlewamy stojącą wodą.

Pokrzywa wzmacnia warzywa, owoce i kwiaty

świadkami wszystkich warzyw, drzew i krzewów owocowych oraz roślin ozdobnych. Pokrzywa jest naturalnym nawozem bogatym w azot, żelazo, wapń i krzem, dlatego stosuje się ją szczególnie w okresie intensywnego wzrostu warzyw, co chroni ją przed chorobami i wzmacnia. Zawsze aplikujemy go rozcieńczony w proporcji 1:10 bezpośrednio na korzenie. Nierozcieńczony macerat w formie sprayu niszczy mszyce i inne szkodniki.

Rumianek jako profilaktyka przeciw grzybom

Kwiaty zapobiegawczo chronią rośliny uprawne przed chorobami grzybowymi i pleśniami oraz sprzyjają ich zdrowemu wzrostowi. Macerat rumiankowy nałożony na korzenie w proporcji 1:5 ma doskonałe działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.

Kostival przynosi korzyści nie tylko pomidorom

Liście i kwiaty oprócz azotu zawierają także potas, dlatego zakwas jest doskonałym nawozem płynnym szczególnie pod pomidory, chrzan i warzywa korzeniowe, ale możemy go stosować pod wszystkie warzywa uprawne. Na liście można również stosować olej rycynowy w proporcji 1:25.

Mniszek lekarski stymuluje wzrost warzyw

Zarówno liście, jak i kwiaty przynoszą korzyści owocom i warzywom owocowym. W celu poprawy jakości owoców podlewamy drzewa i krzewy owocowe nierozcieńczonym korzeniem mniszka lekarskiego. Rozcieńczona życica w stosunku 1:15 stymuluje wzrost i poprawia jakość warzyw. Odciek nadaje się jako naturalny nawóz zwłaszcza do ciepłolubnych warzyw owocowych (pomidory,,, ), można go mieszać z pokrzywą w stosunku 1:1.

Skrzyp chroni przed mączniakiem prawdziwym

ze względu na dużą zawartość krzemu stosowany jest głównie jako spray wzmacniający wzrost nadziemnych części roślin, zwłaszcza liści. Aby chronić rośliny przed mączniakiem prawdziwym, rdzą i parchem, spróbuj zastosować roztwór rozcieńczony wodą w stosunku 1:5; w przypadku ostrego zagrożenia trzy dni z rzędu, w przeciwnym razie wystarczy zapobiegawczo raz w tygodniu. Używany również

Vratich odstrasza mszyce i co.

Cała roślina i same kwiaty zawierają złocień, substancję stosowaną jako skuteczny środek odstraszający owady. Odwar lub macerat rozcieńczony wodą w stosunku 1:3 działa przeciw roztoczom, mączlikom, mszycom, mandelinkom ziemniaczanym, mączniakowi prawdziwemu i rdzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *