Pomidory wymagają przycinania: do rozmnażania użyj wyciętych części

O ile niektóre rośliny należy przycinać przed rozpoczęciem sezonu wegetacyjnego lub po jego zakończeniu, o tyle w przypadku pomidorów jest inaczej. Wskazane jest ich regularne przycinanie, aby zapewnić sobie zwarty wygląd (roślina nie będzie jednostronnie przeciążona), ale także odpowiednią przewiewność. Umożliwiając przepływ wystarczającej ilości powietrza przez roślinę, zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób grzybiczych i grzybiczych. Ponadto roślina będzie miała więcej energii, ponieważ nie musi karmić nadmiaru zielonych części, ale karmi owoce. Co jest pożądane.

Możesz rozmnażać pomidory

W ramach przycinania nie musisz po prostu wyrzucać ściętych części roślin. Są to w zasadzie sadzonki, które można wykorzystać jeszcze raz – do rozmnażania. Dzięki temu możesz wyhodować dodatkową ilość nowych roślin, które będziesz mógł zasadzić w nowym miejscu lub np. w miejscach gdzie sadzonki Twoich roślin się nie zadomowiły. W ten sposób możesz spróbować przedłużyć zbiory. A jeśli to nie zadziała i sadzonki nie zakorzenią się, to właściwie nic się nie dzieje. To po prostu dodatkowy bonus, który możesz osiągnąć.

Pomidory
Zdjęcie: Unsplash

Rozmnażanie pomidorów krok po kroku

Jeśli chcesz wykorzystać wycięte części pomidorów jako sadzonki do rozmnażania, wykonaj następujące czynności:

  • Sadzonki, których chcesz użyć, powinny mieć co najmniej 10 cm długości.
  • Umieść je w szklance i zalej wodą tak, aby przykryła około dwóch trzecich łodygi.
  • Zmieniaj wodę codziennie.
  • Po kilku dniach na łodydze pojawią się korzenie. Gdy osiągną długość od jednego do dwóch centymetrów, można je przesadzić do doniczki lub bezpośrednio do ogrodu.
  • Tutaj będą nadal rosły, jak normalne sadzonki. Nie zapomnij o nich ponownie zadbać, np. o zainstalowanie nawadniania kropelkowego, ściółkowanie, przywiązanie do podpory, nawożenie miesiąc po posadzeniu itp.

Pomidory będą ci wdzięczne za ściółkowanie

Pomidory to roślina wymagająca dużo wody. Dzięki temu zapewnione jest prawidłowe formowanie się owoców. Idealnie jest, aby gleba była stale wilgotna (nie podmokła). Ponieważ gorące lato może szybko wysuszyć glebę, zaleca się zadbanie o spowolnienie tego procesu. W ten sposób możesz zaoszczędzić dużo wody. Ściółkowanie to świetny sposób na zatrzymanie wilgoci w glebie, zahamowanie wzrostu chwastów i utrzymanie owoców w czystości nawet po ulewnych deszczach.

  • Wybierz ściółkę, której nie będziesz musiał usuwać. Wybieraj spośród materiałów organicznych, takich jak słoma lub cięta i suszona trawa.

Zdjęcie: Unsplash

Ogród to moje wieloletnie hobby. Próbuję nowych rzeczy i cieszę się, że mogę się nimi z Tobą podzielić!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *