Oset Saettone, jak go zebrać, oczyścić i zjeść

Pożyteczna roślina, którą można przynieść na stół, wśród dzikich ziół może być najlepsza!

Natura wie, jak rozdawać wszędzie cenne perły, a miłośnikom dzikich ziół nawet zwykły spacer po okolicy może zapewnić wyjątkową mieszankę smaku i dobrego samopoczucia. Zbiera się wiele dzikich ziółniektóre częściej, inne mniej, ale więcej, aby Twój stół był bogaty, zrównoważony i zdrowy.

Do ziół najczęściej stawianych na stole zalicza się cykorię, mniszek lekarski czy dzikie brokułyale istnieją również inne bardzo popularne alternatywy prawie nigdy nie są brane pod uwagę, a jeden z nich jest reprezentowany przez Saettone Cardo. Ta dość ostra roślina z pewnością Cię spotka, prawie zawsze nie sama, ale w towarzystwie wielu podobnych roślin w bezpośrednim sąsiedztwie. Prawidłowe czyszczenie tej rośliny umożliwi nam wprowadzenie jej na stół, a jej smak Cię zadziwi.

Cardo Saettone: rozkosz gastronomiczna wykorzystywana przez nielicznych!

Ostropest strzałkowaty jest rośliną dobrze znaną, choć mało eksploatowanączęsto uważany za chwast, który należy wykorzenić, ale który w rzeczywistości można łatwo rozpoznać i skonsumować. W rzeczywistości roślina ma unikalny kształtz pionowym wzrostem i kłującymi liśćmi niejasno przypomina liście jemioły przedstawione na bożonarodzeniowych kartkach okolicznościowych. Przed zbiorem tej rośliny, jak również każdego innego samoistnego zioła, konieczne będzie dokładne zapoznanie się z informacjami,

Ogólnie rzecz biorąc, jego obecność na tym obszarze wskazuje, że gleba jest żywa i bogata w składniki odżywcze, a słoneczne łąki są jego naturalnym środowiskiem, w którym zwykle rozwija się w dużych grupach. Po rozpoznaniu Twojej rośliny będziemy musieli przejść do fazy zbiorówdelikatny krok, podczas którego będziemy musieli chwycić kłującą łodygę rośliny u podstawy, aż stanie się miękka w dotyku. Dla mniej przyzwyczajonych do następnej fazy zaleca się użycie rękawiczek i małego noża.

Po złapaniu naszej delikatnej łodygi z liśćmi, będziemy musieli „oskórować” roślinę, unieść zewnętrzną skórkę łodygi i odciągnąć ją aż do czubków liści. W ten sposób wyeliminujemy najtwardszą część roślinyeksponując tylko to, co najbardziej delikatne i przyjemne do spożycia.

Po skończeniu kolekcji nr pozostaje tylko zanurzyć wszystko w misce z wodą i energicznie spłukać, być może pozostawiając wszystko do namoczenia na około 30 minut zanim przejdziemy do wrzenia. Cardo Saettone będzie wtedy gotowe do podania na Twój stół, po prostu doprawione lub dodane do zup, risotto, a nawet pikantnych ciast.

To, co natura oferuje nam w sposób darmowy i naturalny, jest często niedoceniane, ale nauka rozpoznawania i zbierania jej owoców, zawsze w sposób przyjazny dla środowiska, może być sekretem wyciągnięcia z naszej diety tego, co najlepsze, także dla osobistej satysfakcji. Cieszenie się owocami swoich zbiorów na łonie natury będzie dobre dla naszego organizmu pod każdym względemzarówno jako aktywność na świeżym powietrzu, jak i ze względu na wartości odżywcze, które przynosi na stół, ale może nawet być korzystne dla naszych finansów.

Następnym razem, gdy natkniemy się na tę ciernistą roślinę, dobrze będzie, jeśli ponownie rozważymy jej wartość. Nie jest to zwykły chwast, ale kulinarny skarb, który warto cenić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *