Warzywa pod śniegiem
Nie jesteśmy do tego przyzwyczajeni, wielu nawet by o tym nie pomyślało, a mimo to warzywa ignorują nasze zdziwienie i szczęśliwie rosną pod śniegiem, w zimnej szklarni lub po prostu powoli przykryte białą tkaniną. Wręcz przeciwnie, nie przeszkadzają jej niskie temperatury. Które warzywa dobrze radzą sobie pod śniegiem?
Źródło: YouTube
Jarmuż, kapusta i nie tylko
Królem wśród warzyw zimowych jest boćwina kędzierzawa, która jest niezwykle mięsista i jędrna, bez problemu wytrzymuje śnieg, mróz, ale i gołe mrozy, choć prawda jest taka, że nie u każdego sprawdziła się w kuchni. Jeśli zależy Ci na bezproblemowym zbieraniu plonów, nawet jeśli taczki spadną, to jest to! Istnieją jednak również inne, znacznie smaczniejsze gatunki.
Na przykład kapusta. Brukselka też nie jest odpowiednia dla każdego, ale nawet zwykła kapusta, którą można przetwarzać na wiele ciekawych sposobów, dobrze radzi sobie z zimą.
Szpinak, który można zbierać w sposób ciągły, również radzi sobie dobrze. A w nieogrzewanej, ale funkcjonalnej szklarni lub szklarni foliowej można uprawiać także całą gamę innych warzyw liściastych. Zimą wyrośnie także rzepa i rzepa, topinambur lub czarny korzeń, czy zgon węża. Ale także popularny por, który z pewnością docenisz w kuchni.
Warzywa zimowe w kwietniku, drzewku foliowym i szklarni
Wybór miejsca może być także dość trudnym zadaniem w przypadku uprawy ozimej. Chociaż warzywo to dobrze znosi niskie temperatury, potrzebuje światła i dużej ilości wilgoci. O ile warzywa z pewnością będą czuły się wygodniej w zadaszonym grządce lub w szklarni, o tyle mogą mieć więcej wody w grządce bez żadnych przeszkód i ekranów.
Jeśli starasz się uprawiać zimą, nie możesz zapomnieć o podlewaniu, zwłaszcza jeśli korzystasz z rośliny foliowej lub szklarni, gdzie gleba jest odizolowana od otoczenia, woda nie napływa do niej i nawadnianie nie zachodzi w sposób naturalny. Dowodem na grządki jest przykrycie boków słomą, słomą lub ciągnięcie tekstyliów w celu ochrony warzyw.
O ile większość warzyw powinna być obecnie uprawiana na większe sadzonki, które przecież lepiej znoszą zimę, o tyle gatunki takie jak pietruszka, marchew czy pietruszka można wysiewać mniej więcej w dowolnym momencie zimy, jednak siew i sadzenie pod uprawę ozimą jest bardziej kwestia nasadzeń późnym latem i jesienią.
Nawet zimowe zbiory rządzą się pewnymi zasadami. Chociaż Twoje warzywa nie zostaną zaatakowane przez szkodniki i będą miały naturalnie dobre warunki do wzrostu, podczas ogrzewania mogą ucierpieć z powodu powstania pleśni. Zbierać należy wyłącznie przy suchej pogodzie. Staraj się nie parować zebranych roślin, a po usunięciu części lub całości rośliny natychmiast przykryj i przykryj kwietnik.
nasezahrada.com, zahradkarskaporadna.cz