Niezwykła dzika kapusta: Czy wiesz, że wiele popularnych warzyw pochodzi z tej rośliny?

Czy słyszałeś o roślinie zwanej kapustą zwyczajną (Brassica oleracea)? Nawet jeśli nie, na pewno już to jadłeś. Wyhodowano z niego wiele rodzajów warzyw, które lubimy uprawiać i wykorzystywać w przepisach. W naszym artykule dowiesz się jak i kiedy rozpoczęła się ich uprawa.

Kapustę zwyczajną znamy od tysięcy lat

„Ten dziki chwast rośnie głównie na wapiennych wychodniach otaczających przybrzeżne regiony Morza Śródziemnego” – pisze Jeanne Osnas, badaczka z Purdue University. „To roślina dwuletnia. Zanim zakwitnie drugiego lata, wykorzysta składniki odżywcze zgromadzone w rozecie zimą do stworzenia okółka z żółtymi kwiatami. Dzięki tym pożywnym liściom udomowione odmiany tej rośliny są dziś ważnymi uprawami dla większości świata”.

Oprócz wspomnianej już południowej części Europy, ta dzika kapusta, która w okresie kwitnienia dorasta do wysokości od jednego do dwóch metrów, pochodzi również z jej przybrzeżnego zachodniego regionu.

Nasi przodkowie zaczęli udomowić dziką kapustę tysiące lat temu. Szczegóły jej uprawy przed erą helleńską nie są jednak jasne, jednak była to już roślina powszechnie dostępna i oprócz gatunków dzikich występowały także rośliny o liściach gładkich i kręconych.

Selektywna hodowla kapusty zwyczajnej również ma swoje korzenie w odległej historii. Jej efektem są dziesiątki rodzajów różnorodnych warzyw. Koncentrując się na określonych częściach roślin, czy to na liściach, czy na pąkach, ludzie stworzyli wiele odmian. Chociaż niektóre odmiany nie są do siebie podobne, wszystkie mają te same czteropłatkowe kwiaty.

Hodowla pozwoliła uzyskać określone rodzaje warzyw

Jarmuż, jarmuż i brokuły chińskie powstały w wyniku stopniowego powiększania się liści ich roślinnych przodków. Należą do pierwszych udomowionych odmian kapusty zwyczajnej, a ich uprawa sięga 300 roku p.n.e. Jarmuż został udomowiony przez hodowców w Europie, a brokuły chińskie, jak sama nazwa wskazuje, w Chinach.

Na początku XIII wieku z odmiany jarmużu, prawdopodobnie liściastej, wyhodowano kapustę czerwoną i białą oraz jarmuż. Wybrano rośliny z dużym pąkiem wierzchołkowym (jest to pączek kończący szczyt łodygi). Liście tych roślin są blisko siebie i wyrastają z krótkiej, szerokiej łodygi.

Brukselka przypomina małą kapustę, jednak jej owoce wyrastają z pąków na łodydze rośliny. Uprawę tego warzywa rozpoczęto w XIII wieku w okolicach Brukseli.

Początki kalarepy sięgają XV wieku. Podczas jego hodowli rolnicy wybierali takie rośliny jarmużu, które miały odpowiednio grubą łodygę.

Wygląd brokułów wskazuje, na której części pierwotnej rośliny skupili się hodowcy w XV wieku. Podczas hodowli dbano o to, aby wybrany rodzaj jarmużu miał jak największe skupiska kwiatów. Następnie są zbierane, zanim zaczną kwitnąć. Popularny kalafior powstał później z jednej z setek odmian brokułów.


Jak podoba Ci się nasz magazyn? Podziel się z nami swoją opinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *