Owoce nieśplika są najsmaczniejsze po zamrożeniu. Czas na grudniowe zbiory i przetwarzanie

Owoce nieszpułki pochodzą z jednego z najpiękniejszych drzew ogrodowych. Są pyszne. Najsmaczniejsze są te zebrane we właściwym czasie. Powiemy Ci, jak przetwarzać owoce w kuchni. Możemy Ci doradzić, jeśli nie masz niespliku, ale myślisz o zakupie go do swojego ogrodu.

Nieszpułka to szeroko rozgałęziony krzew lub drzewo o wysokości od 3 do 5 metrów. Kwitnie od maja do czerwca. Ona samodeprecjonuje. Owoce mają kształt małych jabłek. Malwia są okrągłe, brązowe do brązowozielonych. Mają uderzająco szerokie zagłębienie kielicha z wydatnymi płatkami kielicha. Owoce nieszpułki są najsmaczniejsze po zamrożeniu.

Niesplikowe owoce w kuchni

Loquat od dawna wzbogacał dietę naszych przodków. Owoce nieszpułki charakteryzują się tym, że są smaczne i jadalne dopiero po zamrożeniu. Są miękkie i pachnące. Smakują jak marmolada. Dlatego owoce niespliku należy zbierać dopiero po przekroczeniu mrozu. Można spacerować po ogrodzie i degustować owoce prosto z drzewa. Są pyszne na surowo. Ale możesz je również przetwarzać.

Owoce charakteryzują się dużą zawartością pektyn, dzięki czemu dobrze poddają się galaretowaniu, dlatego idealnie nadają się do robienia dżemów. Popularne są także kompoty niesplikowe, likiery i wina. Do win owocowych można dodawać jeszcze niezamrożone owoce, które dzięki dużej zawartości garbników wydłużają ich trwałość, a także dodają ciekawego, słodkiego jesiennego aromatu.

owoc

Zdjęcie: Pixabay

Odmiana nadająca się do uprawy

Najczęściej uprawiana jest odmiana holenderska, która charakteryzuje się rozłożystą koroną i dużymi owocami. Natomiast odmiana Nottingham ma nieco mniejsze, ale bardzo smaczne owoce. Odmiany holenderskie i monstrualne mają średnie lub większe owoce. Odmiana Royal ma bardzo drobne, ale słodkie kwiatuszki.

Sadzenie niespliku

Jeśli zdecydujesz się na uprawę niespliku, możesz wyhodować niesplik w kształcie drzewa lub krzewu o różnej wysokości łodygi. Idealnym terminem sadzenia jest jesień, jeśli nie zostanie to zrobione na czas, sadzi się wczesną wiosną. Przed posadzeniem korzenie należy skrócić tak, aby na przekroju były białe, usuwając tym samym również uszkodzone końcówki korzeni na zdrowe miejsce.

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *