Nowy wirus atakuje cukinię: jak temu zaradzić

Jeśli wirus atakuje cukinię, musimy mu zaradzić i wiedzieć, co robić. Postępuj zgodnie z tymi prostymi instrukcjami, a odniesiesz sukces.

Wrzesień to optymalny okres na pielęgnację naszego ogródka warzywnego, temperatury spadają, ale nie odczuwamy ostrych temperatur zimy, dlatego absolutnie ważna wydaje się interwencja w celu wzmocnienia naszych roślin, uprawy i cieszenia się obfitą i obfitą produkcją. Znajdują się one na liście produktów, które bezwzględnie należy uprawiać cukinia.

Roślina, o którą należy dbać szczegółowo, ponieważ wkradają się zagrożenia i mogą jednym podmuchem zniweczyć wszystkie nasze wysiłki i wszystkie owoce. Pomyślmy i zacznijmy od pierwszego istniejącego zagrożenia, dziś bardziej niż kiedykolwiek: wirusa. Zobaczmy, jak go zneutralizować i uratować nasze wyrwał się ze szponów.

Wirus atakujący cukinie, uważajmy

Dlaczego powinniśmy zwrócić uwagę na taką roślinę? Ponieważ przyciąga wirusy, w szczególności mamy na myśli Nowego Delhi (ToLCNDV) co od lat szczególnie zagraża sycylijskim plantatorom cukinii, wyrządzając znaczne szkody. Dlatego z biegiem czasu pomyśleliśmy o alternatywach, a w każdym razie o sposobach pokonania tego wspólnego wroga.

I właśnie w genetyce znaleziono rozwiązanie. Poszukiwanie HM.KLAUZULA w rzeczywistości dało to początek szeregowi NIE-ND-Opór w New Delhi. Konkretnie są to odmiany odpowiednie dla różnych potrzeb i przede wszystkim na różne okresy przesadzania. Wśród nich na wyróżnienie zasługuje ten gatunek BRAHMA F1 i DHARMA F1; pierwszy otwiera sezon przeszczepów, zaczynając od trzeciej dekady sierpnia i będzie trwał przez cały wrzesień, więc masz jeszcze czas. Natomiast HM.CLAUSE ITALIA wprowadziła na rynek odmianę DHARMA F1 o tym samym poziomie odporności na omawianego wirusa, jak i na infekcje mączniakiem prawdziwym.

Ten ostatni opór gwarantuje pracownikom osiągnięcie pełnej produkcji przy zdrowej roślinie. Ale nie tylko, w ten sposób mogą wydłużyć cykl i uzyskać produkt wysokiej jakości. Owoce BRAHMA F1 mają jasnozielony kolor, który utrzymuje się nawet w fazie po zbiorach. Nie tylko atrakcyjność chromatyczna, ale stosunek długości do średnicy spełniający parametry komercyjne, gwarantując w ten sposób jego przetwarzanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *