Ostropest plamisty, starożytny środek oczyszczający, doskonały również w kuchni

Ostropest plamisty to starożytna roślina o ważnych właściwościach oczyszczających. Dowiedzmy się lepiej, aby zrozumieć, jak używać go w kuchni.

The ostropest plamisty jest rośliną szeroko rozpowszechnioną w basen śródziemnomorski i swoją nazwę zawdzięcza legendzie; według powszechnego przekonania białe plamy typowe dla jego liści pozostały po kroplach mleka, które spadły z piersi Marii podczas ucieczki do Egiptu, dla imienia „Marian”.

Jest to roślina, której właściwości i zalety poznajemy z dnia na dzień. Już w środku 1554 lekarz i botanik Andrei Mattioli je opisuje właściwości żółciopędne I leki moczopędne, będąc w 1800 ostropest plamisty zaczyna być wykorzystywany ze względu na swoje właściwości przeciwkrwotoczne I nadciśnienie. Na końcu, Dzisiaj ci, którzy wykazują szczególne zainteresowanie dziedziną medycyny, to nasiona rośliny z którymi przychodzą przygotować kapsułkipył, ekstrakty i nalewki. Choć pierwsze ustalenia naukowe na temat badań ostropestu plamistego sięgają czasów humanizmu, wiemy, że już starożytni Grecy, a potem Rzymianie używali go jako rośliny leczniczej.

Nie tylko oczyszczające, wszystkie właściwości ostropestu plamistego

Wątpliwe jest, czy mówiąc o ostropeście plamistym, pierwszą właściwością, o której myślimy, jest właśnie to oczyszczanie. To działanie, które stanowi jeden z najskuteczniejszych sposobów jest określana przez obecność sylimaryna substancja znana i stosowana w farmakologii właśnie ze względu na zdolność do ochrony wątroby przed toksynami i wolnymi rodnikami.

Ale roślina ta ma znacznie więcej niż tylko działanie oczyszczające. Między najbardziej akredytowanych obiektów występuje ostropest plamistydziałanie przeciwutleniające co czyni go sojusznikiem przeciw starzeniu się skóry. Następnie są pewne badania, które donoszą sylimaryna jak środek przeciwnowotworowy i też byłby w stanie zwiększyć produkcję mleka niż u kobiet karmiących piersią.

The liście ostropestu plamistego są szczególnie gorzkie i stosowane w medycynie tradycyjnej jako trawienny. Działają one między innymi jako łagodny środek przeczyszczający, zapewniający pewną regularność jelit. Ostropest plamisty również wydaje się mieć ważne właściwości właściwości przeciwzapalne które zawsze wynikają z obecności sylimaryny. W rzeczywistości byłoby to w stanie zmniejszyć ilość enzymów zapalnych w organizmie, prowadząc w ten sposób do szeregu korzyści w przypadku obu schorzeń, takich jak zapalenie stawów i choroby autoimmunologiczne. Wreszcie są pozytywne efekty na układu sercowo-naczyniowego; obecne przeciwutleniacze mogą obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, stając się w ten sposób dalszym sojusznikiem w walce z chorobami serca.

Używa w kuchni

Oprócz korzystnych właściwości ostropestu plamistego może to być również: ciekawy składnik w kuchni. w Południowe Włochy the kwiatostany często są smażony podobnie jak to się dzieje z kwiatami karczochów, podczas gdy w niektórych regionach Hiszpania i Francja jest używany do wzbogacać zupy. Można wtedy przygotowywać sałatki z jego liści lub blanszować korzenie którego smak przypomina topinambur. Nie zapominajmy, że pozostawiony do wyschnięcia z ostropestem plamistym, można go również przygotować ziołowe herbaty (które są również dostępne na rynku w postaci gotowej, red.) i które stanowią jeden z najlepszych sposobów wykorzystania ich właściwości medycznych.

Wreszcie zwróć uwagę na przeciwwskazania; Ostropestu nie należy podawać dzieciom, chyba że zalecił to lekarz może powodować reakcje alergiczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *