Nie wiesz co przygotować na lunch lub szybką kolację? Chcesz dodatkowo delektować się daniem bezmięsnym? Jeśli tak, to z pewnością jesteś pod właściwym adresem. Skupimy się na bardzo prostym przepisie, w którym główną rolę odegra zwykła cebula. Nie będzie to naprawdę nic skomplikowanego, czego nie można wykorzystać na przykład na prosty, ciepły obiad. Naleśniki cebulowe są zdecydowanie tego warte. Zainspirowaliśmy się prostym przepisem z portalu retete-usoare i wypróbowaliśmy go.
Zdjęcie: Pixabay
Kilka składników, w tym cebula
Wielką zaletą tego bardzo prostego przepisu jest niewątpliwie to, że nie będą potrzebne żadne skomplikowane składniki, które trzeba by było kupić w specjalnych sklepach. Do przygotowania placków cebulowych będziemy potrzebować:
- 3 duże czerwone cebule,
- 2 duże ziemniaki
- 2 łyżki soli,
- 1 litr wody,
- 0,5 litra gazowanej wody mineralnej,
- trochę pietruszki
- 45 g mąki zwykłej,
- 45 g mąki kukurydzianej,
- 3 jajka.
Opcjonalnie możemy dodać także suszony tymianek i mieloną paprykę czerwoną oraz mielony czarny pieprz. Oczywistym elementem musi być także olej rzepakowy do smażenia.
Zdjęcie: Unsplash
Jak przygotować naleśniki cebulowe?
Przede wszystkim obierz cebulę i pokrój ją w półpierścienie lub ćwiartki. Wkładamy go do głębokiej miski i zalewamy wodą. Dodaj sól i wodę mineralną. Wszystko dokładnie wymieszaj i trzymaj cebulę w wodzie. Następnie możemy obrać ziemniaki. Zetrzyj je na grubej tarce, odciśnij nadmiar płynu i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Odlej wodę z cebuli i wymieszaj ją z startymi ziemniakami. Na koniec dodać mąkę zwykłą i kukurydzianą i doprawić przyprawami. Dokładnie posolić mieszaninę i wymieszać. Robimy naleśniki, które następnie smażymy na oleju rzepakowym. Na koniec po usmażeniu wytrzyj je z oleju w serwetkach i podawaj. Na pewno będziesz smakować wyśmienicie.
Zdjęcie poglądowe: Unsplash