Wielu ogrodników decyduje się na wysiew ogórków bezpośrednio do gruntu. Procedura ta jest sprawdzona, ale trzeba poczekać do połowy maja (od teraz można siać w dowolnym momencie aż do połowy czerwca). Ogórki są narażone na działanie żywiołów. Nie przeżywają mrozów, dlatego jeśli istnieje ryzyko przymarznięcia, przekładamy siew. Ale istnieje inna metoda, podobna do tego, jak na przykład wysiewamy pomidory. A to są sadzonki wstępnie rosnące.
Wstępnie uprawiane ogórki
Ogórki, które będziesz uprawiać w domu, tj. do czasu, aż sadzonki urosną duże i mocne, często są bardziej niezawodne. Chociaż bardziej pracochłonne. Można je wysadzić na zewnątrz już w drugiej połowie maja, dzięki czemu można spodziewać się wcześniejszych zbiorów. Okres wstępnego sadzenia przypada na okres od końca marca do połowy kwietnia.
Wadą jest jednak praca z sadzonkami, do których warto się przyzwyczaić, zanim je przesadzisz na dobre. Na przykład poprzez pozostawienie ich na zewnątrz w ciągu dnia przez co najmniej tydzień, aby przyzwyczaiły się do warunków zewnętrznych. I dopiero wtedy przeszczepisz je do ostatecznej lokalizacji. Nieostrożne obchodzenie się z nimi może spowodować ich uszkodzenie.
Procedura dla wstępnie uprawianych ogórków
Ważne jest, aby sadzić je na głębokość około 2 cm w odległości około 15 cm od siebie. Do jednego dołka wkładamy tylko dwa do trzech nasion, aby mieć pewność, że przynajmniej jedno z nich przejmie kontrolę. Jeśli wszystkie nasiona wyrosną, należy wybrać najsilniejszą sadzonkę i usunąć pozostałe. Dusiliby się nawzajem. Po około miesiącu można zaobserwować mocne sadzonki, które można już przesadzić. Ale poczekaj do okresu, kiedy nie ma już zagrożenia mrozem.
Przesadzanie sadzonek
Ostrożnie wyjmij sadzonki z pojemnika, aby nie uszkodzić ich systemu korzeniowego. Pomiędzy poszczególnymi sadzonkami należy pozostawić odstęp około 1 metra.
Siew bezpośredni ogórków
Siew bezpośredni jest wygodniejszy. Czekasz do drugiej połowy maja (biorąc pod uwagę ostatnie przymrozki), siejesz nasiona, a potem już tylko czekasz, aż wzejdą. Nie zapomnij o regularnym podlewaniu – gleba nigdy nie może wyschnąć. Aby przyspieszyć kiełkowanie nasion, wystarczy namoczyć je w ciepłej wodzie na 24–36 godzin. Aby pojawiły się pierwsze owoce, potrzebna jest temperatura od 20 do 25 °C. Następnie pojawienie się owoców zajmuje około 7–14 dni.
Zdjęcie: Pixabay
Ogrodnictwo to moje wieloletnie hobby. Próbuję nowych rzeczy i cieszę się, że mogę się nimi z Tobą podzielić!