Ogród nie śpi, czyli zbiory stwardniałych warzyw i ewentualny styczniowy siew pod rozsady wstępne

Nawet w styczniu ogród nie śpi. To dobry czas na zbiór wytrzymałych warzyw, które przetrwały Boże Narodzenie w kwietnikach. A co z siewem styczniowym?

Każdy ogrodnik wie, że ogród śpi tylko z pozoru. W styczniu też jest praca. Jednak odporne warzywa, zarówno dzikie, jak i uprawne, czekają na zbiory w kwietnikach. Można także rozpocząć siew niektórych rodzajów warzyw.

Zbieraj odporne warzywa

Jeśli masz w ogrodzie kapustę, por i brukselkę, nadal możesz zbierać te świeże warzywa w styczniu. Zwłaszcza w przypadku brukselki prawdą jest, że jest smaczniejsza po zamrożeniu. Choć są to warzywa wytrzymałe i nie boją się mrozu, ich jakość może obniżyć dobra pogoda, czyli upały w ciągu dnia i nagłe ochłodzenie w nocy. Dobrze jest chronić rabaty kwiatowe przed tymi wahaniami temperatur i silnymi mrozami. Wystarczy nałożyć na nie białą włókninę, słomę lub liście od spodu.

To mało wymagające i odporne warzywo nie wymaga żadnej innej pielęgnacji. Być może podlewanie jest dobrym pomysłem tylko wtedy, gdy panuje długotrwała susza. Nawet zimą może cierpieć z powodu braku wilgoci. Dlatego w takim przypadku dobrze jest obficie podlewać w dni bezmrozowe.

sadzonka

Zdjęcie: Pixabay

Siew styczniowy lub czas na przedwzrostowe sadzonki

W tym miesiącu można już rozpocząć wysiew nasion do misek i skrzynek na parapetach okiennych dla wcześniej wyhodowanych sadzonek. Zwłaszcza te, które są następnie dalej uprawiane w szklarni lub szklarni. Można je zatem uprawiać wcześniej niż w przypadku sadzonek przeznaczonych na rabaty ogrodowe. Można rozpocząć siew papryki, pomidorów, sałaty, selera, kalafiora i brokułów.

Dobrym wyborem są także rzodkiewki czy marchewki, których nie trzeba nawet wcześniej uprawiać w domu, ale można je od razu posadzić w szklarni lub szklarni. Sama szybkość kiełkowania i wzrostu zależy od intensywności oświetlenia (zwykle sztucznego) i temperatury. W przypadku papryczek chili i bakłażanów optymalna temperatura wynosi od 22 do 25 °C. Jeśli chodzi o pomidory, tolerują one niższe temperatury około 21°C.

Przydatne rady dla hodowców rabarbaru

Jeśli masz rabarbar, który jest teraz ukryty pod ziemią, przykryj go solidną warstwą liści, słomy lub kompostu, co zabezpieczy go przed mrozem.

Zdjęcie poglądowe: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *