Pomidory w lipcu: jaka opieka jest konieczna i jak zapobiegać chorobom

Pomidory to jedne z najpopularniejszych i najpowszechniej uprawianych warzyw. Zaletą jest uprawa nie tylko w ogrodzie, ale także na balkonie i tarasie. Co należy zrobić w lipcu, aby cieszyć się bogatymi zbiorami? Powiemy Ci, co jest niezbędne, a o czym na pewno nie należy zapominać.

Lipcowa pielęgnacja pomidorów

W lipcu konieczne jest podlewanie, nawożenie, uszczypywanie, uszczypywanie i zapewnienie ochrony przed szkodnikami i chorobami. Pomidory są początkowo obficie podlewane, aby zapewnić dobre przywiązanie i wzrost sadzonek. Po przyspieszeniu podlewamy je mniej, aż do zawiązania pierwszych owoców. Wymusi to intensywne kwitnienie pierwszych nagietków. W momencie powstawania owoców ponownie potrzebne jest obfite podlewanie, ale rzadziej. Chodzi o to, aby pomiędzy poszczególnymi przerwami gleba musiała dostatecznie przeschnąć. Odżywianie jest konieczne. Dlatego nawoż pomidory regularnie, najlepiej raz w tygodniu.

Pokrój pomidory w słupki

W przypadku pomidorów kijowych najważniejsze są cięcie i pielęgnacja. Zwiąż tylko główny pień i regularnie usuwaj wszystkie boczne gałęzie. Tylko odmiany wiśni i daktyli o rzadkich liściach, takie jak Bibi, Mini, Valdo, Jahodo, można bez obaw uprawiać na dwóch pędach. Zapewni to większe pierwsze zbiory, ale skróci okres owocowania.

Opieka nad pomidorami w szklarni

Jeśli uprawiasz pomidory w szklarni, pamiętaj, że pomyślne zapylenie i wysiew następuje tylko wtedy, gdy kwiaty wibrują, co osiąga się dzięki wentylacji. Pomidorom nie przeszkadza przeciąg. Alternatywnie możesz zachęcić do zapylania, lekko potrząsając roślinami po południu po słonecznym dniu.

pomidory

Zdjęcie: Pixabay

Zapobieganie chorobom i szkodnikom

Podczas uprawy pomidorów co roku możesz spotkać się z chorobami i szkodnikami. Najlepszym rozwiązaniem jest profilaktyka. Jest to w zasadzie podstawa udanej uprawy i bogatych zbiorów. Dobrze jest zastosować kurację w lipcu. Można kupić zarówno preparaty, jak i domowe, skuteczne spraye z powszechnie dostępnych składników.

Skuteczne jest opryskiwanie skórek cebuli. Wystarczy włożyć 100 g łusek cebuli do pojemnika z 5 litrami wody i pozostawić do fermentacji na tydzień lub dwa. Następnie rozcieńczyć roztwór w stosunku 1:10.

Źródło: izahradkar.cz, denik.cz

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *