Nawet w grudniu można zbierać niektóre rodzaje warzyw. W rzeczywistości wiele z nich jest jeszcze smaczniejszych po zamrożeniu. Aby nawet zimą cieszyć się własnymi zbiorami warzyw, należy o nie odpowiednio dbać i chronić je przed mrozem.
Sprawdzone klasyki to por, brukselka i kapusta karbowana. Warzywa wytrzymałe, które można zbierać przez całą zimę. Jak o nie dbać zimą?
Zbiór i ochrona porów zimą
Pory ozime można wykopywać stopniowo od września. To, czego nie używasz, możesz z łatwością zostawić na kwietniku. Warzywa odporne i wytrzymujące temperatury do -15°C bez utraty wyglądu i smaku. Jedynym problemem może być odzyskanie z zamarzniętego gruntu. Ale możesz mieć pory w szklarni lub w szklarni, gdzie gleba nie zamarza.
Jednakże pory zwykle zimują na świeżym powietrzu bez żadnych problemów, a nawet te zebrane w styczniu są smaczniejsze niż te zebrane i przechowywane w piwnicy. Do najbardziej odpornych odmian należą Elefant i Winner. Jeśli chcesz zbierać pory na zewnątrz i mieć je w ogrodzie, ważne jest, aby ziemia nie zamarzła. Można to osiągnąć za pomocą ściółki ze słomy lub liści. Por traktowany w ten sposób nie ulegnie uszkodzeniu i przetrwa całą zimę na zewnątrz. Przykrycie pora włókniną stanowi skuteczną ochronę przed mrozem. Tkanina musi pokrywać całą grządkę i być na tyle luźna, aby nie ograniczała wzrostu rośliny.
Odporne, kędzierzawe drzewo można zbierać nawet podczas silnych mrozów
Kręcone drzewo jest bardzo wytrzymałe i można je bez problemu zbierać nawet podczas silnych mrozów. Nawet smakuje lepiej po schłodzeniu. Pamiętaj tylko, że jej liście są bardzo delikatne po zamrożeniu, więc uważaj, aby ich nie zgnieść. Idealnie jest zabrać go z ogrodu do domu w koszyku i pozwolić mu się roztopić. Podczas zbioru lepiej odciąć tylko wierzchołki łodyg i pozostawić łodygi na kwietniku. Dzięki temu będziesz miał drugie zbiory, bo warzywa wkrótce znowu zazielenią się. Warzywa odporne na silne mrozy, ale jeśli nie będzie śniegu, jego liście ucierpią od zimowego słońca. Dlatego konieczne jest zakrycie lokówki włosami.
Zdjęcie: Pixabay
Smaczna, kochająca śnieg brukselka
Brukselka jest również smaczniejsza po zamrożeniu. To wytrzymałe warzywo, które można zbierać nawet w grudniu. Tylko uważaj, żeby dobrze znosiła mrozy, gorzej jednak jest w suche zimy. Idealnie jest, jeśli jest pokryty śniegiem. W przypadku bezśnieżnej zimy lepiej wyjąć kapustę z grządki i posadzić ją w chłodnej szklarni, gdzie bez problemu przetrwa do początków wiosny. Do bardzo odpornych odmian należą Rosella F1 i Content F1.
Różyczki kapusty można zbierać stopniowo w miarę wzrostu. Jednak lepszym rozwiązaniem niż ich wybijanie jest odcięcie całej górnej części muszli. Warzywa, które dobrze się zamrażają. Jeśli nie chcesz iść do ogrodu i zbierać plonów stopniowo, możesz zapakować je do zamrażarki.
Zdjęcie poglądowe: Pixabay